Padlelykke i plast

Test av kajakker

Det er omtrent like vanskelig å finne riktig kajakk som å velge livsledsager. Også her lønner det seg å sjekke litt først.

TØFFE TAK FOR TESTERNE: Svenske Utemagsinet har testet fire aktuelle tur/havkajakker.
TØFFE TAK FOR TESTERNE: Svenske Utemagsinet har testet fire aktuelle tur/havkajakker. Foto: Foto: Utemagasinet
Sist oppdatert

Slik testet vi

  • Kajakkene har vært padlet av flere personer med ulik erfaring, vekt og lengde.
  • Testen har vært gjennomført i elver, lette stryk, på innsjøer og havet. Vi har padlet flere langturer under rolige forhold og hardt vær.
  • Testen er basert på testpersonenes opplevelse, og resultatet beskriver hvordan testerne opplevde kajakkene i ulike forhold og vær, med og uten last.
  • Vi har vurdert hvor lettdrevne kajakkene er, fordi det også sier noe om hvor raske de er.

Testperson: Erika Willners

167 centimeter, 54 kilo

Padler med sin egen Prijo Seayak hjemme på Åresjön, men velger helst langturer i skjærgården. Middels sterk, men teknisk god padler. Hennes favoritter i testen er Eliza og Motion, som er tilpasset små padlere.

Testperson: Håkan Wike

176 centimeter, 74 kilo

Padlet i 2006 i ti skjærgårder langs svenskekysten, som resulterte i boka "Skärgårds- paddling". Foretrekker glassfiber fremfor plast, men drømmer om en lekker kajakk i kullfiber.

Testperson: Peter Kanmert

186 centimeter, 75 kilo

Kajakk- og villmarksguide som gjerne padler innsjøer og i sjøen. I sommer er den heteste kajakken på ønskelista en havracer.

Testperson: Jasper Winn

182 centimeter, 75 kilo

Padlet i 2007 rundt hele Irland i en Necky Narpa. Det gikk aldeles utmerket, bortsett fra at det var den verste sommeren på 150 år, rent værmessig. Beholder sin Necky inntil videre, men er åpen for nye bekjentskaper.

Testperson: Linda Ekström

164 centimeter, 65 kilo

Villmarksguide med liten padleerfaring. Likte Eliza i denne testen, og brukte den blant annet til å øve på redninger i skjærgården.

Svenske Utemagasinet har testet fire robuste plastkajakker for langturer. Egenskapene og detaljene varierer, akkurat som testpersonenes oppfatninger.

Har du kikket litt på nettet, vært hos en forhandler eller på en messe, blir du fort overveldet av det enorme tilbudet i kajakker. Ifølge våre svenske testere er det like vanskelig å finne en kano som passer deg, som å velge livsledsager.

Har du definert at det er en plastkano du vil ha, vil du ha nytte av denne testen. Den største fordelen er åpenbar: Materialet er holdbart og sikkert. Men plastkajakkene har også andre egenskaper som gjør dem egnet til forskjellig bruk.

Sjekkliste før du kjøper

  • Hvor mye vekt skal kajakken tåle? Din vekt, eventuell flere personer og bagasje
  • Hvilken type padling vil du drive mest med?
  • Hvilken utrustning må kajakken ha?
  • Det beste er om du får testet kajakken flere ganger før du bestemmer deg

Verdt å vite

Padleegenskaper og skrogform. Formen på skroget avgjør padleegenskapene. Det finnes to hovedformer. Kajakkene i testen har elementer fra begge.

Den britiske havkajakken har trange seter og sittebrønn, er kjapp å svinge og du kan gjøre den berømte "eskimorullen". Krever tekniske ferdigheter, og kan minne om å manøvrere en kajakk i elv. Men kajakken er også ment for langturer med et finne- eller rorsystem og rom til bagasje. Bunnen er flat eller svakt v-formet.

Den nordiske turkajakken er inspirert av konkurransemodeller: lang, smal og rund i bunnen. Den har stor sittebrønn med faste fotstøtter og god plass til beina. Forskjellen fra konkurransekajakker er at den er stødigere og har plass til bagasje. Den holder stabil kurs, men er litt tung å svinge. Derfor bør den ha ror.

Finne og ror

En fast eller nedfellbar finne under kajakken er ikke et styresystem, men skal gjøre det lettere å holde kursen.

Et rorsystem styrer kajakken og gjør det enkelt å holde kursen når du padler i sidevind. Rorsystemet skal være funksjonelt og solid, og bør kunne justeres for ulike beinlengder.

Sittebrønnen

En romslig åpning gjør det lettere å komme seg inn og ut av kajakken, og mange opplever det som helt nødvendig. Andre foretrekker mindre åpning og trangere sete for mer kontroll over kajakken.

Seter

Setet skal gi støtte til ryggen i tillegg til en korrekt og komfortabel sittestilling. Det skal være lett å justere om flere bruker kajakken. Etter hvert som padlere utvikler sin teknikk skal det kunne justeres.

Andre ting

At pakklukene er vanntette er en forutsetning. Luker i plast og gummi må smøres og vedlikeholdes for å holde tett i lengden.

Kajakken bør være utstyrt med solide bærehåndtak foran og bak. Sikkerhetsline går rundt kajakken og er kjekk å ha til å håndtere kajakken. Elastiske liner eller nett på for- og akterdekk er for å feste reserveåre, kart, flasker og annet du vil ha i nærheten.

Denne saken ble første gang publisert 25/07 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også