Topografiske kart til Garmin-GPS

Slik blir de nye GPS-kartene

Ruting via stier og 3D-visning, men bare for Garmin.

PLANLEGGING: Slik ser det nye kartet ut når du planlegger turen på PC-en, med høydeprofil på ruta som er valgt.

PLANLEGGING: Slik ser det nye kartet ut når du planlegger turen på PC-en, med høydeprofil på ruta som er valgt. Foto: FOTO: Geodata

Publisert Oppdatert

Ikke mulig å dele kartene

Geodata opplyser om at det er lagt inn kopisperre på kartene, slik at ett kart kun vil fungere på en GPS-mottager.

Geodata har utviklet nye GPS-kart som er basert på de vanlige turkartene i størrelsen 1:50 000. Så langt har GPS-brukerne på skogstur måttet forholde seg til flate kart og ruteplanlegging i luftlinje eller egne punkter. De nye kartene har funksjoner som skal være langt mer sexy.

Dette er nytt

Kartene i serien Topo Adventure er topografiske og basert på 2008-versjonen av de kjente turkartene fra Statens kartverk. Norge er delt inn i 20 deler, og du kjøper ett kartområde og legger inn på GPS-en din. Prisen er snaut 800 kroner, altså omtrent det samme som vi er vant til.

På de nye kartene finner du alle DNT-hyttene, og du kan søke dem opp. Du kan sette opp ruter via merkede stier, umerkede stier, gangveier og veier, men ikke motorveier. Kartene gir også "3D-visning" og "3D-skyggekart", som skal bli spennende å teste ut. Høydeprofiler er selvsagt med.

Karttips

SKYGGEEFFEKT: Slik vises en rute, med skygge/3D-effekt.

SKYGGEEFFEKT: Slik vises en rute, med skygge/3D-effekt. Foto: FOTO: Geodata

"Point of interest"-funksjonen har de fleste lagt merke til på GPS-mottagerne sine, men for de fleste turgjengere er det begrenset hva vi har fått ut av dette så langt. På Topo Adventure skal dette for det første komme på norsk. Deretter skal forskjellige bygninger, som lagerhus og butikker få egne beskrivelser. Golfbaner, flyplasser og skianlegg kommer inn på kartet.

Siden markeringene blir så mye bedre, spør vi markeds- og kommunikasjonssjef Elin Festøy i Geodata om det kan bli aktuelt å selge "point of interest" som annonseplasser i fremtiden. Et tenkt eksempel er at det står "Statoil" i stedet for "bensinstasjon" på kartet.

- Vi har ikke diskutert det. Det er ikke der markedet er i dag. Men det selges jo reklame i dataspill, og det vil i så fall påvirke totalprisen, sier hun til klikk.no.

Kun for Garmin

Garmin og Magellan har lenge vært de to store konkurrentene om GPS-brukerne, i hvert fall i tursegmentet. Magellan har i år markert seg kraftigere i markedet med Triton-serien, der du får gode GPS-er med kart for et par tusenlapper. Geodata-kartene som kommer nå er laget for Garmin. Det betyr at Magellan-brukere ikke får noen glede av dem.

SKRÅBLIKK: Kart i 3D-modus.

SKRÅBLIKK: Kart i 3D-modus. Foto: FOTO: Geodata

Har du testet dette?

Har du allerede testet disse kartene? Vi setter stor pris på det dersom du deler dine erfaringer. Bruk kommentarfeltet under artikkelen.

- Vi ønsker å tilgjengeliggjøre kartene for Magellan. Det er under testing nå, sier markeds- og kommunikasjonssjefen. Hun forklarer at kartene til Magellan må tilpasses, og at de trolig ikke kommer til å bli helt like Garmin-kartene.

Ikke mulig å oppgradere samme kart

Når du først har kjøpt et GPS-kart, er det ikke mulig å oppgradere kartet. Det betyr at dersom du kjøpte gårsdagens kart til full pris, og ønsker et nytt, må du betale full pris en gang til.

- Dette er et ferskt marked, og vi vil nok se flere prismodeller fremover. Vi kan tenke oss en abonnementmodell, der du får oppgraderinger. Vi har også sett noen eksempler på at de som har kjøpt en kartpakkeløsning får kjøpt neste kartpakke til redusert pris. Jeg tror folk kommer til å bli mer opptatt av dette etter hvert som markedet modnes, sier Festøy i Geodata.

Les mer:

Test av Garmin Colorado 300

Slik legger du en kompasskurs

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning