Test av telt: helårstelt og ekspedisjonstelt

Exped Venus III

Meget bra familie- og basecamptelt med en fantastisk romfølelse i innerteltet.

Foto: FOTO: John Arne Tungen

Publisert Oppdatert

Til hovedsaken - test av helårstelt og ekspedisjonstelt

Spesifikasjoner

Produsent Exped
Pris 5400

Konklusjon

Telt med god plass og høyde i innerteltet.

Ser unektelig ut som storebroren til Orion (også med i denne testen), men noe raskere oppsett.

Vindstabilt telt med tanke på størrelsen og med generelt solide løsninger.

I utgangspunktet et tunneltelt, men en langsgående stang gjør dette til en selvstående konstruksjon. Bør likevel ha minimum seks plugger for å få god trim på duken.

Teltet har store flater som gir et godt vindfang, men godt med plugg- og bardunfester sikrer teltet godt. Litt trange stangkanaler og den langsgående stangen gir noe lengre tid på oppsett enn de raskeste teltene som er med i testen, men løsningen gir et godt løft av duken og gir bedre vindstabilitet enn et standard tunelltelt.

Inner- og yttertelt kan brukes hver for seg. To typer plugger, gode barduner, rep.set og hendig pose til oppbevaring av stenger, plugger osv. Skjøtehylse til stang brukes for å løfte opp ventilene. Smarte bardunposer som stort sett eliminerer problemet med sammenfiltrete barduner. Tre stenger (2 + 1) som er godt merket. Solid pakkpose som fungerer best om en ruller/pakker teltet før en legger det i posen.

Teltet har inngang med fortelt i begge kortender. Den ene siden har noe større fortelt og åpningen er større slik at to stk kan sitte i åpningen og for å sikre enklere ut/innstiging.

To høyt plasserte greie ventiler med netting. Teltet har ikke stormmatter - får også noe lufting under duken. Duken er grei å få godt ned mot bakken om dette er ønskelig. Myggnett inn til innertelt på begge sider. Gode åpninger på begge sider gir enkelt entre og forenkler inn og utlasting av utstyr.

Forteltene gir god plass til tre-fire store sekker. Selv om det er en høyde på ca 120 cm midt i det største forteltet skrår duken såpass sterkt at der er lite plass til matlaging under tak - alle fall med primus. Innvendig nettinghylle, fire lommer og festepunkt til tørkesnor og lykt i taket. Gode refleksdetaljer og fargekoding på hempene på glidelåsene fungerer godt i mørket - bra.

Alt i alt et solid telt med god plass og meget god innvendig høyde - ikke noe problem å stå bøyd for en voksen person. Vindstabilt i forhold til størrelsen, men en bør passe på å sette opp teltet slik at en får vinden på langs eller med en spiss vinkel sett i forhold til lengderetningen - noe en uansett bør tilstreve.

Relativt store sideflater som gir godt vindfang og vil være utsatt om det legger seg opp snø. Selv om vi kunne tenkt oss et noe større fortelt - på et tross alt såpass stort telt - vil dette være et godt valg som "e kspedisjonstelt", først og fremst på barmark, for familier og andre grupper som ønsker god innvendig plass og høyde.

Kommer også i en DLX utgave med større fortelt - dette har vi ikke testet.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning