Slik velger du riktig oppblåsbart liggeunderlag

Dette må du vite før du trar på tur med oppblåsbart liggeunderlag

Uten luft, ingen bra tur.

Mummiefasong versus normal fasong

Mummiefasong versus normal fasong Foto: FOTO: John Arne Tungen

Publisert Oppdatert

La underlaget ligge med ventilen(e) åpne og la det få god tid til å fylles med luft før du skal bruke det. Jo mindre du trenger å blåse det opp - desto bedre.

Ha alltid med lappesaker - noen ganger holder det med duckteip eller lignende, men ikke alltid. Flere leverandører leverer med, eller har egne rep.set tilgjengelig - dette kan redde turen.

Vær så nøye som mulig med å rydde bakken for skarpe steiner, kongler osv.

Luftfylte liggeunderlag og bål er ingen god kombinasjon.

Gå over underlaget og ventiler før du drar ut - la gjerne underlaget ligge med luft over natten for å sjekke om det er tett.

Tykkelsen på underlaget bør speile årstid og type bruk. Underlag med opp til ca 3 cm tykkelse passer best til sommer og høst, for de hvor lav vekt er viktig eller i kombinasjon med f.eks et tradisjonselt underlag. Underlag med rundt 5 cm tykkelse er gode allroundere gjennom hele året. Underlag med over 5 cm tykkelse gir ekstra komfort og isolasjon og passer best på vinter og turer hvor det ikke er fokus på lav vekt.

Legg underlaget slik at ventilen - om mulig - kommer i samme ende som hodet. Da er det enkelt å slippe ut eller blåse inn mer luft etter at du har lagt deg.

Lengde og bredde betyr også mye for komfort og vekt. Såkalt mumiefasong eller underlag som smalner av ved hodet og nedover mot fotenden gir lavere vekt, men også en ganske begrenset liggeflate og det skal ikke mye til før en havner utenfor underlaget i løpet av natten. Om en velger et underlag som er ca 50cm eller ca 60cm bredt blir litt smak og behag, men vi ville nok heller valgt et underlag med noe ekstra lengde, f.eks din egen kroppslengde pluss 10 til 15 cm enn å velge et underlag med 60cm bredde.

Dette har vi vurdert

Ventilene

Størrelse, utforming og plassering har mye å si for fylling og tømming av underlaget.

Vekt og pakkevolum

Er alltid viktig på ting som gjerne skal bæres i sekk. Dette slår noe uheldig ut for de tykkeste underlagene med beste isolasjonsevne i vår test - her må en altså gjøre sine egne vurderinger om hva som er viktig.

Isolasjonsevne

I grove trekk kan en si at jo tykkere liggeunderlag jo bedre isolasjonsevne.

Overflater

Slitestyrke, friksjon på overside og underside, hvordan er det å holde rent/tørt.

Annet

Reparasjonssett (rep.set), pakkpose, pakkestropper og andre momenter i forbindelse med praktisk bruk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning