Norges fjell er kartlagt

Setter fjellene på kartet

Kartet vil bli tilgjengelig på nett til neste år.

INGEN FLEKK: Det nye kartet vil være en klar forbedring fra de hvite flekkene som har blitt brukt til nå.

INGEN FLEKK: Det nye kartet vil være en klar forbedring fra de hvite flekkene som har blitt brukt til nå. Foto: Foto: Norsk institutt for skog og landskap

Publisert Oppdatert
PÅ KARTET: Det nye kartet vil ikke bli like detaljert som dette bildet, men vil kunne gi en god oversikt.

PÅ KARTET: Det nye kartet vil ikke bli like detaljert som dette bildet, men vil kunne gi en god oversikt. Foto: Foto: Norsk institutt for skog og landskap

Norsk institutt for skog og landskap har analysert 145.000 kvadratkilometer med fjell. Neste år kommer norgeskartet der alle landets fjell er noe langt mer enn hvite flekker.

- Dette er et kart ingen trenger, men alle vil bruke. Kartet gir et viktig mentalt bilde over de store sammenhengene i aktuelle områder, men er alt for grovt til å vise detaljer, sier Micael Angeloff ved Norsk institutt for skog og landskap i en pressemelding.

Les alt om turtips her!

Angeloff mener kartet er for grovt til å vise detaljer, men at det vil gi en god oversikt over fjellområdene.

Kartområdene som tidligere har vært hvite flekker skal nå deles inn ifem forskjellige arealområder ut fra mengden plantedekke og frodighet.

Les også: Trær til besvær

Forarbeidet til prosjektet tok til allerede i 2001, og instituttet har brukt det siste året på å analysere og hente inn informasjon fra Norges fjell. Områdene som er undersøkt tilsvarer 45 prosent av Norges areal, opplyses det i meldingen.

Selv om alle nødvendige opplysninger er hentet inn, tar det ennå noe tid å få sydd sammen et fullstendig norgeskart. Ivrige turgåere må vente til neste år før resultatet er ferdig. Kartene vil da bli presentert i målestokkene 1: 50 000 og 1:250 000, og vil bli tilgjengelig på nettet.

Les også:

Slik blir de nye GPS-kartene

Verdens dyreste pakketur

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning