Test av dunparkas

Testens varmeste gir deg mye for pengene, terningkast seks!

Store forskjeller da vi testet dunparkaser.

TEST AV DUNPARKAS: Vi har testet 7 ulike dunparkaser. FOTO: Produsentene
TEST AV DUNPARKAS: Vi har testet 7 ulike dunparkaser. FOTO: Produsentene
Sist oppdatert

Testpanel

Tre damer har testet tøyet:

  • Malin Iren Haug, som konkurrerer aktivt i triatlon, har vært i norgeseliten i fallskjermhopping og er løpetrener i Idrettslaget BUL
  • Julie Mowinckel, gjennomførte suverent halvironman og er medisinstudent med instruktørerfaring fra løping og fallskjermhopping
  • Maren Haugeto, profesjonell tester og journalist.

En dunparkas er en lang jakke til bruk om vinteren, enten du er på vei til og fra jobb, går tur eller driver med andre rolige aktiviteter utendørs. Et isolerende lag med dun inni jakken gjør den enda varmere enn tilsvarende tykke plagg med syntetisk isolasjon.

Lett, varm jakke

Dun er et naturprodukt med en suveren varmeevne vekten tatt i betraktning. En ulempe ved dun er at det klapper sammen hvis det blir vått, og da isolerer det dårlig. Derfor bør dunparkaser ha et vannavstøtende eller vanntett yttermateriale.

De tykkeste plaggene er ofte bare vannavstøtende (ikke vanntette), fordi du uansett sjelden vil bruke dem i minusgrader, og vanntett ytterstoff blir ofte mer stivt og knitrete, og ventilerer ikke så godt som de vannavstøtende.

En parkas bør den være tilpasset allsidig aktivitet, og la deg bevege deg fritt uten at du kjenner så mye til den.

TEST AV DUNPARKAS: Vi har testet 7 ulike dunparkaser. FOTO: Produsentene
TEST AV DUNPARKAS: Vi har testet 7 ulike dunparkaser. FOTO: Produsentene

Slik bør en parkas være

Dunkvalitet oppgis blant annet i cuin, som angir dunets fyllgrad, det vil si hvor god isolasjonsevne du får per gram dun. Kvaliteter fra 750 cuin og oppover regnes som ekstremt bra. Dunet skal isolere og holde deg varm, men også andre egenskaper er viktige for at du skal trives i plagget.

Hvor lunt den er formet, og om du har mulighet til å stramme på de rette stedene, har mye å si. Sitter den inntil der det trengs, blåser ikke kald luft inn. Toveis glidelås er en stor fordel. Da kan du løsne opp for å få full bevegelsesfrihet i bena når du skal gå fort, eller bratt oppover, og dessuten lufte ut på magen hvis du blir for varm.

Andre viktige tekniske detaljer er stramming i livet, nederst, rundt hodet og hendene, gode lommer til å varme hendene i, innerlomme, og håndmansjetter som hindrer at det blåser inn ved håndleddene.

Hetten bør sitte godt og være mulig å justere, så den sitter inntil fjeset, og kan strammes bak for bedre sikt. En fuskepels vil lune ansiktet hvis du skal være ute i kald vind og snø. Noen hetter og fuskepelser er avtagbare.

Tips: Tørk dunplagg i tørketrommel med tre tennisballer. De hjelper dunet til å spre seg og bli luftig igjen etter vask. Ta plagget ut hvert kvarter og spre dunet for hånd hvis det klumper seg. Slik kan du vaske dunjakken din.

Om testen

Vi har testet syv dunparkaser i forskjellige prisklasser og av ulik kvalitet. De varierer i lengde og tykkelse, og dekker ulike bruksområder. Vi har prøvd å få frem de viktigste fordelene og ulempene ved alle plaggene.

Dun har fått en del negativ oppmerksomhet de siste årene fordi noen produsenter bruker dun som er plukket fra levende fulger, hvilket er å regne som tortur av dyr. Sjekk at produsenten garanterer for at dunet kommer fra fugler som er avlivet for matproduksjon når du kjøper plagg med dun i. Alle merkene som er med i denne testen garanterer for dette.

Denne saken ble første gang publisert 14/01 2015, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også