Test av termoser

Vi tester ståltermoser

Her får du vite hvilke ståltermoser som isolerer best.

SKAL HOLDE VARMEN: Vi har testet ut hvilke termoser som holder kaffen varm.
SKAL HOLDE VARMEN: Vi har testet ut hvilke termoser som holder kaffen varm. Foto: FOTO: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Når du velger termos:

  • Skal termosen brukes til drikke, mat eller begge deler? Mattermoser har veldig stor åpning og fungerer utmerket til supper, pølser og lapskaus, men isolerer markant dårligere enn termoser med mindre åpning. Hvis termosen skal brukes til kald drikke, bør åpningen ha plass til isbiter.
  • Velg gjerne en termos som leveres med flere kopper.
  • Ta hensyn til vekten.
  • Skulderreim og håndtak er ikke noe must på en termos som skal brukes til friluftsliv.
  • Ulike korker: Flere termoser har løsninger som gjør at en kan helle uten å skru ut hele korken. De som fungerer slik at en skrur opp litt og heller gjennom en ytre spalte i korken, er som regel funksjonssikre. Andre løsninger, hvor en bare skal trykke på en knapp og på denne måten helle "gjennom" korken, er litt mer avansert og kan være en kilde til lekkasje.
  • De eneste lekkasjene vi opplevde var fra korker med trykknappløsninger hvor vi ikke hadde vært nøye nok med å sette sammen korken etter demontering - altså en brukerfeil. De samme korktypene er også mer ømfintlige i forhold til f. eks at kaffegrut legger seg for og kan gi lekkasje.
  • Styr unna de billigste termosene; det er uansett ikke her du "brenner" utstyrsbudsjettet.

Dette har vi lagt vekt på:

  • Isloasjonsevne: Temperatur målt hver tredje time i 24 timer med forvarmet, full termos oppbevart i minus 20 grader.
  • Vekt.
  • Soliditet og kvalitet: Alle bestanddeler er vurdert. Trekk for unaturlig slitasje, om termosen bulker lett, om ting løsner, generell kvalitet.
  • Praktisk bruk: Helleanordning, renhold, generell utforming, topp m/gjenger, om termosen er tett, osv.

Vår siste test av termoser, fra mars 2012, finner du ved å klikke her .

Når du endelig har satt seg ned for å nyte en kopp rykende varm kopp kaffe eller te, er skuffelsen stor hvis termosen ikke har klart å holde på varmen.

Til denne testen har vi hentet inn ståltermoser fra 0,9 til 1,2 liter. Hovedfokus har vært at termosene skal brukes til generelt friluftsliv og være med i sekken, både sommer og vinter.

Isloasjon og vekt

Isolasjonsevne og vekt er viktige krav å stille til en termos. Alle ønsker at innholdet skal holde seg varmt, og sekken bør være så lett som mulig. Men hva er "godt nok" når det gjelder temperatur?

Rundt 70 grader er tilnærmet perfekt drikketemperatur. Da oppleves drikken varm, samtidig som man ikke brenner seg. Skal man tilberede f.eks. frysetørret mat av vann fra termos, bør vannet være varmere. Vi har satt 55 grader som nedre grense for hva som er "god nok" temperatur på varm drikke.

Halvfull termos blir raskere kald

Alle termosene i denne testen holder seg over denne grensen etter 6 timer i 20 kuldegrader forutsatt at termosen er forvarmet og den er helt full i hele perioden. Om du derimot drikker av termosen underveis slik at den er halvfull, vil temperaturen synke raskere. Tester vi har gjort, viser at en må forvente 20 til 30 prosent større temperaturfall om termosen er halvfull sammenlignet med om den er full.

Mest for moro skyld ble de tre termosene som var varmest etter 24 timer også målt etter 36 timer. Selv om Work fra Thermos var klart varmest og holdt en temperatur på 48 grader, var de to neste, Sarek fra Hammarplast og Light & Compact fra Thermos, ikke mye dårligere med en temperatur på 40 grader.

Alle holder noen timer

Skal du ha en termos som kun skal brukes til å ha med kaffe eller te til lunsjen på jobben, holder de fleste av termosene vi har med i denne testen mål. Om du liker kaffen glovarm og setter litt krav til holdbarhet og kvalitet på selve termosen, bør du ikke velge en av dem som kommer dårligst ut i denne testen.

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2008, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også