Test av freerideski

Ski for hele fjellet

Freerideski er for allsidige folk som vil kjøre over alt. Hardpakket eller løssnø, i preparerte bakker eller rett ned fra fjellet.

FREERIDE SKI: Disse skiene kan du bruke i hele fjellet - både i bakken og utenfor.

FREERIDE SKI: Disse skiene kan du bruke i hele fjellet - både i bakken og utenfor. Foto: FOTO: sxc.hu

Publisert Oppdatert

Om denne testen

  • Skitesten er gjennomført av bladet Åka Skidor. Av eksperter, for entusiaster.
  • 14 testpersoner har deltatt i testingen. Ingen av dem har noen bindinger til skiprodusenter
  • Prisene: Dette er skiene som kommer på markedet i vinter. Prisene er ca. priser, og trolig kommer ikke alle skiene til norske sportsbutikker. I så fall kan du netthandle dem.

Freerideski, eller All Mountain, kan du bruke både offpist i Alpene og i de preparerte skibakkene her hjemme. Seg imellom er skiene noe ulike. Noen produsenter har prioritert mykt underlag, offpist, mens andre har laget skiene for harde bakker, pist.

Bredden midt på skien styrer mye av skienes egenskaper. Ettersom det er ved midjen på skien det er mest trykk, vil en bred midje gi god "bæreevne", men skien blir også litt treg å løfte opp på kant når underlaget er hardt - les offpist.

De siste årene har brede ski fått bedre pistegenskaper, i mange tilfeller uten å gi avkall på egenskapene i løssnø. En midje på 90 millimeter eller mer kan gi fullgodt isgrep dersom produsenten prioriterer det.

Bør du kjøpe disse skiene?

Ingen av skiene i freerideoversikten er beregnet på de helt ferske kjørerne. To av dem kan brukes av middels gode kjørere. Resten er for avanserte kjører og eksperter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning