Turtips

Slik legger du en kompasskurs

Finn fram over alt. Det er slett ikke vanskelig.

LETT Å GJØRE DET RIKTIG: Det er enkelt å finne kursen med et kart og et kompass, men det lønner seg å øve litt på forhånd.

LETT Å GJØRE DET RIKTIG: Det er enkelt å finne kursen med et kart og et kompass, men det lønner seg å øve litt på forhånd. Foto: Foto: Solveig Vikene / SCANPIX

Publisert Oppdatert

Det er mange gode grunner til å lære seg å ta ut en kompasskurs, og veldig få grunner til å la være. Skal du gå en sommersti der det sjeldent ferdes folk, kan stien rett og slett være borte. Går du i høyfjellet, er det også fint å kunne krysse et landskap uten å måtte følge stien.

Mange tror at det er viktig å "orientere kartet" før du tar ut en kompasskurs. Å orientere kartet vil si å legge nordsiden av kartet mot nord i virkeligheten. (Nord på kartet er alltid oppover på kartet.) Det har ingenting å si om kartet er orientert før du tar ut kurs. Det som er viktig, er at kartet og kompasset ligger på et flatt underlag, og at det ikke er magnetisme i nærheten av kompasset. Magnetisme gjør at kompassnålen forstyrres.

Kartet i denne guiden er svært forenklet.

Slik gjør du det:

1. Legg kartet på et flatt underlag, eller hold det flatt i hånda.

Finn ut hvor du er, og hvor du skal. I dette eksemplet står vi ved et vann og skal ta oss fram til et annet vann. (Kartutsnittet er fra Finnemarka i Buskerud.)

Foto: Foto: Andreas Carlsen

2. Legg kompasset på kartet. Siden på kompasset, som ofte er en linjal, skal gå langs den retningen du vil gå. Vær oppmerksom på at den enden med marsjpilen peker i den retningen du skal. (Marsjpilen er den blå pilen i midten foran på kompasset.)

3. Hold kompasset på plass og vri kompasshuset slik at den røde nordlinjen i kompasshuset ligger rett nordover på kartet. Kartets rutenett hjelper deg å "sikte" godt her: Kontroller at nordlinjen ligger parallelt med strekene på kartet.

Foto: Foto: Andreas Carlsen

4. Løft kompasset opp fra kartet, og hold det vannrett i hånda. Snu deg slik at kompassnålens ligger med nordsiden parallelt med nordlinjen i bunnen av kompasshuset. Nå peker marsjpilen i den retningen du skal gå.

Før du går bør du få med deg dette:

  • Det er lett å komme ut av kurs dersom du bare kikker ned i kompasset mens du går. Derfor er det lurt å finne et punkt i landskapet du kan sikte på med marsjpilen i kompasset. Gå til dette punktet. Når du er fremme, finner du et nytt siktepunkt. Et godt siktepunkt kan være en stubbe, ei hvit bjørk som skiller seg ut, ei hytte eller en stor stein. Orienterer du på denne måten, vil du gå rett på målet ditt
  • Øv deg på å legge kompasskurs hjemme på kjøkkenbenken. Gjør dette ti ganger, så er du trygg på oppgaven når det plutselig er alvor
  • Pass på at kompasshuset ikke sklir underveis. Hvis du er redd for at det kan skje, kan du memorere hvilken grad det var stilt inn på, slik at du kan rette opp feilen. På bildet over er kursen ca. 320 grader

Foto: Foto: Andreas Carlsen

Kart og kompass vs. GPS

Nye GPS-mottagere med kartfunksjoner er utrolig gode å bruke på tur. Ulempen er at de kan bli ødelagt, gå tom for strøm, eller du kan befinne deg i et område der signalmottaket ikke er godt nok. Dessuten er de dyre.

Foto: Foto: Andreas Carlsen

Kart og kompass er til å stole på, billige å skaffe, får ikke datafeil og trenger ikke batterier. Jeg anbefaler en vanntett kartmappe.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning