Test av skallbukser

Bukser som tåler en trøkk

Vi har testet skallbukser til ski, klatring og friluftsbruk.

TÅLER ALT: Med skalljakke og skallbukse er du klar for både fjelltopp og regnskur.

TÅLER ALT: Med skalljakke og skallbukse er du klar for både fjelltopp og regnskur. Foto: Frode Sandbech/Norrøna.com

Publisert Oppdatert

Om testen

Testen er gjennomført av redaksjonen i det svenske Utemagasinet. De har gransket forsterkninger, ventilasjon og snitt, materialer, konstruksjoner og øvrige detaljer. I testen er det lagt vekt på å ringe inn hva som er bruksområdet til buksene. Alle buksene i testen finnes i både dame- og herremodell.

Gode skallbukser beskytter mot ubarmhjertig fjellvær, og ventilerer ved behov varme og fukt ut fra kroppen. Å bli for varm og fuktig kan gjøre deg utmattet og etter hvert nedkjølt på fjellet. Gode bukser kan derfor være en del av sikkerhetsutrustningen.

Konkurranse: Vinn skalljakke fra Stormberg

Skallbukser er et allroundplagg for friluftsliv. Noen vil heller velge impregnerte friluftsbukser i bomull eller softshellbukser. Bukser i fleece kan kombineres med regnbukser. Men når det gjelder holdbarhet, er trelags skallbukser helt overlegne.

Les også:

Test av skalljakker

Her kjøper du testvinnerne billig

Skallbukser i tre lag

At buksene er i tre lag, innebærer at ytterlaget, membranen og fôringen er laminert sammen til ett lag. Skallklær i to lag er i prinsippet det samme, uten fôret. Plagg i to lag har ofte et løst for i et smidig materiale, eller netting.

Sjekk forsterkninger

Buksenes holdbarhet påvirkes av hvordan de er konstruert. Bøyde knær, sømmer på rett sted og ekstra forsterkning over glidelåsåpninger er eksempler på detaljer som gjør buksene mer holdbare. Sjekk at det finnes forsterkninger på de rette stedene og at glidelåsene virker solide.

Passer nordisk vintervær

Til og med skallplagg har sine begrensninger. I arktisk kulde blir syntetiske trelagsbukser for stivt. Buksene i testen kommer best til sin rett i nordisk vintervær. Under skallet tar du på deg ett eller to fukttransporterende lag, for eksempel superundertøy eller ullundertøy. På våren kan det holde lenge med bare skallet.

Les på Nettavisen: Her er det billigst å trene

Skal du kjøpe skallbukser, må du velge om du skal gå for en varm bukse til vinterbruk pluss lette sommerbukser, eller om du vil ha lette bukser som du kan bruke året rundt.

Ta vare på skallklærne

Vask og etterimpregnering gir skallklær et langt liv. Skitt og fett tetter igjen "pustehullene" i membranen. Vask plagget regelmessig, men ikke for ofte. Et tips er å se om vanndråpene perler seg utenpå plagget, eller suges opp i stoffet. Suges det opp, er det på tide med vask og ny impregnering.

Les også: Test av pulsklokk er

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning