Test av sovepose for vår, sommer og høst

Her er de beste soveposene

Soveposen er en viktig del av turutrustningen – og noe av det tyngste utstyret du bærer med deg. Derfor er det viktig å velge sovepose med omhu.

Foto: FOTO: Øystein Søbye / NN / Samfoto
Sist oppdatert

Slik testet vi

Alle soveposene i denne artikkelen er testet over lang tid, ca. fire til fem måneder. Vi har testet dem sommer og høst, og som regel har vi testet to eksemplarer av hver pose.

Kjøpetips

  • Kjøp gjerne testens billigste sovepose dersom du bruker den lite, sjelden legger deg svett og sjelden bærer posen med deg sekken.
  • Vektlegg vekt og pakkevolum dersom du er aktiv bruker, og går i fjellet med soveposen i sekken.
  • Mann eller kvinne? Flere leverandører har kommet med poser tilpasset kvinner. De kan f.eks. være videre i hoftepartiet eller ha mer isolasjon fra knærne og ned. Flere leverandører leverer ekstra vide/store poser.
  • Sjekk glidelåsen. Glidelåsen bør gå i hele posens lengde for å kunne justere temperaturen.
  • Stramming i hetta og over brystet må være enkle å betjene. Det er en fordel om de kan trekkes med én hånd.
  • Egen bryst/nakkelukking i tillegg til de ytre strammingene et så absolutt et pluss. I tillegg til ekstra varme over skuldrene/nakken, skal en slik klaff hindrer varm luft i å slippe ut av posen samtidig som den hindrer kaldluft og fuktig utåndingsluft i å trenge ned.
  • Kompresjonspose bør medfølge, og den bør være stor og solid.

Vasketips

Det er ikke nødvendig å vaske en sovepose etter hver bruk, men sjekk vaskeanvisningen. Etter vår vurdering er 30-4 0°C for dårlig på slikt utstyr.

Ny temperaturstandard

Alle som er representert i denne testen, opererer med verdier etter en felles temperaturskala, EN13537:

  • Komforttemperatur: Nedre grense hvor en forventer at en "standard" kvinne skal sove komfortabelt. Verdien passer også ofte for uerfarne soveposebrukere.
  • Nedre grensetemperatur: Nedre temperaturgrense hvor en forventer at en "standard" mann skal kunne sove komfortabelt.
  • Nedre ekstremtemperatur: Temperaturgrense hvor potensielt farlig nedkjøling kan oppstå etter noen tid (eksempelvis seks timer) for en standard kvinne.
  • Maksimumstemperatur: Øvre temperatur hvor en "standard" mann kan sove komfortabelt uten å svette.

En tresesongers sovepose setter store krav til produsenten. Den skal ikke være for varm og klam på varme sommerkvelder, og samtidig skal den isolere godt nok de siste turene i fjellet på høsten.

Oppdatert mars 2011: Vi har testet varme vintersoveposer

Vi har satt +10°C til -5°C som utgangspunkt for innhenting og vurdering av poser til denne testen. Skal du ha en sovepose til bruk i tre sesonger, vil nok disse modellene være et godt utvalg.

Se test av liggeunderlag her

Er du redd for at -5°C blir for dårlig margin, kan du supplere posen med et yttertrekk på de kjøligste kveldene. Dette øker komforttemperaturen på posen og vil samtidig beskytte den i forhold til ytre slitasje og fukt.

Innertrekk er også å få kjøpt. Disse øker komforttemperaturen og gjør vask enklere om det f.eks. er flere som bruker posen.

De fleste posene kommer med glidelås valgfritt på høyre eller venstre side. Hvis man skal koble sammen to poser, må man selvsagt ha én høyre og én venstre. Om du ikke trenger å ta hensyn til dette siste, er det mest praktisk at høyrehendte har glidelåsen på venstre side og omvendt for venstrehendte.

Underlaget er viktig

Selv de beste posene kommer til kort om ikke du har et godt liggeunderlag. Sørg for et god isolasjon under, selv om det ikke er midtvinters. Ikke ta på deg for mye klær. Tynt, langt ullundertøy, sokker og kanskje en tynn lue holder som regel så lenge det ikke er vinter.

Blir du kald, kan det være lurt å sjekke underlaget eller å legge ytterjakken over soveposen. Spis før du legger deg, gjerne varm mat og drikke. Varmeproduksjonen i kroppen kan øke med 20 til 25 % etter et godt måltid. Ta på deg tørre klær og prøv å komme i varmen før du legger deg i posen.

Pakk opp soveposen en stund før du skal legge deg slik at den får "ta seg igjen" etter oppholdet i kompresjonstrekket. Rist gjerne luft i posen. Vær nøye med å trekke igjen glidelåsen, og snør posen godt igjen. Det blir som regel kaldere i løpet av natta.

Utåndingslufta er fuktig. Ikke ligg slik at du puster luft ned i posen. Ligger du ute under åpen himmel, er det viktig å beskytte posen mot regn, dugg og annen fukt. Et soveposetrekk er glimrende til dette formålet, men skalljakken, sekken eller vindposen kan også fungere bra.

Test av familietelt

Det er et lurt å tørke tynne sokker og såler på kroppen i løpet av natta, men ikke prøv å tørke mye annet vått utstyr i posen. Da oppnår du ikke annet enn en fuktig pose og en dårlig natt. Tørre klær du tar av deg når du legger deg, kan med fordel legges i soveposetrekket (oppbevaringsposen) og brukes som hodepute. Da har du kontroll over utstyret, samtidig som klærne kanskje er litt lunken når du skal ta dem på neste morgen.

Se test av ullundertøy her

Når kroppen blir for kald

Om vi utsettes for så sterk kulde at kroppstemperaturen begynner å synke, prøver kroppen å sikre en fortsatt høy kjernetemperatur.

Den første reaksjonen er at blodtilførselen til de perifere kroppsdeler, som føtter og hender, blir redusert for å minke varmetapet til omgivelsene. Da begynner vi å fryse på føttene og kanskje på hendene. Synker temperaturen ytterst på tærne ned mot 27 ºC grader, våkner en som regel fordi en er kald på beina. Tørre sokker, lue og tynne hansker er derfor et godt tiltak for en god natt i posen.

Alle våre friluftstester

Klikk.no/motor har testet bilen din!

Denne saken ble første gang publisert 14/11 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også