Test av telt: lette fjelltelt

Her er de beste fjellteltene

Vi har testet relativt lette tremannstelt til bruk på barmark.

LETTE FJELLTELT: Vi har testet 13 fjelltelt beregnet på tre sesonger. De beste kan også brukes på vinterturer.

LETTE FJELLTELT: Vi har testet 13 fjelltelt beregnet på tre sesonger. De beste kan også brukes på vinterturer. Foto: John Arne Tungen

Publisert Oppdatert

Slik ble testen gjennomført

 • Flere av teltene har vært brukt av teamet på ulike turer gjennom et helt år, også på lette vinterturer.
 • De sammenlignbare observasjonene er basert på to testperioder på til sammen to uker, hvor alle teltene ble slått opp samtidig i den samme testcampen.
 • Teltene er testet under ulike værforhold, både vind, regn og snøbyger.
 • Grunnforholdene i testcampen var optimale med tanke på feste for plugger. Alle pluggfester og barduner ble brukt på alle teltene. Teltene ble ettersett, og plugger og bardunfester ble sjekket og etterstrammet regelmessig gjennom testperioden.

Kjøpetips

 • Oppsetting og riving av telt går stort sett bra når en har lært teltet å kjenne, men merk at de dyreste modellene har løsninger som ofte gjør teltet enklere å sette opp og sikrere i bruk.
 • Praktiske løsninger: De letteste materialene er også de dyreste. Dette innebærer at jo dyrere telt, desto flere praktiske løsninger får du på kjøpet, samtidig som vekten holdes på et akseptabelt nivå.
 • Hvor mye plass trenger du? De beste tunnelteltene har god liggeplass i innerteltet og god plass i forteltet. De beste kuppelteltene har svært god plass i innerteltet.
 • Hvor langt skal du bære? Hvis du ikke skal bære langt, kan du vurdere et tyngre telt, som generelt gir mer komfort.
 • Stormmatter trengs ikke på et telt som skal brukes på barmark. Om du skal bruke teltet under såpass tøffe forhold at dette er påkrevet, bør du vurdere et helårstelt.
 • Ventiler er viktig: En, helst to høyt plasserte ventiler av god størrelse, hvor den ene (helst på motsatt side av inngangsåpningen) bør kunne lukkes helt. Ventilene bør være beskyttet mot nedbør slik at de kan stå åpne selv om det regner og blåser.
 • Pris og kvalitet henger sammen, og sjelden har vi sett det tydeligere enn i akkurat denne testen. Likevel kan det tenkes at et rimelig telt er mer enn godt nok - avhengig av hvor mye og hvordan teltet skal brukes.

OBS. DENNE TESTEN BLE PUBLISERT I 2009. HER FINNER DU EN OPPDATERT TEST AV FJELLTELT FRA 2012.

Alle teltene i testen duger til letter sommerturer i fjellet, og flere av de beste kan også brukes i vintersesongen. Denne testen er originalen til testen som også er blitt vist på TV2 Hjelper Deg.

Derfor er dyre fjelltelt bedre

Vår test viser at det er en klar sammenheng mellom høy pris, lav vekt og god plass innvendig.

Det er ganske enkelt slik at materialer som både er solide og lette koster mer.

Det er også forskjell på vanntetthet og duktyper, noe som ikke er helt uvesentlig når en bor i Norge.

Silikon på de beste fjellteltene

De beste teltene har silikoncoating. Det gir bedre motstand mot sollys, men her kan ikke sømmene tapes, slik at det brukes ekspanderende tråd isteden. Dette forårsaker noe vanngjennomtrengning i starten av en regnskur, men etter hvert skal tråden utvide seg og sømmen bli tett.

Silikoncoatingen gjør duken mer motstandsdyktig duk med tanke på rive- og slitestyrke.

Skandinaviske fjelltelt

Telt som er produsert i Skandinavia, skiller seg noe fra telt fra land lenger sør i Europa eller USA.

Det finnes naturligvis ingen fasit på hva som er riktig og galt, men vi ser at produktene speiler ulike behov ut fra klima, bruksområder og tradisjon.

Vårt testpanel er unektelig preget av skandinavisk friluftstradisjon, og vil nok foretrekke et tunneltelt fremfor kuppel- eller dometelt.

Tunnelteltet har bedre plass i forteltet til matlaging og oppbevaring av utstyr, mens kuppel/dometeltet er høyere og har mer plass i selve sovedelen.

Vi har prioritert fortelt

Vår prioritering av et godt fortelt gjør at tunnelteltene generelt skårer høyere i denne testen. Men her må hver enkelt bruker tenke gjennom sine behov.

Hvis flere reiser sammen, og man har mulighet til å ha med et eget telt til for eksempel matlaging, kan de beste kuppelteltene være et like godt valg - kanskje bedre enn dem som blir vurdert som best i denne testen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning