Test av skalljakke

Her er de beste skalljakkene

Vi har testet 17 aktuelle allværsjakker. Se hvilke som er best.

HARDTEST: Skalljakkene vi presenterer her har blitt testet hardt - for at du skal kunne stole på resultatet.
HARDTEST: Skalljakkene vi presenterer her har blitt testet hardt - for at du skal kunne stole på resultatet. Foto: FOTO: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Om denne testen

  • De fleste jakkene er testet over en periode på 5 - 6 måneder. Enkelte noe lengre og noen helt nye modeller noe kortere.
  • Vi har hatt to sett av flere jakker, i tillegge har vi rotert innad i testteamet der det har vært mulig med tanke på størrelser osv.
  • Passform og hva som er praktisk i bruk vil selvsagt alltid ha visse subjektive elementer. For å få et visst spekter av erfaringer har vi i denne testen brukt 6 testpersoner. Disse har et variert erfaringsgrunnlag og praktiserer ulike type aktiviteter.
  • I tillegg til generelle observasjoner gjort gjennom praktisk bruk, har vi gått over sømmer, glidelåsløsninger, teiping, strikk, osv
  • Vekt: Vekten som er oppgitt er målt av oss og kan nok avvike noe fra det som blir oppgitt fra produsent/leverandør. Alle jakkene er veid på samme vekt med samme kalibrering. Snittvekten på jakkene i denne testen ligger på ca 550 g.

Hvorfor og hvordan bør du velge en skalljakke?

Tidligere var anorakken i bomull det selvskrevne valget blant friluftsentusiaster. I dag bruker "alle" allværsjakker, eller skalljakker - uansett om turen kun går ned til nærmeste kjøpesenter.

I denne testen har vi vært på utkikk etter en jakke som er godt egnet til generelt, aktivt friluftsliv og i tillegg hatt et spesielt fokus på vinter. Den skal være solid samtidig som vi ikke er ute etter de tyngste ekspedisjonsjakkene. De letteste og mest "strippede" jakkene som gjerne er rettet mot klatrere vil som regel ikke fylle de praktiske løsningene en aktiv fjellfant trenger.

Fordelene med en skalljakke fremfor en jakke i bomull er først og fremst at den er vanntett. En jakke eller anorakk av bomull puster bedre, men vil ikke kunne tilby samme vanntetthet, selv ikke når den er nyimpregnert.

Goretex var første produsent av "vanntett og pustende" membran til bruk i sportsklær. I dag er det mange produsenter, og vi er blitt mer nyansert i synet på om hvor vanntett og hvor godt de ulike membranene puster. En skalljakke er ikke helt vanntett på lik linje som gummiert regntøy, men de beste jakkene i denne testen holder regnet ute i mange timer og vil fortsette med det så lenge du vasker og vedlikeholder jakken etter de retningslinjene produsenten gir.

Se testernes egne kjøpetips

Membran og "pusteegenskaper"

En jakke kan selvsagt ikke puste, den er ikke levende, men fordelen med en membran i forhold til helt tette regnklær er at klær med membran slipper ut svette i form av vanndamp. Hvor bra dette funger er avhengig av type membran og hvordan denne er brukt i plagget og hvordan jakken er satt sammen. For å sikre vanntette sømmer tapes som regel disse. Dette fører i beste fall til at det blir et dobbelt lag med membran, i verste fall brukes helt tett tape. Det er derfor viktig at jakken består av så få sømmer som mulig og at tapen som brukes er så smal som mulig. Smal tape krever bedre produksjonsteknikk enn om en bredere tape brukes. Hvilken bredde på tapen som brukes høres kanskje ut som en bagatell, men forskjellen på en standard bred tape og en standard smal tape utgjør gjerne så mye som et A4-ark på en jakke av de typene vi har med i denne testen - altså et areal på størrelse med et A4-ark hvor membranen ikke fungerer optimalt eller ikke slipper ut fukt i det helle tatt. Et område dette som regel viser seg, er inne i hetta. Her blir det ofte mange sømmer og mye taping. Hvordan dette området er løst sier ofte mye om den tekniske kvaliteten på resten av jakken. Jakker som har lommer i vanntett materiale får et område hvor membranen ligger dobbelt og gir også dårligere pusteegenskaper. Det er etter hvert også kommet en del jakker med såkalt sømløs teknologi - her unngår en sømmer og teiping gjennom å sveise "sømmene" i stede.

Dersom du ikke finner jakken du leter etter, sjekk vår forrige test av skalljakker.

Mest kjente membran er nok de ulike typene av Goretex, men det finnes mange flere som fungerer etter noe det samme prinsippet. Bare i denne testen har vi jakker med Dermizax, Helly Tech, Balace, Triplepoint, eVent, osv. Når vi nå sier at disse fungerer etter noe de samme prinsippene, er det samtidig viktig å påpeke at det er forskjeller på disse typene. Enkelte er veldig slitesterk, noen er gode på vanntetthet mens andre igjen er bedre på "p usteegenskaper". Det vi likevel ser i denne testen er at andre tekniske løsninger som plassering av ventilasjonsåpninger og passform har veldig stor innvirkning på om jakkene oppleves tette eller "pustende". Beste pusteegenskaper oppnås med er tynn jakke. Samtidig har en jakke i f. eks Paclite mindre rivestyrke og er generelt mindre slitesterk enn en i f. eks 3-lags Goretex Pro.

Komfort

En skalljakke oppleves ikke like lun og varm som ullplagg, dunjakker eller ytterjakker med isolerende fôr. En skalljakke skal fungere som en ytre beskyttelse - et skall - mot vind, regn, snø og sludd. For å ivareta behov for isolasjon og varme må du altså ha klær under skallbekledningen. Skallprinsippet innebærer at det innerste laget skal sørge for at du holder deg tørr inn mot kroppen, det midtre laget skal gi ekstra isolasjon om dette trengs og det ytre skallet skal ta av for elementene. Trenger du flere lag enn dette for å holde varmen, bør du vurdere en dunjakke til å trekke utenpå skalljakken i stede for å kjøpe skalljakken så stor at du får plass til både to og tre lag under. I tillegg skal membranen i det ytre laget slippe ut svette i form av damp. I praktisk bruk vil selv ikke de beste jakkene klare å transportere ut all fuktighet om aktivitetsnivået er veldig høyt - da er det viktig at det er praktiske lufteåpninger på jakken. I tillegg er det viktig at du ikke har for mye klær under jakken ved fysisk aktivitet slik at svettedamp rekker og kondenserer. Om du får kondensering vil dette føre til fukt som kan danne seg til is på innsiden av plagget om det er minusgrader. Det er også viktig at det du har under jakken ikke holder på fuktigheten. For at membranen skal fungere best mulig bør altså skalljakken ha et relativt kroppsnært snitt og bomull er selvsagt bannlyst som undertøy når du er i fysisk aktivitet på tur.

Les også:

Se alle våre friluftstester her

Ut på tur? Slik kler du deg riktig

Dette ullundertøyet er best

Denne saken ble første gang publisert 07/11 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også