Test av syntetisk sportsundertøy

Dette sportsundertøyet er best i test

TEST: Seks merker syntetisk sportsundertøy.

TEST: Aktivt Testteam har testet syntetisk undertøy til trening for DinKropp.no.
TEST: Aktivt Testteam har testet syntetisk undertøy til trening for DinKropp.no. Foto: Foto: Produsenten
Sist oppdatert

Slik er testen gjennomført

Denne gangen har vi testet heldekkende (ikke netting) undertøy med lange ermer og lang- eller ¾ lengde på underdel. For enkelte modeller har vi også testet truser eller bokser. Kun 100% syntetiske undertøy er tatt med, flere er av mer eller mindre resirkulert materiale.

Vi har stort sett hatt 2 - 4 sett av alle modellene som er testet. For flere modeller har vi testet både herre og damemodell. Totalt 8 testere har deltatt.

Slitasje er vurdert etter ca 30 bruksdager. I tillegg til erfaringer gjort under praktisk bruk, gjennomførte vi et enkelt eksperiment for å prøve å sjekke litt mer konkret omkring hvor mye fukt de ulike undertøyene holder på og hvor raskt de tørker. Vi kjørte undertøyet på vask og sentrifugering i vaskemaskin og veide hvert plagg før (i tørr tilstand) og etter (våt) og regnet ut prosentvis økning i vekt. Deretter ble de hengt til tørk i 3 timer i 20 grader og veid igjen for å sjekke restfuktighet. Dette gjennomførte vi 3 ganger og brukte snittresultat. Vi fikk veldig like resultat hver gang - rundt 2 til 3 % avvik. Etter 3 timer hadde de med dårligst resultat kvittet seg med rundt 80% av fuktigheten de tok opp i vaskemaskinen - de fleste oppfattes da likevel så tørre at de kunne blitt tatt i bruk. De med beste resultat var så godt som helt tørre, kun 4 - 6 % restfuktighet.

Vi har forholdt oss til vaskeanvisning eller de opplysningene vi har fått fra importør/produsent med tanke på temperatur ved vask. I forhold til praktisk bruk leverte alle testerne individuelle rapporter som dannet grunnlaget for vurderingene vi presenterer her.

TEST: Hagløfs Vapour L sitter meget godt på ryggen og har vist seg slitesterk.

Sekken duger til det meste

TEST: God allround dagstursekk med flere gode løsninger, til bruk gjennom hele året.

TEST: Om en ser bort fra de varmeste sommerdagene er disse buksene meget gode og slitesterke allroundere som kan brukes gjennom store deler av året.

Disse buksene tåler en trøkk

TEST: Slitesterke turbukser fra Norrøna.

I denne testen har vi tatt med tynt og heldekkende, syntetisk undertøy med lange ermer og ben.

Testvinneren får full pott - terningkast seks.

Swix Pro Fit er et tynt, lett og tettsittende undertøy med meget gode egenskaper med tanke på fukttransport.

To merker får nest beste karakter:

Helly Hansen Dry Revolution : En av de absolutt tynneste og letteste modellene i denne testen.

Craft Zero Extreme : Meget behagelig passform og sitter godt på kroppen.

Syntetisk i stedet for ull

Til trening og aktiviteter med høy intensitet vil ofte syntetisk undertøy være et bedre valg enn ull da syntetisk transporterer fuktighet bedre og tåler som regel å vaskes oftere enn ull.

Et aber er at syntetiske undertøy kan begynne å lukte svette ganske raskt. Flere av de modellene som er med i denne testen er på en eller annen måte behandlet med et antibakterielt materiale eller det er brukt en teknologi ved produksjon som har en antibakteriell virkning som reduserer luktdannelse.

Dette ser ut til å virke bra på mange av modellene. Godt mulig at denne effekten vil tape seg over tid og etter en del runder i vaskemaskin, men vi har ikke klart å registrere noe slikt i testperioden

Syntetisk sportsundertøy kan deles i to kategorier, og det er noe forskjell i bruksområde og ganske store forskjeller i design.

Enkelte modeller er meget tynne og veldig tettsittende, mens andre er noe tykkere og har en løsere passform. Enkelt forklart kan en si at de tynneste og mest tettsittende er best egnet til trening og høyt aktivitetsnivå, mens de noe tykkere er godt egnet til litt lavere aktivitetsnivå som f.eks vandring og fjelltur eller aktiviteter i noe lavere temperaturer.

Selvsagt kan likevel alle disse modellene brukes om hverandre og de fleste er også godt egnet til å brukes under en tykk ullskjorte på kalde dager. Temperatur i lufta, årstid og om en skal bruke f.eks toppen som ytterste plagg vil nok også påvirke hva som er et godt valg eller ikke.

Tynt og lett undertøy

De i denne gruppen er for det meste utpregete treningsprodukter som er rettet mot aktiviteter med høyt intensitetsnivå.

De fleste er veldig tettsittende og egner seg best under annen bekledning. De fleste i denne gruppen har en vekt på rundt 130g på en skjorte i str L. Det er mange gode produkter i denne gruppen. Alle undertøysettene er fra velkjente produsenter som leverer gode produkter.

Se litt på hva vi skriver om bruksområde, snitt, design og utvalg av modeller. Dette er kanskje like viktige momenter for deg som forbruker enn om et sett har kommet ut med en 4´er eller 5´er i denne testen. Tilgjengelighet i markedet er selvsagt også et viktig moment en bør ta med seg.

Flere av settene i denne gruppen inneholder lycra, spandex eller elastane for å gi plagget god stretch. På tidligere tester har vi opplevd at plagg med slike fibre mister sin elastisitet etter en del bruk. Vi har ikke klart å påvise det i denne testen og har derfor ikke vektlagt dette med tanke på testresultat.

Vask og tørketrommel

Selv om materialet i mange av undertøysettene i denne testen har antibakteriell virkning mener vi at undertøy generelt og treningsundertøy spesielt bør kunne vaskes på 50 - 60 grader. Dette er det bare undertøyet fra Swix og Odlo som matcher. Mange av modellene skal ikke tørkes i trommel. Dette har vi ikke vektlagt da de likevel tørker rimelig raskt om de henges opp etter vask.

Les også:

Her er vindtrusa du trenger

Solid fleecejakke

Alle testvinnerne fra 2010

Her finner du testvinnerne billigst

Denne saken ble første gang publisert 04/04 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også