Nærkontakt med bjørn

Å møte bjørn i naturen kan nok best beskrives som skrekkblandet fryd, men sjansen for å møte bjørn i norske skoger, er ikke særlig stor.

Publisert Oppdatert

Vil du få dette fascinerende rovdyret på nært hold, bør du derfor reise til Sverige. Der har de nær 25 ganger så mange bjørner som hos oss!

Det er fascinerende å betrakte bjørnen på nært hold. Men alle føler seg ikke like trygge, og det hender at folk blir utsatt for bjørneangrep. I Finland og Norge har vi sluppet langt lettere unna enn svenskene. I løpet av bare ett år har det skjedd minst fire bjørneangrep med ganske dramatiske utfall, deriblant ett dødsfall.

Du kan lese mer om spennende og farlige bjørnemøter i septembernummeret av Villmarksliv.

Når er bjørnen farlig?

  • SKADET ELLER PÅSKUTT BJØRN: Å komme ut for en slik bjørn er kanskje det farligste du kan oppleve i naturen på våre breddegrader.
  • BINNE MED UNGER: Hvis mennesker kommer nær eller i verste fall mellom binne og årsunger, kan det føre til angrep. Binna har som de fleste andre dyremødre et sterkt instinkt for å forsvare ungene.
  • BJØRN VED KADAVER: Forstyrr ikke en bjørn ved matfatet! Har bjørnen eksempelvis slått en elg, forsvares denne overfor andre bjørner, og altså i en del tilfeller også mennesker.
  • EN OVERRASKET BJØRN kan også reagere med angrep. I slike tilfeller kan situasjonen mest karakteriseres som forsvar fra bjørnens side, men uansett kan den være farlig.
  • NÅR DET OPPSTÅR KONFLIKT mellom bjørn og mennesker, er en (jakt-) hund ofte innblandet. Bjørnen stikker normalt fra mennesker, men vil noen ganger løpe etter en irriterende hund. For en jeger er det i en slik situasjon nærliggende å skyte på den "angripende" bjørnen, og mye tyder på at flere alvorlige hendelser kunne vært unngått om det ikke var blitt skutt mot bjørnen. Hunder provoserer ofte bjørner ved los, og bjørnen prøver å bli kvitt den irriterende fredsforstyrreren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning