Test av dunjakker - toppmodeller

Test av de tykkeste dunjakkene

En god dunjakke er supert når det er kaldt! Se hvilke som er verdt pengene nå i vinter.

BEST I TEST: Dunjakken fra Fjellreven ble best i test.
BEST I TEST: Dunjakken fra Fjellreven ble best i test. Foto: Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Slik er testen gjennomført

I denne testen har vi valgt ut jakker til de absolutt kaldeste dagene.

Vi har lagt oss på ca 1 kg som nedre grense på egenvekt i størrelse L herre, og tatt med de lengste og tykkeste jakkene.

Testteamet besto av seks personer.

Enkelte av jakkene har teamet disponert i ca ett år, mens en del nyheter har vi hatt inne i en noe kortere periode. De fleste jakkene har totalt 40-50 aktive bruksdøgn.

Jakkene er brukt til daglige lufteturer med hunden, på lengre turer og til posteringsjakt. Jakkene er vurdert av hver tester og i tillegg sammenlignet innbyrdes.

Vekt som er oppgitt, er målt av oss og kan avvike noe fra det produsenten opererer med.

Alle jakkene i denne testen har såkalt «bokskonstruksjon», det vil si ingen gjennomgående sømmer, noe som er viktig i forhold til vindtetthet.

Modellene til Helsport, Sir Joseph og Mountain Equipment kom dessverre ikke tidsnok til å bli med i denne testen.

Når du kjøper dunjakke

Mange av jakkene som er testet her, er beregnet på ekstrembruk eller stillestående aktiviteter i kulda. De veier unektelig en del og tar noe plass når de ligger i sekken eller i pulken, men de varmer fantastisk, og det er meget behagelig å ha ei slik jakke som varmeplagg når en er mye ute. Men til daglig bruk ut og inn av bilen bør du nok vurdere ei lettere jakke!

  • Pass på at jakken er stor nok. Skal du bruke den utenpå en annen skalljakke, bør du prøve jakka med den andre jakka under. Lommer, hette og glidelås bør kunne betjenes med tykke hansker/votter, og det bør være plass i lommene til for eksempel både store votter og stor lue. Fast hette er sikrere i bruk enn en avtagbar.
  • Vekt, isolasjonsevne, dunkvalitet og pris henger sammen. Om vekt og pakkevolum ikke er et viktig for deg, kan du velge en jakke med lavere dunkvalitet enn om du er ute etter lavest vekt og pakkevolum, men fortsatt høy isolasjonsevne.
  • Sjekk at stoffet som er brukt i ytter- og innermaterialet har høy rivestyrke, er duntett, puster godt, og at yttermaterialet er vannavvisende. Flere produsenter bruker egne materialer, og mange er gode. Et materiale som har utmerket seg, og som brukes av flere store produsenter, er ulike typer av Pertex.
  • Det er normalt at dunjakker lekker litt dun i sømmene helt i starten, men om jakka slipper mye dun allerede i butikken, bør du kanskje se etter en annen modell.

Slik leser du tabellen i testartiklene

Isolasjonsevne: Lengde, tykkelse, tekniske løsninger og praktiske erfaringer er tatt med i vurderingene. Vektlagt med med 20 prosent.

Soliditet: Generell slitestyrke. Dunlekkasje er også tatt med på dette punktet. Vektlagt med med 20 prosent.

Praktiske løsninger: Her har vi også vurdert bruksområder. Stort bruksområde gir selvsagt pluss. Lommer, glidelås, ulike stramminger og så videre er sjekket og prøvd å betjene med for eksempel tykke votter. Vektlagt med 20 prosent.

Tekniske løsninger: Hette, vindklaffer, konstruksjon, ekstra beskyttelse mot fukt/slitasje og så videre. Vektlagt med 20 prosent.

Dunkvalitet: Selve dunkvaliteten har mye å si for hvordan en dunjakke oppleves og fungerer. Dunspensten avtar også noe etter bruk - høy dunkvalitet/dunspenst vil derfor sikre høyere dunspenst også over tid. Vektlagt med 20 prosent.

OBS. Denne stortesten er fra 2010. Vår nyeste test av dunjakker finner du her.

I disse dager er det sprengkulde mange steder i landet, og man bør kle seg riktig, også på tur, slik at man ikke fryser. Selv om det finnes mye bra å velge blant når det gjelder kunstfiber, er dun en vinner når det kommer til vekt og isolasjon.

Er du likevel en av dem som foretrekker lette skalljakker til turbruk, testet vi dette tidligere i vinter.

Hele testresultatet finner du nederst i denne artikkelen.

Hvordan behandle dunjakken

Dun er et organisk materiale og må behandles med litt omtanke. Her er noen gode råd til hvordan du tar best muligvare på dunjakken din.

  • Dunjakka bør henge når den ikke er i bruk og ikke oppbevares i pakkpose eller ligge sammenklemt under andre klær eller utstyr over lengre tid.
  • Om dunjakka blir våt, er det viktig at den blir tørket så raskt som mulig. Å vaske en stor og kostbar dunjakke er tidkrevende og vanskelig.
  • Bruk et profesjonelt vaskeri, gjerne et som er spesialist på dunprodukter for å sikre et godt resultat .
  • Mange dunjakker lekker litt dun i starten, spesielt i sømmene, men dette bør gi seg etter litt bruk. Det skal i utgangspunktet ikke komme dun rett ut gjennom stoffet, men dette kan skje fra tid til annen. Om du en fjær stikker seg ut, kan du prøve å trekke den inn fra den andre siden.

Om det er et stadig tilbakevendende fenomen at jakka lekker dun og fjær, bør du vurdere å klage på produktet.

Er jakken varm?

Det er ikke bare totalvekt, dunmengde (fyllvekt), og dunkvalitet som er avgjørende for hvor varm en dunjakke er. Jakka må også være konstruert slik at den er helt vindtett, og det må være riktig mengde dun/fjær i dunkamrene slik at man ikke får flate områder. Lengde på jakka og en generell konstruksjon som hindrer kuldebroer er også viktige faktorer.

I området rundt albuen, hvor ermene får en knekk, kan dun og fjær fordele seg ujevnt, og det kan oppstå kuldebroer/kuldegjennomslag. Jo bedre konstruksjon og dunkvalitet jakka har, desto mindre er problemet.

Men om dette skulle skje, kan du prøve å henge opp jakka eller legge den på et flatt underlag og klappe med begge hendene over «problemområdet » slik at dunene får en sjanse til å fordele seg riktig igjen.

Dunkvalitet

Dunkvalitet oppgis som regel i prosentvis forhold mellom dun og fjær og «dunspenst» eller «fillpower» i cuin, (cubic inches per ounce) som sier noe om hvor stort volum en bestemt mengde dun fyller. De beste kunstfibrene tilsvarer cirka 500 cuin. Skal du kjøpe en dunjakke, bør du derfor sjekke at dunspensten ligger over dette. De beste jakkene har 750 cuin EU/800 cuin US og oppover - jo høyere tall desto bedre, men desto høyere blir også prisen!

En kan oppnå samme isolasjonseffekt med f.eks. 650 cuin som med 850 cuin, men da trengs mer dun, og en får en tyngre og større jakke i volum når den er komprimert. Det er flere standarder for å måle dunspenst.

I Norge er det stort sett cuin EU og cuin US som er aktuelt.

Flere leverandører slurver med å oppgi standard, noe som kan forvirre potensielle kunder. 750+ cuin EU tilsvarer for eksempel omtrent 850+ cuin US.

Forholdet dun/fjær ligger som regel på 90 prosent dun og 10 prosent fjær på dunjakker i god kvalitet. De jakkene som har absolutt best dunkvalitet, har oppimot 96 prosentdun, men alt over 90 prosent dun er meget bra.

Et etisk problem

De største dunprodusentlandene er Kina, Ungarn og Polen. I alle disse landene er det blitt påvist plukking av dun fra levende gjess.

I Ungarn er det ulovlig å plukke dun fra levende fugler, men i Kina er det ikke noe forbud. I Kina er det imidlertid mange produsenter som også har dun som biprodukt fra matproduksjon, der dunene blir plukket fra døde gjess.

Flere leverandører garanterer at deres dun ikke er plukket fra levende fugler, men ikke alle oppgir dette.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Få pigger i favorittskoene

Stor test av pulsklokker

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også