Test av solcellepaneler

Disse lader mobilen på fjellet

TEST: Seks solcellepaneler for friluftsliv.

TEST: Villmarksliv og Tungen/Aktivt testteam har testet seks solcelleladere til friluftsliv.
TEST: Villmarksliv og Tungen/Aktivt testteam har testet seks solcelleladere til friluftsliv. Foto: Foto: Tungen/Aktivt testteam
Sist oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Når du kjøper solcellepanel

BEHOV: Har du kun to-fire AA-batterier du skal lade, er Solar I fra Silva en enkel og så godt som idiotsikker løsning. På lengre turer hvor du har ulike produkter som skal lades, er det et godt tips å gå for et av de større panelene og bruk dette til å lade et eksternt, noe større batteri slik at dette kan fungere som en pool for alle produktene. Et slikt batteri bør tåle litt fukt og røff behandling.

GRENSESNITT: Sjekk grensesnitt (inn- og utganger) slik at disse er standardiserte og passer til dine produkter.

Det er mye bra å si om solcellepaneler. De dekker et behov for friluftsfolk som bruker stadig mer elektronisk utstyr på tur. Men for å lade disse batteriene, må man ha sol. Og sol er vi ikke alltid garantert når vi er på tur i Norge!

Del

Våre erfaringer viser at når det er så overskyet at du ikke kaster skygge, er det lite å hente fra de minste solcellepanelene i denne testen. Se hvilke vurderinger og karakterer de enkelte panelene får lenger ned på siden.

Men så lenge det er antydning til sol eller skygger, får man alltids frisket litt opp på batteriene, selv om det ikke fullades på optimal tid.

For lengre turer vil vi nok anbefale et av de utrullbare eller foldbare panelene. De gir høyere effekt og har mer fleksible løsninger med tanke på å lade et stort, eksternt batteri, slik at du står friere til å lade de apparatene du bruker når det passer - f.eks. om natta. Et annet moment er at det er få soltimer her i landet om vinteren.

Sola står dessuten gjerne så lavt at man fort kommer i skygge når man beveger seg i terrenget. Kommer du langt nok nordover, setter mørketida selvsagt også sine begrensninger. Er du på tur i sørligere strøk eller om sommeren, har disse solcellepanelene naturlig nok en helt annen bruksverdi.

Det er ikke så veldig mange leverandører av solcellepaneler til turbruk på det norske markedet, men det tilbys noen løsninger, avhengig av behov.

Det er ikke alle leverandørene som har klart å levere produktene de i utgangspunktet skal føre, men til denne testen har vi iallfall klart å innhente en håndfull ulike løsninger med forskjellige bruksområder.

Krav til størrelse på solcellepanelet og løsninger med tanke på lade- og lagringsinnretninger er ulike. Det første du må ta stilling til, er hva som skal lades eller trenger strøm, enten det er en standard hodelykt med oppladbare AA-batterier, en GPS, mobil, satellittelefon - eller kanskje en liten PC .

Om man plugger apparatet som skal lades opp direkte til solcellepanelet, og panelet slutter å levere (hvis det f.eks. kommer skygge for sola), er det mange apparater som slutter å lade. Da må man koble laderen av og på igjen for å starte ladingen på nytt.

Det er kjedelig om man glemmer dette og eventuelt ikke får nyttiggjort seg sårt tiltrengt opplading.

Slik er testen gjennomført

Vi har testet ulike løsninger der man kan lade batterier eller apparater (småelektronikk) ved hjelp av sollys. Vi har bare testet systemer som ikke er større enn at de kan fungere på tur med f.eks. sekk, kan eller pulk. Vi har for det meste brukt panelene til å lade opp batterier til hodelykter, teltlykter og GPS, men også til mobil og små musikkspillere. Seks testere har deltatt.

LES OGSÅ:

Ti billige pulsklokker

Stor test av hodelykter

Solide klokker med kompass, høydemåler og barometer

19 lommelykter som lyser opp hverdagen

Denne saken ble første gang publisert 21/03 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også