Test av telt: helårstelt og ekspedisjonstelt

Black Diamond Fitzroy

Når lav vekt sammen med topp stabilitet er hovedpiroritet.

Foto: FOTO: John Arne Tungen

Publisert Oppdatert

Til hovedsaken - test av helårstelt og ekspedisjonstelt

Spesifikasjoner

Produsent Black Diamond
Pris 9500

Konklusjon

Meget stabilt telt som takler både vind og mye snø på duken.

Skiller seg fra mengden med blant annet enkel duk og at en må krype inn i teltduken for å spenne opp stengene. Selvstående konstruksjon, men greit å få ned to til fire plugger før en starter med stengene - alt etter vindforholdene.

Teltet står meget godt med fire plugger, men det er godt med plugg- og bardunfester om det skulle trenges. Fire stenger (2 + 2) ikke noe problem å skille dem fra hverandre. Oppsettet tar litt tid sammenlignet med de raskeste og er vanskelig å utføre med votter. Refleksdetaljer og generelt solide løsninger. Gode plugger, god pakkpose, tau til 3 - 4 barduner (kunne kostet på bedre barduner) og sømlim/forsegler følger med.

Teltet har stor og god åpning i begge kortender. Ingen ventiler, men duken "puster" godt og døråpningene har bra framspring over og toveis glidelåser slik at det er mulig å bruke øverste del av disse til lufting.

Myggnett i begge åpninger. Teltet er lyst og trivelig innvendig med fire små lommer og godt med festepunkter i de innvendige stengene til tørkesnorer, lamper osv.

Fortelt kan kjøpes til - vi fikk ikke til å teste dette da vi bestilte for seint fra leverandør. Dette koster 1599.- og gir et fortelt på kun 0,8 m - ikke all verden, men vil nok likevel økt brukskomforten - spesielt i perioder med nedbør. På grunn av lengden på teltet er det plass til å ligge tre stk. om en ligger andføttes, men da er det minimalt med plass til utstyr da det som sagt ikke er noe fortelt. Bratte vegger og god sittehøyde i hele teltet.

Høres nok noe kronglete ut å måtte krype inn i teltet med stengene, men fungerer greit bortsett fra at det er ganske raskt å trekke inn snø. Kan også passe på å banke av det verste av møkka på skoene før en starter opp. Vi erfarte også at det er mye enklere/raskere å slå opp om en plugger de fire hjørnene før en starter.

Teltet er helt tett nede ved bakken - ikke noe problemer med snøfokk eller at vinden får tak under duken. Ikke av de beste med tanke på vanntetthet i regn, men lite innvendig kondens, ikke noe blafring i duken og lav vekt trekker opp.

Passer nok best på turer hvor lav vekt sammen med vindstabilitet og evne til å tåle mye snø på duken er viktig. Selvstående konstruksjon som krever få plugger er også et viktig moment. Dette er nok ikke et telt for "menigmann", men et glimrende valg for topptur - og klatreentusiaster som helårstelt, men spesielt som vintertelt.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning