Rypejakt - våre beste tips

Still forberedt til rypejakta

Her er våre beste tips til klær, utstyr og jakta.

SKITT JAKT: Her er våre beste tips til rypejakta - alt av jakttips, utstyrstips og mattips.

SKITT JAKT: Her er våre beste tips til rypejakta - alt av jakttips, utstyrstips og mattips. Foto: Foto: Dag Kjelsaas

Publisert Oppdatert

10. september er den magiske datoen for landets mest populære jakt - rypejakta. Forrige sesong var 57 200 jegere ute etter rype - langt over halvparten av alle som var på småviltjakt. Nær 40 000 rapporterte inn felt rype, og i snitt fikk de seks ryper hver.

Vi har samlet opp de beste tipsene til rypejakta i denne artikkelen. Her får du vite alt om hvor rypa sitter, godt og dårlig rypevær, hva fuglen spiser og hva du gjør når du har felt en fugl.

Er du usikker på skikk og bruk under jakta? I denne saken lister erfarne jegere fra bladene Jakt og Villmarksliv opp de "vanligst stilte spørsmålene" - og svarer på dem.

Blir det mer eller mindre rype i år? Se svaret her.

Våpen og ammo

Etter at blyforbudet i haglpatronene trådte i kraft, er en rekke nye produkter blitt aktuelle. Du må ta stilling til stål, vismuth, wolfram, tungsten-matrix, sink og tinn, og vi skjønner det godt dersom du blir forvirret. Derfor har vi laget denne testen, med 34 svært aktuelle patroner til rypejakt. Ingen av våre tester er fasiter, men her får du mange gode råd på veien.

Her har vi også en oversikt og kort vurdering av noen av de lekreste våpennyhetene i år.

Spis opp rypa

Er du fersk jeger, bør du definitivt se denne videoen. Fagredaktør Dag Kjelsaas i Villmarksliv viser på en enkel måte hvordan du tar ut brystfileter og lår på fugl. Det er riktignok demonstrert på en due, men prinsippene er de samme. Husk at rypa skal henge til mørning før du spiser den.

Har du først fått til å gjøre opp fuglen, er du klar for matlaging. Her er noen suverene oppskrifter:

Helstekt rype med tradisjonelt følge

Rypebiff med sjysaus

Rypebryst med savoykål

Utstyr til turen

Skikkelig utstyr er avgjørende for at turen skal bli en god opplevelse. Vi har testet superundertøy og jakker som duger i all slags vær, kjelesett, brennere, fjellstøvler og lette ryggsekker. Er du en tøffing og vil ligge ute, bør du sjekke denne lavvotesten. I så fall trenger du også et liggeunderlag, og vi kan røpe her og nå at det er de tykkeste som er de beste.

Se alle testene våre her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning