Kajakk

Padling i høy sjø

Noen kajakkpadlere liker seg best når Danskebåten blir innstilt på grunn av uvær.

LEKER MED HAVET: Utfordrende brottsjøer er havpadlernes variant av elvepadling.

LEKER MED HAVET: Utfordrende brottsjøer er havpadlernes variant av elvepadling. Foto: Foto: Håkon Bonafede

Publisert Oppdatert

Da fester Trond Glesaasen (47) fra Kapp ved Mjøsa havkajakken i takstativet og kjører ned til Nevlunghavn i Vestfold.

Her står bølgene fra Skagerrakhavet rett inn fra sør og treffer Bramskjæra, en liten labyrint av holmer og skjær som pulveriserer bølgene og danner utfordrende malstrømmer, brott og høye valser. Akkurat som om skaperen hadde tatt all villskapen i stormhavet og trykket inn i en elv.

Bølger på tre til fire meter

Nevlunghavn i Vestfold

- De beste forholdene kommer dagen etter at den verste vinden har lagt seg, men bølgene fortsatt er tre til fire meter høye, forteller den sindige herren som ikke lar seg skremme av grov sjø, selv om utfordringen er så fjern som det går an fra å padle på Mjøsa.

- Du må begynne i rolige forhold og bygge opp fortrolighet underveis. Det viktigste er å kunne senke skuldrene og bevare roen selv når det skummer rundt kajakken. Blir du stiv av skrekk, nytter det ikke, da tryner du i den første bølgen, forteller Trond som bare har padlet en fem års tid.

Ikke for nybegynnere

RULLER I SIKKERHET: Eskimorulla er viktig å kunne. Forholdene inne blant skjærene inviterer ikke til svømmeturer. Dessuten må du kunne lese sjøen riktig for ikke å gå tom for krefter med en gang.

RULLER I SIKKERHET: Eskimorulla er viktig å kunne. Forholdene inne blant skjærene inviterer ikke til svømmeturer. Dessuten må du kunne lese sjøen riktig for ikke å gå tom for krefter med en gang. Foto: Foto: Håkon Bonafede

Her er han i aksjon med mentoren Thomas Pindard (32), en av landets mest erfarne havpadlere. Bakgrunnen hans som elvepadler kommer godt med for å holde kontroll på kajakken.

Ekstrempadling

  • "Rockhopping" er navnet på ekstrempadling i brott langs holmer og skjær.
  • Teknikken minner om elvepadling der du må lese bølgeforholdene riktig for å takle dem.
  • De første norske instruktørene hentet kunnskapen fra England der man også driver ekstrempadling i tidevannsstrømmer.
  • Ekstremsporten krever inngående kjennskap til sikkerhet og redningsteknikker.
  • I motsetning til elvekajakker, er havkajakkene dobbelt så lange, vanligvis 5-5,5 meter. Til ekstrem havpadling bruker du kajakker som er konstruert for stabilitet i bølger.

Nettsteder:

www.padling.no

www.qajaq.no

En brottsjø treffer plutselig farkosten, velter den over på siden og kaster Thomas halvveis ut. Uten problemer får han rettet seg opp med en eskimorulle og padlet unna de farlige brottene som ellers kunne knust kajakken.

- Dette er ikke noe for nybegynnere, advarer han da de etterpå står på land etter en times lek i bølgene. For å øke sikkerheten må man alltid være minst to for å kunne berge hverandre. Hjelm, taueline og tørrdrakt er obligatorisk.

- Til gjengjeld føler jeg meg veldig levende ute på bølgene. Når du leser sjøen riktig og takler bølger som ellers ville knust deg - bedre frihetsfølelse finnes ikke!

SJØSPRØYT: Trond Glesaaen får seg en god ansiktsvask på vei ut gjennom de brytende havdønningene.

SJØSPRØYT: Trond Glesaaen får seg en god ansiktsvask på vei ut gjennom de brytende havdønningene. Foto: Foto: Håkon Bonafede

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning