Test av sovepose

Helsport Lom LT

Passer best til innendørsbruk f.eks på hytte og i mildt vær.

TEST AV SOVEPOSER: Villmarksliv og Klikk.no har testet 10 soveposer for bruk i sommerhalvåret.
TEST AV SOVEPOSER: Villmarksliv og Klikk.no har testet 10 soveposer for bruk i sommerhalvåret. Foto: Foto: Tungen/Aktivt testteam
Sist oppdatert

Helsport Lom LT

Helsport AS, tlf. 72 87 83 00, www.helsport.no

Pris: 1150,-

Vekt: 0,9 kg (1,0 kg inkl pakkpose)

Komf.temp oppgitt (EN13597): 13/16

Vaskeanvisning: 40 grader

Liggelengde: 190 cm

Andre lengder: Nei

Teknisk god og kompakt sovepose med flere gode løsninger. Lik Lom, men noe lettere og noe lavere isolasjonsevne. God hette. Lang glidelås med isolert klaff på innsiden, kan kobles med annen pose og er løftet fra bakken for å unngå varmetap, glir stor sett bra. Posen oppleves å ha god plass, god bredde og passform. Meget god og solid pakkpose. Innvendig lomme til småting. Lomme bak på hetta - kan fylles med klær til pute. Lav egenvekt og lite pakkevolum. Store antisklifelt på undersiden av posen. Oppleves solid og behagelig. Enkle, brukervennlige løsninger.

Ulike temperaturskalaer

Slik leser du tabellen

Liggekomfort/praktiske løsninger: Både subjektive observasjoner av hvordan posene oppleves, og mer håndfaste momenter som utforming på hetta, bredde, stramminger, lommer, glidelås osv. Vektlagt med 35 %.

Pakkevolum: Alle posene er sammenlignet innbyrdes i tillegg til vi har brukt median på komforttemperatur for å trekke karakteren opp eller ned. To poser som har samme pakkevolum trenger ikke få samme karakter. Vektlagt med 20 %.

Vekt: Alle posene er sammenlignet innbyrdes i tillegg til at vi har brukt median på komforttemperatur for å trekke karakteren opp eller ned sammenlignet med de andre posene. Vi har også tatt hensyn til at posene har noe ulik lengde. To poser som er like tunge trenger ikke å få samme karakter. Vektlagt med 20 %.

Slitestyrke: Vektet lett da testperioden er kort i forhold til forventet levetid. Poser med vaskeanvisning på 40 grader og lavere har fått trekk. Vektlagt med 15 %.

Fukttoleranse: Yttermaterialet er vurdert med tanke på fukttoleranse. Vektlagt med 10 %.

Total: Samlet vurdering uavhengig av pris.

For fire år siden gjorde vi en lignende test av soveposer. Da opplevde vi at det ble operert med 3-4 ulike temperaturskalaer.

Da skrev vi: «Dette er forvirrende, men dette viser vel bare at det er på tide med en felles standard for måling av disse verdiene». I dag oppgir alle som er representert i denne testen verdier etter EN13537.

EN13537

Den nye standarden krever at man måler 4 verdier:

Komforttemperatur (comfort temperature T-comfort). Denne grensen angir nedre temperaturgrense hvor en forventer at en standard kvinne skal kunne sove komfortabelt. I tillegg passer denne verdien ofte for uerfarne soveposebrukere.

Nedre grense temperatur (limit temperature T-lim). Denne grensen angir nedre temperaturgrense hvor en forventer at en standard mann skal kunne sove komfortabelt.

Nedre ekstremtemperatur (extreme temperature T-ext). Denne grensen angis som en temperaturgrense hvor potensiell farlig nedkjøling kan oppstå etter noe tid (eksempelvis 6 timer) for en standard kvinne.

Maksimumtemperatur (maximum temperature T-max). Denne grensen angir øvre temperatur for hvor en standard mann kan sove komfortabelt uten å svette.

De to første verdiene (T-comfort og T-lim) er de viktigste for oss forbrukere ved valg av sovepose. Testpersonene som har satt den nye EU-standarden er fra Syd- og Mellom Europa. Det er bevist at disse fryser lettere enn folk fra Nord-Europa, som er mer vant til kaldere klima.

Dette gjør at komforttemperaturen etter EN13537 (Tcomfort) avviker noe fra tidligere oppgitt komforttemperatur.

Avvikene blir større for vinterposer enn slike lette sommerposer som vi har testet denne gangen.

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2012, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også