Test av 11 oppblåsbare liggeunderlag

Det beste liggeunderlaget

Det beste er også det tyngste.

LIGGEUNDERLAG: Klikk.no og Villmarksliv har testet 11 oppblåsbare liggeunderlag.
LIGGEUNDERLAG: Klikk.no og Villmarksliv har testet 11 oppblåsbare liggeunderlag. Foto: FOTO: Anders Kristiansen
Sist oppdatert

R-verdi

Vi har ikke hatt mulighet til å etterprøve produsentenes oppgitte R-verdier. Vi har heller ikke hatt anledning til å bruke underlagene nok under identiske forhold til å avdekke små forskjeller i isolasjonsevne.

Som tommelfingerregel kan man si at tykkere underlag isolerer bedre enn tynne, men at fyllmaterialet og konsentrasjonen av det også har innvirkning. Alle produsentene, bortsett fra Bergans, har oppgitt R-verdi på sine underlag.

Vi har derfor anslått R-verdien på Bergans underlag til å være henholdsvis 2 og 3,5.

I den varme årstiden vil alle underlagene i testen duge med tanke på isolasjonsevne. Spørsmålet blir snarere hvor mye komfort du krever. For bruk vår, sommer og høst med risiko for noen få minusgrader, kan en R-verdi på minimum 3 være et greit utgangspunkt.

Skal du friste tilværelsen i telt eller under åpen himmel i den kalde årstiden, bør R-verdien være på minimum 5. Bakken under liggeunderlaget har stor betydning. Kompakt snø og is og ikke minst snø som smelter under et for tynt underlag, er noe av det kaldeste du kan ligge på.

Når du kjøper liggeunderlag

Valg av utstyr er ofte et kompromiss mellom komfort og vekt, også når det gjelder liggeunderlag. Vårt råd er å velge et underlag som er stort nok til a tdu kan snu litt på deg uten å havne på utsiden. Forskjellen mellom 50 og 60 cm i bredde oppleves mye større enn de ti centimeterne skulle tilsi!

Liggeunderlaget må være tykt nok til å takle de laveste temperaturene du regner med å oppleve.

Hvis du sover ute hele året, men ikke vil bære på et tyngre underlag enn nødvendig i den varme årstida, kan du ta med et vanlig underlag i celleskum som du legger under det oppblåsbare når det er kaldt. Dette øker også sikkerheten i tilfelle punktering.

Slik utførte vi testen

Testen har vært utført i barmarksperioden, og isolasjonsevne er dermed ikke tatt med i testkriteriene. Vi har tilbrakt minimum én natt på hvert underlag. Videre har vi vurdert underlagene mot hverandre med tanke på friksjon og hvor behagelig materialet er mot bar hud.

Slik leser du tabellen

Komfort: Hvor godt er underlaget å ligge på? Vi har også tatt hensyn til at underlaget skal være stort nok for en voksen, normalt stor mann. Vektlagt med 50 %.

Overflate: At overflaten gir passe friksjon mot soveposen og er behagelig mot bar hud. Vektlagt med 25 %.

Vekt: Her har vi vurdert vekt i forhold til komfort. Vi har ikke korrigert spesielt for bredde og lengde. Her vil med andre ordmindre størrelse oppveie for noe av karaktertapet på komfort. Vektlagt med 25 %.

HER FINNER DU VÅR STORE TEST AV LIGGEUNDERLAG 2017.

I tillegg til å være mer komfortable, tar oppblåsbare liggeunderlag mindre plass når de ikke er i bruk, slik at de normalt får plass oppi sekken.

I motsetning til tradisjonelle underlag i skum, som er nesten umulige å ødelegge, er de oppblåsbare utsatt for punktering av skarpe gjenstander og bålglør.

Testresultat:

De tre beste underlagene har hver sine fordeler.

Testvinneren er Exped Downmat 7 LW. Det er det klart mest komfortable av alle som er testet.

Testens toer er Mammut Comfort pump mat, som har integrert pute og god bredde.

Treeren, Mammut Light pump mat winter, har ekstra isoloasjon under kroppskjernen i tilfelle punktering.

To typer underlag

Underlagene i testen kan deles inn i to hovedtyper. De selvoppblåsende har en komprimerbar skumkjerne som ekspanderer fra komprimert tilstand når ventilen åpnes. I tillegg må du regne med å fylle på litt ekstra luft med munnen.

Den andre typen ligner en luftmadrass og må blåses opp.

Underlagene i denne testen pumpes opp på to forskjellige måter. Enten ved hjelp av en tøypose som festes i underlagets ventil før den fylles med luft som presses over i underlaget, eller med en integrert håndpumpe.

«Luftmadrassvarianten» er tykkere, fra ca. 6 cm og oppover og er overlegne når det gjelder å utjevne røtter og andre ujevnheter i bakken. De har også et fyll i form av dun, fiber, skum eller e.l., men fyllet ekspanderer ikke av seg selv. Siden de må pumpes opp, kreves det litt mer innsats. De kan også føles litt uvante å ligge på, og det er viktig at underlaget er bredt nok, siden du tross alt ligger et stykke over bakken.

Isolasjonsevne

Foruten å ta opp ujevnheter fra bakken, skal underlaget isolere mot kulde. Hvis det isolerer for dårlig, vil mye av varmetapet skje mot bakken siden fibrene i soveposen presses sammen av kroppsvekten.

Derfor kan et tilstrekkelig isolerende liggeunderlag bety at du kan bruke en lettere sovepose og likevel fryse mindre enn med en varmere/tyngre pose og et tynt underlag.

R-verdi sier noe om varmemotstanden i et produkt. Verdien avhenger av produktets tykkelse og varmeledende/ isolerende evne. Jo høyere R-verdi, desto bedre isolerer underlaget.

Skal du friste tilværelsen i telt eller under åpen himmel i den kalde årstiden, bør R-verdien være på minimum 5. For bruk vår, sommer og høst med risiko for noen få minusgrader, kan en R-verdi på minimum 3 være et greit utgangspunkt.

Andre egenskaper

Hvor stort underlag du skal velge, kommer an på hvor stor du er og hvor tungt underlag du vil bære på.

Flere av underlagene har en avrundet fasong som er bredest ved skuldrene og smalner av mot føttene, for at de skal være lettere uten å føles så mye mindre.

Foruten størrelse, vekt og isolerende egenskaper, har overflaten på underlaget mye å si for hvor komfortabelt det oppleves. Spesielt i den varmere årstiden er det en fordel at overflaten er behagelig mot bar hud. I tillegg er det viktig at friksjonen er passe.

Hvis underlaget er for glatt, vil hver minste helling i terrenget få deg til å skli av underlaget.

Hvis det gir for mye friksjon, kan du oppleve at soveposen ikke følger dine bevegelser og henger igjen mot underlaget.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

En av åtte soveposer får terningkast 6

Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner

Vi har testet 14 par lette fjellsko

Stor test av dagstursekker

Denne saken ble første gang publisert 25/04 2013, og sist oppdatert 14/12 2017.

Les også