Turklær

Tenk nytte, ikke mote

Altfor mange kjøper seg en dyr, vanntett skalljakke, og bruker den i all slags vær.

SUS PÅ SYSTUA: Nordmenn forbruker fritidsklær som aldri før, og designerne må hele tiden komme opp med ny, moteriktige varianter.
SUS PÅ SYSTUA: Nordmenn forbruker fritidsklær som aldri før, og designerne må hele tiden komme opp med ny, moteriktige varianter. Foto: Foto: Thorkild Gundersen
Sist oppdatert

Øyvind Vedvik på Helly Hansen-fabrikken i Moss har funnet drømmejobben. Friluftsentusiasten jobber heltid som klestester hos Norges mest tradisjonsrike leverandør av trenings- og friluftsklær. Helly Hansen har sydd klær siden 1877, Øyvind har jobbet med design og tekstil i seks år:

- Jeg bruker all min fritid utendørs, og har alltid med meg to-tre sett klær jeg skal teste. Jeg seiler, går i fjellet, sykler, løper og står på ski. Det er alltid noe nytt å teste, sier 33-åringen.

Moteplagg

En standard vår/sommerkolleksjon inneholder rundt 1000 forskjellige stiler og fargevarianter. Fabrikken sender allerede nå produktutviklere til systuene i Kina og Hong Kong for å starte på vinter 09/10-kolleksjonen.

- Vi gjør en del stoffprøver her på laboratoriet i Moss, også, for blant annet å sjekke slitestyrke og vanntetthet. Men det meste foregår på hovedfabrikken i Hong Kong.

Nordmenns appetitt på fritidstøy virker umettelig. Formsydde skalljakker er blitt en del av motebildet, også i storbyene. I England bruker de slike jakker kun når det regner. I Italia ville de heller dø enn å bli sett med slikt tøy i byen. Men i Norge er det ikke uvanlig å møte folk med en grønn eller rød skalljakke i butikken, på café - eller på spasertur i solskinnet.

- Akkurat det der er litt merkelig. Folk bruker masse penger på en dyr skalljakke, og så vil de bruke den så ofte de kan. Men man bør huske på at det først og fremst er en regnjakke, beregnet på regnvær.

MÅLER SLITESTYRKE: Ved å klippe opp stoffprøver og feste det i denne strekkmaskinen, kan man måle nøyaktig hvor mye stoffet tåler før det spjærer.
MÅLER SLITESTYRKE: Ved å klippe opp stoffprøver og feste det i denne strekkmaskinen, kan man måle nøyaktig hvor mye stoffet tåler før det spjærer. Foto: Foto: Thorkild Gundersen

Mange varianter

Før var regnjakkene i gummi, dønn tette, og kun i bruk når det bøttet ned. Så kom amerikaneren Gore med et nytt stoff som han kalte Goretex, såkalt "pustende, vanntett stoff". Dette utvidet bruken av regnjakka til også å omfatte fjellturer og trening i dårlig vær.

- Gore tok patent på stoffet, men mistet det tidlig på 90-tallet, da det viste seg at en japaner hadde brukt samme teknologi før. Dermed ble det fritt fram for alle produsenter å fremstille Goretex-lignende produkter.

Helly Hansen bruker en PU-membran, og fremstiller HellyTec O2, som er siste generasjon av pustende vanntett.

- Slike jakker er fine til seiling, topptur på ski og lengre turer i fjellet. Men til de fleste andre aktiviteter vil jeg anbefale en softshell, som er billigere, og puster bedre, sier Øyvind Vedvik.

Kle deg i tre lag

SJEKKER VANNTETTHET: Stoffet settes under vanntrykk nedenfra, til det buler en stor kul i prøven. Øyvind måler hvor mye trykk han må sette før vannet trenger gjennom.
SJEKKER VANNTETTHET: Stoffet settes under vanntrykk nedenfra, til det buler en stor kul i prøven. Øyvind måler hvor mye trykk han må sette før vannet trenger gjennom. Foto: Foto: Thorkild Gundersen

Innerlag: Undertøyets oppgave er å holde deg tørr. Supertøyet skal derfor transportere svetten ut, til mellomlaget. Unngå for all del bomull innerst (T-skjorte), den blir våt, og du blir kald.

Mellomlag: Plagget skal absorbere svetten fra undertøyet, og holde deg varm. Fleece er en vanlig variant her. Kommer i både tynne og tykke utgaver, som vester, gensere og jakker, til ulik aktivitet og sesong.

Ytterlag: Skal beskytte deg mot vær og vind. Vanntett skalljakke er bra når det regner og blåser, men vil aldri puste like godt som en softshell jakke. Velg derfor softshell til dager med lite eller ingen nedbør.

KLASSIKEREN: Helly Hansens originale supertrøye var den første superundertrøyen på markedet. Den er fortsatt i salg – med originaldesignet intakt.
KLASSIKEREN: Helly Hansens originale supertrøye var den første superundertrøyen på markedet. Den er fortsatt i salg – med originaldesignet intakt. Foto: Foto: Thorkild Gundersen
BARNDOMSMINNE: Markedssjef Caroline Haugsten hadde en slik fleecejakke i barnehagen. Nå bruker hun den som mellomlag på turer i kaldt vær.
BARNDOMSMINNE: Markedssjef Caroline Haugsten hadde en slik fleecejakke i barnehagen. Nå bruker hun den som mellomlag på turer i kaldt vær. Foto: Foto: Thorkild Gundersen
VANNTETT: Helly Hansens siste slipp på skalljakker heter Odin, en pustende, vanntett jakke med HellyTec O2-teknologi. Jakken er dyr, 4450 kroner må du ut med.
VANNTETT: Helly Hansens siste slipp på skalljakker heter Odin, en pustende, vanntett jakke med HellyTec O2-teknologi. Jakken er dyr, 4450 kroner må du ut med. Foto: Foto: Thorkild Gundersen

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også