Test av gummistøvler

Tørre føtter trives best

Svenske Utemagasinet har testet gummistøvler som egner seg på tur i skikkelig ruskevær.

I VÅTT TERRENG: Gummistøvler har overlegne fordeler på våte dager eller i myrete terreng.
I VÅTT TERRENG: Gummistøvler har overlegne fordeler på våte dager eller i myrete terreng. Foto: Foto: Utemagasinet
Sist oppdatert

Gummigøy

  • Da Sovjetunionens leder Nikita Khrusjtsjov kom til makten skal han ha uttalt at gummistøvler er den sosialistiske stilen, mens lær er for kapitalister.
  • På engelsk heter gummistøvler wellington boots eller bare "wellies". Navnet kommer fra hertugen av Wellington som på 1800-tallet gjorde gummistøvler til et moteplagg for aristokratene.
  • Det er ikke så vanlig å bruke gummistøvler på fritiden. I resten av verden er gummistøvler stort sett arbeidsstøvler.
  • På New Zealand har de en årlig "Gumboot Day", der de blant annet konkurrerer i gummelstøvelkasting.
  • I Sørafrika skal det være en musikksjanger som heter Gumboot music, og som har fått navnet sitt fra lyden av dansende gummistøvler.
  • Wellies the are wonderful, oh wellies they are swell. Cause they keep out the water, and they keep in the smell. Fra "The Wellyboot Song"

Slik produseres gummistøvler

  • Blandingen av naturgummi, kjemikalier, farge og syntetisk gummi blandes og valses sammen i passende tykkelse. Reseptene på de forskjellige produsenters blanding er som regel holdt hemmelig. Struktur, mønster og farge blir bestemt her.
  • En gummistøvel består ofte av 25 til 30 biter av denne gummien. Ofte settes bitene sammen for hånd. Støvelen blir satt sammen på en aluminiumslest.
  • Når den er ferdig, dyppes støvelen i lakk, som gjør den blank eller matt i fargen. Vulkaniseringen skjer under trykk i en ovn på omtrent 120 grader. Vulkaniseringen forandrer gummibitene til en masse som flyter sammen. Når støvelen er kald igjen, er den da fullstendig tett. Vulkaniseringen gjør også støvelen elastisk, holdbar og sterk.

Kilde: Tekniker Helge Paulsen ved Viking

Svenske Utemagasinet har testet gummistøvler som duger i ruskevær og på lange turer i myra.

Tørre og logiske fakta: Gummistøvler er bra fordi de holder føttene tørre. Innvendingen er at gummistøvler blir våte av svette på innsiden. Men det gjelder kun når du velger gummistøvler i stedet for fjellstøvler eller sko. Altså: Både fjellstøvler og gummistøvler er bra, men de har forskjellig bruksområder. Gummistøvler kommer til sin rett når du tråkker i gjørma.

Fjellstøvler sliter litt med leire, fordi partikler og sandkorn trenger inn og skader sømmer. Brukes de i fuktige områder lenge nok, trenger fuktigheten før eller senere inn - membran eller ikke - og det tar lang tid å tørke dem. Her kommer gummistøvlene til sin rett. De er rett og slett helt vanntette. Dessuten trenger de lite vedlikehold. Skulle du "plumpe", tørker de også raskt innvendig.

Gårsdagens sannheter

Ble du lei av gummistøvler for femten år siden, er det på tide å gi dem en ny sjans. Dagens gummistøvler er tilpasset et aktivt friluftsliv. De har blitt stabile, har gode såler og en form som faktisk passer føttene og beina.

Gummistøvler kan ikke erstatte fjellstøvler på lange vandringer i ulendt terreng og steinete bakker. Men de er uslåelige i myrområder. Dessuten må du finne ut hva du trives med.

Ventilasjon

Bruker du gummistøvlene lenge, blir føttene varme og fuktige. Foten svetter omtrent en desiliter om dagen, uavhengig om du bruker fjellstøvel eller gummistøvel. Syns du det er plagsomt, anbefaler vi en støvel med lavere skafthøyde, fordi en lav skafthøyde gir bedre ventilasjon. Er det tørt, bør du brette ned støvelen. En normal skafthøyde er på 40 centimeter.

Støveltips

  • Akkurat som med fjellstøvler, må du kjenne etter om de sitter riktig før du kjøper. Du får dem med smale, normale eller brede såler. I butikken kan det være lurt å teste støvelen opp og ned en trapp.
  • Kjøper du gode ekstrasåler, blir du mer fornøyd.
  • Det bør være mulig å bøye ned skaftene, og det bør være plass til en god raggsokk.
  • Rene støvler holder lenger. Blod, bensin og gjødsel sliter på gummien. Det går an å smøre fett på støvlene etter rengjøring. Sjekk dette med produsenten av dine støvler. Silikonbaserte midler fungerer bra, og matolje er bedre enn ingenting.
  • Oppbevares mørkt og kjølig.

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også