Test av fiskestang

Fiskestenger som duger i lakseelva

14 meget bra fjortenfotere som sikrer storlaksen.

TESTVINNEREN: Scott T2H er testens soleklare vinner, selv om konkurransen er hard blant de beste stengene.
TESTVINNEREN: Scott T2H er testens soleklare vinner, selv om konkurransen er hard blant de beste stengene. Foto: Barry Ord Clarke
Sist oppdatert

Slik er testen utført

I alt 14 stenger er testet, de fleste på 14 fot, men enkelte ned til 13'6'' er også med, siden dette var det nærmeste produsentene kunne tilby i denne snøreklassen. Noen merker som er godt kjent i det norske markedet, er ikke med grunnet store omveltninger i grossistmarkedet. Testen omfatter likevel et bredt spekter av stenger med ulikheter både i egenskaper, utstyr og pris.

Aksjonen er grovklassifisert i topp, halv, trekvart og hel aksjon. De aller fleste ligger i midtsjiktet. I tillegg er tempoet - hastigheten i stengene - vurdert skjønnsmessig.

Fire personer med ulike preferanser, erfaring, forutsetninger og kastestiler har deltatt i testen, blant annet for å nyansere enkeltpreferanser. Det er lagt vekt på å vurdere stengene ut fra en praktisk fiskesituasjon, og stengene er for eksempel ikke vurdert ut fra rent kastepotensial.

Vi har forsøkt å beskrive stengenes egenskaper og fortrinn i kommentaren.

Sluttkarakteren tar ikke hensyn til pris, utstyr eller garantiordning, det er primært en bedømmelse av stangas praktiske funksjon under kastearbeid slik det utøves i norsk laksefiske.

Stengene er testet med flere typer snører. Hoveddelen av testen er gjort med skyteklumper mellom 33 og 38 gram, i flyt-, FS-, og synkvarianter. I tillegg er en Carron 9/10 Flyt med vektdel på 65 fot benyttet som representant for et helt, langt speysnøre.

Vi har testet tohånds fluestenger til laksefiske.

Utstyrsutviklingen de siste årene har ført til at mange har byttet ut den 14-fots allrounderen med en femtenfots stang for tungt fiske tidlig i sesongen og under flom, og ei kortere stang mellom tolv og tretten fot for lavvanns og sommerfiske.

Fjortenfoteren fortjener imidlertid en renessanse.

Share

Å gå tredjehver runde med en fjortenfoter gjør at fokuset flyttes fra kastet og stanga og ut til elva, strømkantene og flua. Kastene blir kanskje litt kortere, mens vinkelen på strømmen er noe større.

Les også: 17 robuste helårstelt

Fisket blir litt annerledes, og jeg innbiller meg iallfall at dette til sammen medfører et mer kreativt fiske.

Dagens fjortenfotere er som regel klasset for snøre 9 eller 9/10. Montert med et synk 2/3-snøre på rundt 35 gram er dette bare blåbær, bare ikke fluene blir altfor voluminøse og vektbelastede.

Også Skagit-snører (korte flyteklumper med tunge synkespisser på mellom 3 og 4 meter) fungerer utmerket, og gir deg en super fluekontroll under høyvannsfiske på slake, ganske grunne grusører.

Les også: 14 soveposer for sommer og høst

Stort register

Den viktigste grunnen til å gi fjortenfoterne en ny sjanse, er kvaliteten på en del av stengene i markedet.

Stengene i denne testen preges alle helt klart av de siste årenes justerte aksjoner på moderne stenger. Der 90-tallsstengene jobbet i en myk toppdel, jobber dagens stenger dypere ned, samtidig som tempoet i stengene er opprettholdt.

Aksjonene er mer harmoniske og med bedre overganger mellom de ulike stangdelene. Stengene i testen har et stort register - for de aller fleste nettopp i tråd med forventningene våre til fjortenfoterne - de skal være allroundstenger.

Les også: Perfekte sekker til helgeturen

Konklusjon

Meget bra! Toppkarakteren ble i hovedsak delt ut til de dyrere stengene, men det var også flere «overraskelser» i toppsjiktet. Vi registrerer at trenden med dypere og mer behagelige tohåndsstenger fortsetter. Resultatet er bedre fiskestenger, som er triveligere å bruke under praktisk fiske.

Les også:

Glimrende campinglykt

Smart drikkeflaske til turen

Her er det beste regntøyet

Denne saken ble første gang publisert 13/07 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også