Test av billige termoser

Julegaven som holder varmen

TEST: Termoser under 100 kroner.

TEST: Vi har testet billige termoser, og en av dem får karakteren 4.
TEST: Vi har testet billige termoser, og en av dem får karakteren 4.
Sist oppdatert

Kjøperåd

Det er vanskelig å gi spesifikke råd til dem som vil satse på billig friluftsutstyr. Hva som er altfor dårlig og hva som er «godt nok» og hva som gir mye for pengene, varierer veldig.

Det er penger å spare på å styre unna de absolutt nyeste modellene og de mest profilerte merkenavnene.

Samtidig er det ofte en grunn til at f.eks. enkelte sko-, sovepose-, telt- og sekkeprodusenter blir populære, selger godt og ofte brukes av erfarne friluftsfolk. På den andre siden er det viktig å vurdere hvor mye penger en ønsker å investere i friluftsutstyr ut fra hvor mye en regner med å bruke det.

Erfarne friluftsfolk kan klare seg med dårligere utstyr enn uerfarne fordi de er i stand til å se styrker og svakheter med utstyret og tilpasse bruken deretter. Erfarne friluftsfolk er også bedre i stand til å vurdere et produkt de finner i en butikkhylle og se om det er for enkelt eller om det er godt nok til den bruken det er tiltenkt.

Et råd til uerfarne friluftsfolk kan da være å gå for velkjente merker - dette gir som regel trygge kjøp, men en trenger ikke å velge toppmodellene eller de absolutt mest hippe merkene. Vi vil også råde folk til å handle i en sportsbutikk hvor det jobber folk som kan sportsutstyr, slik at det er mulig å få kvalifisert hjelp.

Dunjakke med ny varmeteknologi

TEST: Mye for pengene!

ANBEFALES: Sovepose tilpasset kvinner.

Sovepose for damer

TEST: Denne soveposen er skreddersydd for damekroppen.

Vi tok for oss en del kjente lavpriskjeder og noen produsenter som er kjent for å ha rimelig friluftsutstyr, og plukket ut noen termoser.

Det finnes flere aktuelle produkter, men de butikkjedene og produktene vi har valgt ut, er velkjente på det norske markedet og tilgjengelige i store deler av landet.

Produktene er valgt ut med tanke på pris. Vi satte maksimumsprisen til 100 kroner.

  • Den beste termosen i testen er Gaupa Termos fra Ultimo Outdoor. Termosen koster 49 kroner og får terningkast 4. Den er testens beste til å holde på varmen, og har ellers greie løsninger.
  • Dårligst ut i testen kommer Nille Termos Metallic , som kun får terningkast 2. Den holder dårlig på varmen, har en for liten drikkekopp og en pakning som en må passe på når en skrur på korken.

Termoser

Det største problemet med de billigste termosene er slitasje/forringelse av pakningen som skal sørge for at lukkemekanismen blir helt tett.

Her er alle relativt like i konstruksjon, og i tillegg til at pakningene forringes, skal det ikke mye til før det oppstår lekkasje om du ikke er nøyaktig når du setter toppene/korkene sammen igjen etter vask.

Erfaringsmessig forringes de isolerende egenskapene etter en del bruk på de billige termosene. Vi klarte ikke å påvise dette i denne testen, ettersom vi bare har hatt termosene til test i tre måneder, men dette er noe man bør ha i bakhodet.

Slik testet vi termosene

I tillegg til praktisk bruk har vi testet vanntemperatur etter faste tidsintervaller under kontrollerte former for å sjekke hvor lenge termosen holder god drikketemperatur.

Vi satte ca. 60 grader som akseptabel drikketemperatur. Det er ikke direkte glovarmt, og kan bli for kaldt til f.eks. frysetørret mat, men greit nok til kaffe og te.

LES OGSÅ:

Her finner du testvinnerne billig på nett

Dunjakke med ny varmeteknologi

Lommelykta du kan kjøpe i julegave

Denne saken ble første gang publisert 07/12 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også