Test av frysetørret turmat

God og praktisk turmat

Turmat er ikke lenger hva det var. I dagens turmatsortiment finner du alt fra lapskaus til chili con carne.

LETT Å BÆRE, LETT Å SPISE: Frysetørret turmat er svært praktisk på tur. I denne testen har vi lagt vekt på smak, næringsinnhold og kaloriinnhold.

LETT Å BÆRE, LETT Å SPISE: Frysetørret turmat er svært praktisk på tur. I denne testen har vi lagt vekt på smak, næringsinnhold og kaloriinnhold. Foto: FOTO: Baard Næss / NN / Samfoto

Publisert Oppdatert
PRAKTISK OG LETTVINT: Men hvordan er  smaken? Vi har testet 25 ulike middagsretter.

PRAKTISK OG LETTVINT: Men hvordan er smaken? Vi har testet 25 ulike middagsretter. Foto: FOTO: John Arne Tungen

Slik er testen gjennomført

Smaken er som baken, sies det jo, og når vi skal presentere en mattest, må det tas i betraktning. Det kan faktisk hende at enkelte ikke liker den retten testpanelet har kåret til testvinner.

Tre testgrupper på til sammen ni personer har deltatt. De tre gruppene har gjennomført testingen uten å samarbeide på tvers av gruppene, men de har diskutert internt. Testen er ikke gjennomført som en blindtest. Noen er testerne er storforbrukere av turmat, mens for andre var dette deres første møte med slik mat.

Under selve tilberedningen ble desilitermål og stoppeklokke brukt i forhold til anbefalt vannmengde og hvor lenge retten skal hvile i posen før den skal være ferdig. Det er brukt kokende vann, og rettene har stått og hvilt i romtemperatur på ca. 20 grader. Etter påfylling av vann ble det rørt med skje, og under hvileperioden ble posene ristet lett flere ganger. Til slutt ble det rørt med skje igjen.

Når du kjøper turmat

Smaken teller mest for de fleste, og det er her det er størst variasjon mellom produktene. Bortsett fra at maten fra Real Turmat er vakuumpakket, er det ingen store forskjeller på emballasjen. Alle har lukkemekanisme, alle kan brettes ut i bunnen, og alle er relativt flate slik at de pakker lite i sekken. Det beste kjøpetipset er kanskje å prøve seg fram med ulike retter og finne sine favoritter.

Næringsinnhold: Skal vi først se på næringsinnholdet, er det nok karbohydratene vi bør konsentrere oss om, spesielt hvis vi skal ut på lengre turer. Etter fysisk aktivitet er det viktig for kroppen å få tilført nok karbohydrater slik at en får opp blodsukkernivået. Proteiner og fettstoffer er enklere å skaffe ved å høste fra naturen, f.eks. fiske. Samtidig er det et moment at flere av rettene inneholder bra med kjøtt, mens andre nærmest består av potetmos eller ris.

Enten du holder deg til tradisjonskost eller mer eksotiske retter, bør det være mulig å finne noe som faller i smak.

Hele 25 ulike middagsretter er representert i denne testen. Det innebærer at du kan være på tur i mer enn tre uker og spise forskjellig mat hver eneste dag!

For at du skal yte ditt beste

Det er ikke bare god smak som er viktig når det gjelder frysetørret turmat. Maten skal være lett å bære med seg, enkel og praktisk å tilberede i felten, og den skal ha et riktig næringsinnhold, slik at du kan yte ditt beste under store påkjenninger enten de er soldater i Forsvaret eller villmarkinger på lange ekspedisjoner. Det er viktig å få i seg nok karbohydrater for å få opp blodsukkernivået og bli i stand til å yte igjen, helst så raskt som mulig.

Gå rett til testvinnerne:

Best i test - Kylling Karri

Beste kjøttrett - Viltgryte

Beste fiskerett - Torskegryte

Beste pastarett - Pasta med lasagnesaus

Beste vegetarrett - Ris i basilikum

Smaken

Smaken gis derfor ikke førsteprioritet av produsentene, men de jobber naturligvis likevel for å fram gode smaker og nye retter. For de fleste av oss «vanlige» friluftsfolk teller nok smaken ganske mye når vi velger turmat. De færreste av oss skal tross alt ikke leve på den så lenge av gangen. Da spiller det kanskje ikke så stor rolle om maten inneholder 1 eller 2 prosent salt, eller om den er tilsatt transfett eller ikke.

Lett å bære

Det er mange gode grunner til å velge frysetørret mat. Én middagsrasjon veier som regel ikke mer enn 100 til 150 gram, og foredlingsprosessen frysetørring gjør at råvarene beholder smak, konsistens og næringsstoffer. I tillegg har produktene lang holdbarhetstid. Frysing, tørking eller hermetisering av mat gir ikke den samme kombinasjonen av lett, næringsrik og holdbar turmat.

Lett å lage

Praktisk og lettvint er det også. Du trenger bare å tilsette kokende vann og ha med ei skje. Posen fungerer som tallerken.

Frokost, lunsj og dessert

Flere av produsentene tilbyr både frokost, lunsj og dessertretter produsert etter samme prinsipp. Gå inn på hjemmesidene til leverandørene og sjekk hva de har å tilby.

Les også:

Beef Jerky

Ubrukelig turburger

Test av rødvinpulver

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning