Test av toppmontert gassbrenner

Primus TiLite

Nytt kompakt lettvektskjøkken fra Primus. Høy effekt.

Foto: FOTO: John Arne Tungen

Publisert Oppdatert
  • Fenix Outdoor AS
  • Vekt: ca. 200g
  • Effekt: ca. 4000w
  • Kjele: Titan, ca. 0,9 liter
  • Pakkevolum: 12cm (diameter) x 9,5cm (1,14 liter)
  • Piezotenner: Ja
  • Annet: Leveres med oppbevaringspose

Stor test av gassbrennere

For en tid tilbake hadde vi en stortest av gassbrenne, men på grunn av ulike faktorer fikk vi ikke brennerne fra Primus i tide til testperioden. Noe som selvsagt er synd med tanke på den posisjon som Primus tradisjonelt har hatt i Norge med ulike typer brennere. Vi har knyttet denne testen til stortesten av brennere, og testen er gjennomført på samme kriterier.

Se stortesten av gassbrennere her

Spesifikasjoner

Produsent Primus
Pris 1599

Konklusjon

TiLite er først og fremst en løsning for gramjegerne. Med en totalvekt på kjele og brenner på ca. 200g (198g oppgitt - vår vekt stoppet på 228g) veier dette ikke mer enn en mobiltelefon eller 4 - 5 haglpatroner!

Selve brenneren har en egenvekt på ganske nøyaktig 100g - og dette er med en piezotenner som både er effektiv og enkel i bruk - bra.

Brennerhodet er forholdsvis lite - ca. 2,5 cm i diameter - men utformingen gjør at en likevel får en grei spredning av flammene.

Kjelestøttene (4 stk.) har god friksjon, er leddet slik at de kan brettes inn i tillegg til at de skyves sammen under transport. Leddene på selve kjelestøttene blir, i likhet med de fleste andre brennere med denne typen løsning vi har testet tidligere, noe trege etter noe bruk. Det kan virke som om metallet slår seg litt på grunn av varmen, men dette gir ingen store praktiske problemer. Med en diameter på kjelestøttene på ca. 14,5 cm, noe som er meget bra for denne typen brennere, gir dette mulighet til å bruke større kjeler enn den som følger med i settet uten at det blir for vinglete.

Brenneren bygger kun ca. 8,5 cm i høyden - noe som igjen er bra - jo laver tyngdepunkt jo bedre.

Brenneren har en god og presis regulering av effekt.

Kjelen er av titan, veier noe over 100g og rommer ca. 0,9 liter om en fyller den til randen. Under praktisk bruk er det ikke lurt å fylle opp mer enn rund 0,6 - 0,7 liter, noe som passer bra om en bruker frysetørret turmat og tar en kopp pulverkaffe/te eller to mens en venter på at maten er blir ferdig.

Kjelen har tynn bunn og egner seg selvsagt best til vannkoking, men den er relativt solid og tåler ganske tøff behandling uten å bli skeiv eller buklete. Det er greit å passe på at lokket sitter på under transport - dette gjør at den blir stivere og tåler mer press fra sidene uten å bli deformert. Hankene slås inn til siden under transport, er solide og gir et godt grep selv om en har på ganske tykke hansker.

Under gode forhold koker en halv liter vann på ca. ett og et halvt minutt.

Brenneren har en oppgitt effekt på hele 4000 W, noe som er meget høyt og en merker at mye varme går til spille rundt kjelen når en bruker en såpass liten kjele som den som følger med. Et resultat av dette og at alle detaljer på kjelen er av titan, er at alt på kjelen blir veldig varmt - her må en bruke hansker som tåler litt varme eller en kjeleklut når en skal løfte av kjelen.

Under transport får en standard boks på 410ml/230g plass i kjelen, men da er det ikke plass til brenneren oppe i kjelen. Det er imidlertid god plass til brenneren i den medfølgende nettposen. Posen har for øvrig en lomme som gir plass til f.eks. bestikk - smart!

En av fordelene med et sett som dette i forhold til sett som f.eks. JetBoil eller MSR Reactor er at brenneren til TiLite enklere kan brukes sammen med andre kjeler.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning