Snøvær i sør

Mer snø i vente

Det kan komme opptil 20 centimeter snø på Østlandet i natt.

SNØKAOS: Snøfallet i natt og i dag tidlig bidro til flere trafikkuhell på Østlandet og Sørlandet. Mer snø er i vente.

SNØKAOS: Snøfallet i natt og i dag tidlig bidro til flere trafikkuhell på Østlandet og Sørlandet. Mer snø er i vente. Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

Folk på Østlandet bør ikke la seg lure av forbigående oppholdsvær i dag. Allerede i ettermiddag kan det komme sludd, og på kvelden vil snøen igjen lave ned.

- Snøfallet kan fortsette utover natta og skape problemer i morgentimene i morgen, sier meterolog Roar Inge Hansen i Storm Weather Center.

Både Østlandet og Sørlandet har mer snø i vente i dag og i morgen. Høyereliggende steder på Østlandet kan vente seg opptil 20 centimeter snø i natt.

Bygevær

- Nå har vi en bygeværsituasjon. Noen plasser kan det falle 5 centimeter snø, mens noen kan oppleve opptil 20 centimeter snø, sier Hansen.

- I Kristiansandsområdet, som opplevde mye snø i natt, vil det nok gå over til regn. Men man skal bare 10 til 20 kilometer inn i landet før man opplever større mengder snø, sier Hansen.

Nøyaktig hvor mye snø som vil falle over hovedstadsområdet utover kvelden og natten er vanskelig å forutsi. Men et snøfall på minimum rundt 5 centimeter må beboere i Oslo-området regne med.

- I Oslo-området vil nok temperaturen krype ned til null i kveld, og da kan vi få mer snøfall som vedvarer utover natta, sier Hansen.

Meterologen utelukker ikke at det kan falle opptil 20 centimeter snø i hovedstadsområdet i løpet av kvelden og natten.

Tips 1: Sjekk værvarselet der du er og der du skal. Yr.no har for eksempel en graf som viser temperatur og nedbør time for time.

Regn på kysten

Ifølge vakthavende meterolog Jon Smits i Meterologisk Institutt, er det uvisst om Oslo vil få de kraftige bygene som regn eller snø i morgen. Men fra 200 meter over havet kan Østlandet og Sørlandet vente seg 5 til 6 centimeter snø.

- Bygeværsområdene skrur seg av og på. De laveste områdene nærmest kysten vil få regn. Men man trenger ikke å bevege seg langt inn i innlandet og høyden før det faller som snø, sier Smits.

- Bytt dekk!

Snøfallet som Vestlandet opplevde i går, beveget seg til Sørlandet i natt og til Østlandsområdet i morgentimene i dag. Snøfallet tok mange på senga, og resultatet er blant annet en rekke trafikkuhell på glatte veier. Snøfallet medførte også forsinkelser i flytrafikken fra Oslo Lufthavn Gardermoen.

- Det blir en kald værtype framover. Selv om snøen vil avta, blir det såpass kaldt at det vil gjøre veiene glatte, sier Hansen, som på sterkeste anbefaler å legge sommerdekkene på is.

Også Jon Smits i Meterologisk Instiutt har en klar oppfordring om å bytte dekk.

Tips 2: Ikke skiftet dekk ennå? Video: Slik bytter du dekk på bilen

Tips 3: Her er de beste vinterdekkene

Tips 4: Spar tusenlapper på dekk

- Har man ikke ikke skifta til vinterdekk nå, så bør man la bilen stå, sier Smits, og forteller at mange ringer Meterologisk Institutt for å spørre om de trenger å legge om til vinterdekk.

- I går ringte det en og sa han skulle kjøre til Froland. "Trenger jeg å bytte til vinterdekk?" spurte han. Beskjeden vår er: Legg om! Det er ingen vits i å vente, sier Smits.

Har du en god historie fra det første snøkaoset? Bruk kommentarfeltet i bunnen av saken.

Tips 5: Du kan dessuten spare mye bry ved å lese "Slik får du vinterklar bil".

Tips 6: Og du kan redusere ulykkesrisikoen ved å se denne videoen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning