Hvithai

- Hvithai på vei til Norge

En rekke fiskearter fra sørligere breddegrader flytter nordover. Den fryktede hvithaien er en av dem.

HVITHAI: Regnet som den farligste haien for mennesker. Nå på vei til norske farvann.

HVITHAI: Regnet som den farligste haien for mennesker. Nå på vei til norske farvann. Foto: Colourbox.com

Publisert Oppdatert
KOMMER: Hvithaien er på vei til norske farvann.

KOMMER: Hvithaien er på vei til norske farvann. Foto: Colourbox.com

Hvithaien kan snart stå på artslisten over norske fisker. I den senere tid er ikke bare én, men trolig to hvithaier sett ved Skottland.

Sett i Nordsjøen

Den ene hvithaien ble tilfeldig filmet av en fjernstyrt ubåt ved en oljeboringsplattform 193 kilometer utenfor Aberdeen. Haiekspert Doug Herdson uttalte til avisen The Sun at haien antakelig hadde tatt veien fra den nordøstamerikanske kysten til Nordsjøen.

- Hvithai er observert ved den nordøstmamerikanske kysten, som utenfor Newfoundland, sier forsker Kristin Helle ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Kan komme til Norge

Hun har ingen personlig tro på hvithai i norske farvann, men tilføyer: - Man kan ikke utelukke det, for plutselig foreligger en observasjon, sier hun.

Hvithai er vanligst i kystfarvann, men påtreffes også til havs der den svømmer ned til 700 meters dyp og kan forflytte seg opptil 3800 kilometer. Vanligst er den på steder med seler og ved rev et stykke utenfor kysten, og den er påtruffet i farvann ned til fire varmegrader.

Reell fare

Hvithai foretrekker verken kalde eller tropiske hav, men oppholder seg i tempererte farvann. Hovedutbredelsen er havområdene utenfor Australia, Sør-Afrika og Nord-Amerika.

Hvithaifaren er reell i Nordsjøen. I tillegg til to observasjonene ved skotskekysten skal en hvithai være observert i sjøen ved Cornwall i det sørvestlige England.

De skotske observasjonene tyder på at individer har kommet inn i Nordsjøen.

Tidsspørsmål

Da er det trolig bare et tidsspørsmål før denne opptil syv meter lange og ekstremt farlige haien dukker opp ved norskekysten.

To forhold er på det rene: Hvithai blir observert stadig oftere nord for Middelhavet. Og den observeres på stadig høyere breddegrader. Klimaendringer er en av flere årsaker til dette.

I NORGE. Snart kan nordmenn se slike finner i havet...

I NORGE. Snart kan nordmenn se slike finner i havet... Foto: Colourbox.com

Mange gjester sørfra

Faunaen i havet er i stadig forandring. Noen arter trekker nordover til kaldere farvann som følge av klimaoppvarming.

Les om klimaendringer og effekter på naturen

De siste årene er det gjort stadig flere funn av havkaruss, sardin, ansjos, sanktpetersfisk, månefisk, sverdfisk, havabbor og blåhai ved kysten av Sør-Norge. Lærskilpadde blir stadig oftere sett i havet nord til Morayfjorden i Skottland. Hvithai besøker britiske farvann. Britiske forskere har påvist at noen subtropiske fiskearter for tiden forflytter seg 50 kilometer lenger nord i året.

Les mer:

Livreddende hai

- Hai dreper flere enn vi tror

Vått og vakkert under vann

Elefant på snorkeltur

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning