Test av hoftesekker

Vi har testet 11 hoftesekker

Hoftesekkene er ikke så store, men de er praktiske å ha med på korte turer.

KJEKT Å HA: Hoftesekken rommer ikke mye, men er utrolig praktisk å ha med på korte turer.
KJEKT Å HA: Hoftesekken rommer ikke mye, men er utrolig praktisk å ha med på korte turer. Foto: FOTO: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Slik er testen gjennomført

Sekkene er brukt til fots og på sykkel. De har rotert innad i testteamet, og vi har disponert de fleste sekkene i ca. 5 måneder.

Fem erfarne testere har vært engasjert i testen.

Bærekomfort er testet med full sekk, hvor vi har hatt med ting som drikkeflaske, termos, vindjakke, fleecegenser, matpakke, mobil, nøkler, lommebok etc.

Under praktisk bruk er brukervennlighet vurdert sammen med de forskjellige løsninger som er valgt av produsent.

Enkle og funksjonelle løsninger er et stort pluss. Egenvekt på sekkene som er oppgitt er målt av oss, og kan avvike noe fra det leverandør oppgir.

Når du kjøper hoftesekk

Vær nøktern, og gå for den minste sekken som fyller dine behov.

Noen lommer er kjekt å ha. Én til to mindre lommer i tillegg til selve hovedrommet er tilstrekkelig.

Et godt komprimeringssystem er viktig og gjør mye for bærekomforten. Dette merkes spesielt om du ikke har full sekk og om du løper eller går raskt.

Utvendige festepunkter er praktisk - til hjelm, lykt, rypegalge, avhengig av ditt behov.

Dersom du pakker med omhu, kan du få med deg overraskende mye i en slik sekk. Hoftesekk, rumpetaske, midjeveske eller beltesekk - kjært barn har mange navn! Det er kanskje nærliggende å kalle de største modellene for sekk og de minste for veske eller taske.

I denne testen har vi imidlertid valgt å kalle alle modellene for hoftesekker. Den største forskjellen sammenlignet med en vanlig sekk er selvsagt at hoftesekkene i utgangspunktet ikke har bærereimer som går over skuldrene. Dette setter klare begrensninger med tanke på hvor mye man kan ta med seg før det blir ubehagelig å bære.

Testvinneren

Resultatene er jevnt over veldig gode i testen. Ingen får toppkarakter, men hele 7 av 11 får nest beste karakter, mens tre sekker får 4 og én får terningkast 3. Ser du nærmere på delkarakterene, ser du hva som skiller dem.

  • Mest for pengene får du ved å velge Bergans Tydal Hip Pack 6L. Et godt valg for turer til fots eller på ski. Pen og forseggjort. Sitter godt på under bruk.
  • Best til jakt er Norrøna Kongsvoll Hip Pack. Romslig, solid og forseggjort. Rettet mot jakt, men godt egnet til generelt friluftsliv.

Høy fart og intensitet

Enkelte av hoftesekkene har enkle hoftereimer med lite polstring. Dette gir lette sekker og en «luftig» utforming som passer godt til aktiviteter med høy fart og intensitet, men de takler ikke så mye vekt i sekken.

Andre modeller har solide og stabile hoftebelter som kan sammenlignes med dem vi finner på noe større dagstursekker. Disse takler mer vekt i sekken, men de får høyere egenvekt, blir stivere, gir mindre lufting og koster gjerne mer enn en enklere modell.

Slik leser du delkarakterene

Bærekomfort: Selv om du ikke bærer så tungt med disse sekkene, er det viktig at de er behagelige i bruk. Vektlagt med 25 %.

Soliditet og konstruksjon: Vi har vurdert generell kvalitet, klips, glidelås, sømmer og reimer. Kompresjonsreimer, stabilitet og ulike andre løsninger er tatt med under dette punktet. Vektlagt med 25 %.

Praktisk bruk: Hvordan oppleves sekken i praktisk bruk. Vektlagt med 25 %.

Egenvekt: Vekt i gram er delt på volum i liter for å få et forholdstall som sier noe om hvor mange liter sekk en får, sett opp mot egenvekten på sekken. Små, solide sekker med kraftig hoftebelte kommer noe dårligere ut med denne metoden. Sammenlignet innbyrdes. Vektlagt med 25 %.

Totalt: Total vurdering uavhengig av pris.

LES OGSÅ:

Test av ni superlette vindjakker

Turmat får terningkast 6

Vi testet 14 lette fjellsko

Stor test av lavvoer

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også