Test av telt: helårstelt og ekspedisjonstelt

Exped Orion Extreme

Stabilt, lett og godt telt med flere gode løsninger.

Foto: FOTO: John Arne Tungen

Publisert Oppdatert

Til hovedsaken - test av helårstelt og ekspedisjonstelt

Spesifikasjoner

Produsent Exped
Pris 5000

Konklusjon

Vindstabilt telt med generelt solide løsninger.

Ser unektelig ut som lillebroren til Exped Venus (også med i denne testen). I utgangspunktet et tunneltelt, men en langsgående stang gjør dette til en selvstående konstruksjon. Krever likevel seks plugger og to til fire barduner for å få god trim på duken.

Litt trange stangkanaler og den langsgående stangen gir noe lengre tid på oppsett enn de raskeste, men løsningen gir et godt løft av duken og bedre vindstabilitet enn et standard tunelltelt.

Inner- og yttertelt kan brukes hver for seg. Godt med plugg- og bardunfester. To typer plugger, gode barduner, rep.set og hendig pose til oppbevaring av stenger, plugger, rep.set osv. Smarte bardunposer som stort sett eliminerer problemet med sammenfiltrete barduner. Tre stenger (2 + 1) som er godt merket. Solid pakkpose som fungerer best om en ruller/pakker teltet før en legger det i posen.

Teltet har inngang med fortelt i begge kortender. Forteltene er like store, men den ene åpningen er større slik at to stk kan sitte i åpningen og for å sikre enklere ut/innstiging. Ventilering gjennom øvre del av dør som har overspring. Her kunne glidelåsen vært utformet litt annerledes/trukket i en noe lengre bue på toppen for å gitt bedre effekt.

Har ikke stormmatter - får også noe lufting under duken. Duken er grei å få godt ned mot bakken om dette er ønskelig. Myggnett inn til innertelt på begge sider. Gode åpninger på begge sider gir enkelt entre slik at en slipper å klive over hverandre og forteltene gir god plass til oppbevaring av eget utstyr (2 stk). Selv om det er en høyde på ca 90cm midt i forteltet skrår duken såpass sterkt at der er lite plass til matlaging under tak - alle fall med primus.

Innvendig nettinghylle, fire lommer og festepunkt til tørkesnor og lykt i taket. Gode refleksdetaljer og fargekoding på hempene på glidelåsene fungerer godt i mørket - bra.

Alt i alt et telt med solide- og flere meget gode løsninger og oppleves mer vindstabilt enn standard tunell, men savner en noe bedre ventilløsning, stormmatter (til vinterbruk) og noe større fortelt. Et godt valg til tøff tre-sesongersbruk, men til vinterbruk ville vi gått for et annet. Kanskje litt streng karaktersetting på dette - like opp mot en 5-er.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning