Heliskiing:

På pudderjakt med helikopter

Dra på heliskiing nord i Sverige for under 400 kroner per fjelltopp.

TIL TOPPS: Fem mann er det plass til i hvert helikopter. Fjelltopper er det nok av i den svenske byen Hemavan.

TIL TOPPS: Fem mann er det plass til i hvert helikopter. Fjelltopper er det nok av i den svenske byen Hemavan. Foto: Foto: Sam Hedman

Publisert Oppdatert

To timer i bil fra Mo i Rana og vi befinner oss ved Tärnaby Hemavan. Stedet som med sine 260 fastboende har hotellkapasitet til 200 000 gjester i sesongen. Hit reiser nordlendingene når de skal få den gode fartsfølelsen i alpinbakkene. Her forserte Anja Pärsson og ikke minst alpinkongen og Tärnabys stor sønn Ingemar Stenmark sine første slalåmporter.

- Og ikke minst, forteller vår guide Sam Hedman og peker. - Der ligger flyplassen med daglig forbindelse til Stockholm.

Han er med rette stolt av området, som med flere fjelltopper på 1600-1700 meter enn vi klarer å telle, er en del av svensk Lappland.

- Alpinanlegget stenger som oftest i løpet av første halvdel av mai, sier han, mens heliskiingen gjerne holder på ut mai, minst.

Les også: Ski for turer utenom løypene

LANG SESONG: Tärnaby Hemavan har lengst sesong for puddersnø i Europa, og svært fordelaktige priser på heliskiing. Kan det bli bedre?

LANG SESONG: Tärnaby Hemavan har lengst sesong for puddersnø i Europa, og svært fordelaktige priser på heliskiing. Kan det bli bedre? Foto: Foto: Sam Hedman

Ekstreme snøforhold

ALT KLART: Gutta er på toppen, og nedturen i uberørt puddersnø kan begynne.

ALT KLART: Gutta er på toppen, og nedturen i uberørt puddersnø kan begynne. Foto: Foto: Sam Hedman

Og det er heliskiingen som står Sams hjerte nærmest. Det forstår vi fullt ut, for fra sentrum av Hemavan er det ikke vanskelig å få øye på minst ti fjelltopper, alle med nydelig puddernedfarter.

Hemavan-området var blant de første som tok helikopter i bruk for skikjørere.

- Allerede i 1976 oppdaget vi at det var et marked for å fly ekstremkjørere inn til fjelltoppene, smiler Sam, og siden har antallet alpinister med "puddersyken" bare eksplodert.

Området har unike naturlige forutsetninger for heliskiing. Kort avstand mellom hotellene og topper, med gode landingsforhold både oppe og nede, kombinert med stor fallhøyde og ekstremt gode snøforhold.

- Den lengste nedfarten er på fem kilometer med en fallhøyde på 700 meter skryter Sam.

Les også: Beste skisteder i alpene

Gullpakka

PUDDERSNØ: Drømmer du om å oppleve slike nedfarter, uten en slitsom opptur? Reis til Tärnaby Hemavan i Nord-Sverige!

PUDDERSNØ: Drømmer du om å oppleve slike nedfarter, uten en slitsom opptur? Reis til Tärnaby Hemavan i Nord-Sverige! Foto: Foto: Sam Hedman

Heliskiing er vanligvis en sport for gutta med feite lommebøker. Slik er det definitivt ikke i Nord-Sverige. Fra Hemavan kan du bestille helikopterløft til fem fjelltopper for 2700 svenske kroner. Med dagens kurs snakker vi i dag om under 400 norske kroner pr. topp.

Hemavan i Sverige

Vil du og vennene dine slå på stortromma, kan du bestille selve gullpakka, der dere får kjøre fra ti forskjellige topper, bade i badstu og stamp, samt innta både lunsj og middag i snasne omgivelser. Pakkeprisen for dette er 6400 svenske kroner eller snaut 5000 norske.

Dette må sies å være rimelig sett med norske øyne. Samtidig er dette lovlig i Sverige, mens du i den norske fjellheimen stor sett må ta beina fatt for å komme til topps.

Fra fjord til fjell

Vil dere virkelig ha dere en opplevelse utenom det vanlige, tar dere turen til Hemavan via Mo i Rana. Lei en rib eller fiskebåt og opplev ramsalt action og bitevillig kveite utenfor Nord-Helgeland. Etter halvannen times biltur er dere klare for security-briefing og helikopterlift til jomfruelige fjelltopper.

Mer info om stedet finner du her

Les også:

Slik unngår du snøskred

Test av snøskredpeilere

Tilbake til Klikk Reise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning