Rett ved rullebanen:

Kveite midt i byen

Tromsø omtales som Nordens Paris, med et natteliv som sjelden står stille. Føy til et kveitefiske utenom det vanlige. Kveite på 16,5 kilo et par hundre meter fra flyplassen er det få byer som kan tilby.

Publisert Oppdatert

Sportsfiske i urbane omgivelser finnes i andre byer også, blant annet i Oslo, Trondheim og Bergen, men man må lenger nord for å oppleve et virkelig rått og spektakulært urbant fiske. I Tromsø kan man få store kveiter og steinbit midt i byen!

Få minutter fra flyplassen

Jeg blir hentet i båt noen hundre meter fra flyplassen i Tromsø. Minutter etter er vi på fiskeplassen. Med båten drivende i strømmen begynner svenske Johan Svenson å forklare om det enkle og effektive fisket, som han var blant de første som begynte å utforske;

- Nordlendingene vil ut på storhavet, "yttersia" som de sier, når de skal fiske. Forståelig i og for seg, men det er masse fisk rett utenfor stuedørene i Tromsø! Det aller mest spennende er kvite og steinbit, men også annet fisk med pen størrelse kan man få nærmest i byen, forklarer Svenson.

Han skynder seg å føye til at det finnes plasser hvor man kan fiske kveite og pen steinbit fra land, men at sjansene likevel er størst fra båt.

Han har bodd i Tromsø og arbeidet som forsker ved byens universitet i et par år. De storhavfiskende skeptikerne kaller fisken han drar opp i sundet mellom Tromsøya og Kvaløya, et par hundre meter fra flystripa for "kloakkfisk". Enda verre synes de innfødte det er om fisken tar på den andre siden av Tromsøya - i sundet mot Tromsdalen, på Hurtigrutekaia.

- Også her har jeg fått kveite, humrer den blide og matinteressserte svensken.

Han mener kvaliteten på fisken er mer enn god nok. Vannet er klart og kaldt her nord, og i sundet ved flyplassen hvor han fisker mest er det stri strøm og ditto vannutskifting.

Fisker med jigg

I dag har Johan med seg kompisen Mattias Persson hjemmehørende i Kalmar. Han har vært en uke på resultatløst kveitefiske lenger ut på havet, og er dermed en smule frustrert - og ikke minst forventingsfull til det urbane kveitefisket.

Den grønne staken utenfor flyplassen er et godt utgangspunkt for dette fisket. Sundet er rundt tjue meter dypt og har sandbunn. Her like kveite og steinbit seg. Fisket foregår drivende, med store jigger påsatt strimler av agnfisk. Og det tar ikke lang tid før det gir resultater!

Det er allerede et par kveiter og en steinbit på rundt fire kilo, lite til Tromsø å være, i båten. Så bøyer stanga til Johan seg pent igjen. Men det blir ganske raskt åpenbart at det er torsk. Kveite er hissigere i nappingen. Torsken viser seg å være på rundt tre kilo og får friheten tilbake.

Endelig kveite

Så etter en times fiske biter det på Mattias stang - utvilsomt kveite! Han gliser fra øre til øre mens han jobber med fisken. Den kommer til syne rett under båten, og anslår til sju-åtte kilo, før den slår seg av i vannskorpa - til fisker og reporters fortvilelse.

Men vi fisker videre - og Johan sikrer nok ei kveite - på fire- fem kilo. Dagens største viser seg å bli ruggen på 16,5 og det ender med tre i båten, og altså en som unnslapp i siste øyeblikk...

Hva gjør urbane kveitefiskere etter fisketuren? Tar med fangsten på fiskerestauranten Skarven!

Og det går større fisk her: noen uker etter vår fisketur fikk vi høre at andre fiskere hadde tatt en på 70 kilo - på samme sted...

Urban Kveite a la Skarven

SKARVEN-KVEITE: Det er servert; enkelt, greit og velsmakende.

SKARVEN-KVEITE: Det er servert; enkelt, greit og velsmakende. Foto: Thor Olav Moen

Kjell Ivar Larsen ved Skarven tar utfordringen på strak arm. Kveite er en flott råvare, særlig eksemplarer under ti kilo. Vårt eksemplar på 4,5 kg fikk bra behandling.

- Kjøttet på store kveiter blir for grovt, sier kokken som ikke er i tvil om at kveita skal fileteres før tilberedning, beina har lite å tilføre smaksmessig.

- Jeg vil gå så langt som å si at kveiteskiver ofte er annenrangs råvare sammenliknet med fileter. Kveite er en god råvare man kan gjøre mye med. Den har en god fiskesmak, og tåler mange slags tilbehør. Vår spesialitet er parmesansaus. Fisken stekes i panne før den gratineres i saus, avslører kokken.

Servert med miniasparges ser det hele flott ut, og smaken er likeså, forsikrer våre kveitefiskere.

Kveite i parmesansaus:

Til fire personer

Ca. 800 gram beinfri kveite filet

1 liter fiskekraft

2,5 dl fløte

Parmesan etter smak

En pakke miniasparges

Eventuelt kokte poteter.

Stek fiskestykkene til de får stekehinne.

Kok inn kraft og fløte med revet parmesan til det tykner

Anrett fiskestykkene i rikelig med saus på ildfast fat, dryss over litt revet parmesan. Stek på grill, 250 grader i ca. fem minutter. Serveres med kokt asparges, og poteter.

NAM-NAM: Kveitefiskerne er fornøyd med tilbredningen av råvaren.

NAM-NAM: Kveitefiskerne er fornøyd med tilbredningen av råvaren. Foto: Thor Olav Moen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning