Test av brennere med gass

De beste gassbrennerne

Gassbrennere er som skapt til friluftsbruk. Vi har testet 18 stykker.

TEST AV GASSBRENNERE: Gassbrennere er svært enkle i bruk. Vi har testet 18 aktuelle modeller.
TEST AV GASSBRENNERE: Gassbrennere er svært enkle i bruk. Vi har testet 18 aktuelle modeller. Foto: FOTO: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Kjøpetips

  • Piezotenner er kjekt å ha når den først fungerer, men er ikke alltid like enkel i bruk. Ha alltid med fyrstikker!
  • De toppmonterte brennerne tar mindre plass og er gjerne lettere enn brennere med slange, men de bygger til gjengjeld mye i høyden og kan bli ustabile.
  • Slangen på en brenner bør være myk og fleksibel. Den bør verken være for kort eller lang. Rundt 30-40 cm holder som regel bra.
  • Skal du bruke brenneren mye i temperaturer ned mot null, vil vi anbefale en brenner med slange slik at vindskjerm og varmereflektor kan brukes.
  • Om du kjøper brenner med slange, anbefales sterkt en brenner med et godt forvarmingssystem.
  • Tenk over hvilke kjeler du skal bruke med tanke på diameter på kjelestøttene.
  • Ikke se deg blind på effekt - det er mange andre momenter som teller like mye.

Denne testen er oppdatert

Primus har byttet importør, og kunne dessverre ikke levere testprodukter til testperioden. Vi fikk ettersendt testprodukter fra Primus, og disse er nå lagt til testen. Primusene er vurdert på samme kriterier som de andre produktene i testen. (Oppdatert 20. mai 2009.)

Se også: Test av multifuelbrennere

Markedet byr på et godt utvalg av gassbrennere til friluftsbruk. Spørsmålet er om de holder mål til et variert friluftsliv - året rundt?

Valg av type brenner

Aktive friluftsfolk velger nesten konsekvent multifuelbrennere, og bruker bensin eller parafin som drivstoff. Ulempen med disse er at en multifuelbrenner er et avansert apparat, som krever visse ferdigheter i bruk, samt kunnskaper om ulike reparasjoner og utskiftning av deler.

Et annet moment er uheldige avgasser, ufullstendig forbrenning og fare for forurensing av mat ved f.eks. lekkasje på drivstofflasker.

Les mer:

Test av brennere med flytende brennstoff

Test av kjelesett

Test av ståltermoser

Test av frysetørret turmat

Enkle å bruke

I forhold til en multifuelbrenner er en gassbrenner uhyre enkel i bruk. Du trenger ikke å forvarme brenneren, og det er ikke nødvendig å pumpe drivstofflaska for å opprettholde trykket. Dessuten soter den omtrent ikke, og er veldig renslig i bruk.

Vær obs på gass

Selv om verken propan eller butan er giftige gasser, kan innånding av store mengder konsentrert gass føre til kvelning på grunn av mangel på oksygen. Risikoen for at dette skal skje utilsiktet i friluft eller i et telt, er imidlertid så godt som fraværende.

Ved fullstendig forbrenning dannes det kun karbondioksid (CO2) og vanndamp - altså ingen giftige avgasser - men det forbrennes selvsagt oksygen, slik at god lufttilgang er viktig. Ved ufullstendig forbrenning dannes det imidlertid karbonoksid (CO), som er en giftig gass. Under normal bruk, og om du passer på at brenneren og luftespalter ikke er tettet av urenheter, er faren for dette så godt som fraværende.

Les mer: Temperaturer når du bruker gassbrenner

Driftssikre brennere

Selve brennerne er stort sett meget driftssikre, og inneholder få deler som kan slites eller gå i stykker ved normal bruk. Flere av brennerne har imidlertid ganske spinkle kjelestøtter, slik at en må ta noe hensyn under transport.

Toppmonterte og slangemonterte brennere

I denne testen har vi med både brennere som monteres på toppen av boksen og brennere med slange der selve brenneren står på bakken. De toppmonterte er lettere og tar veldig liten plass i sekken, men de fleste har små kjelestøtter. Høyden på boks, brenner og kjele gjør dem utsatt for å bikke over, så man må være ekstra påpasselig under bruk. På disse skal en heller ikke bruke vindskjerm som omslutter hele brenneren, da det kan føre til for høy temperatur til gassboksen.

Les mer: Klikk Trening

Denne saken ble første gang publisert 14/04 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også