Lesernes naturfoto

Her er vår favorittutsikt

Her er Kjartan Tranas fotografi fra Helgelandskysten.

VINNERBILDET: Kjartan Tranas fotografi fra Helgelandskysten.

VINNERBILDET: Kjartan Tranas fotografi fra Helgelandskysten. Foto: Foto: Kjartan Trana

Publisert Oppdatert
VINNEREN: Kjartan Trana vant i utsiktkonkurransen.

VINNEREN: Kjartan Trana vant i utsiktkonkurransen. Foto: Foto: NRK

Slenset og Lovund

Se alle bildene

Bildene i denne artikkelen er et utdrag av bilder vi ønsket å gjøre litt ekstra stas på. Alle bildene som er sendt inn ligger tilgjengelige i vårt forum.

Kjartan Trana sendte inn tre bilder han har all grunn til å være svært fornøyd med. Ett av dem er bildet fra Helgelandskysten, som vi premierer med et speilreflekskamera fra Nikon.

Trana er kjempeglad for å ha vunnet konkurransen, og må innrømme at han har fått skryt fra flere hold for bildet fra Helgelandskysten. Bildet er tatt ved Slenset, vestover i retning Lovund (se kartet til høyre).

- Jeg var egentlig der for å fotografere fugler. Det er veldig bra fugleliv på Helgelandskysten. Men så ble natta så fin. En liten tåkeklatt samlet seg, og alt ble rødt. Jeg tror vi ble sittende og se på dette fra elleve om kvelden til seks om morgenen, humrer Trana. Han mener bildet er tatt ved 01-tiden. Det var midtsommer.

Trana har også deltatt i flere fotokonkurranser tidligere. Her er hans side på nettstedet Foto.no.

Mange flotte utsikter

Hele landet er spekket av spektakulære landskap, og vårt lange land har en ufattelig variert natur.

I løpet av sommeren har våre forumbrukere sendt inn bilder de liker, og som de vil dele med andre. Norges beste utsikt er for noen en vakker solnedgang. For andre er det utsikten fra fjelltoppen de har kranglet seg opp på. Noen har sendt inn bilder de har tatt fra sin egen terrasse. Det kanskje morsomste bildet er tatt av Are Arctander Vik. En grå høstdag i fjellet byr ikke alltid på de flotteste motivene. Men fotografen har rettet kameraet litt nedover, mot en smilende turkamerat som lattermildt studerer terrenget i kikkert. Bildet er ikke profesjonelt behandlet. Fotografen har trolig ikke tenkt så hardt på verken fotografiets gylne snitt eller plassering av horisonten. Men bildet fanger stemmingen, og vekker helt sikkert et godt minne for dem som var med på turen.

Her er flere fantastiske utsikter:

Alf Terje Glomnes

Egen kommentar: Min beste utsikt fra Oppstryn.

Vi syns: Vi ser på bildet og lengter ut. Dette bildet viser hvor heldige vi er som kan bruke naturen.

Foto: Foto: Alf Terje Glomnes

Elly Solheim

Foto: Foto: Elly Solheim

Egen kommentar: Utsikt fra min veranda mot Kvaløya.

Vi syns: Elly Solheim har trolig verdens beste veranda. Makan.

Erik Jørgensen

Egen kommentar: Bildet er tatt fra Dønnafjellet på Dønna.

Vi syns: Spennende fotografi helt i toppsjiktet. Erik har også et annet bilde av Dønnafjellet i forumet, og vi anbefaler alle å klikke seg inn og se på det. Samme fjell, men helt annerledes fremstilt.

Erik Jørgensen

Foto: Foto: Erik Jørgensen

Egen kommentar: Refvika Måløy. Bildet er tatt på Måløy mot Norges beste sandstrand.

Foto: Foto: Erik Jørgensen

Vi syns: Dette er flott. Her svever vi litt i skydekket, og blir litt svimle av å se ned. Og stranda er fin.

"ExXo Lux Lite"

Egen kommentar: Ingen kommentar er levert ved bildet.

Vi syns: Enkelt og morsomt bilde av en trofast turkompis. Det ser ut til at bikkja stortrives med utsikten, og vi kan nesten ane et smil under den hårete snuta.

Finn Roar Kuntze

Egen kommentar: Dette bildet er tatt fra paraglider over Hennesheia i Vesterålen med utsikt mot Lofoten.

Foto: Foto: Forumbruker "Exxo Lux Lite"

Vi syns: Svimlende. Blank sjø og skarpe fjellrygger. Takk til Finn Roar som deler paraglideropplevelsen.

Foto: Foto: Finn Roar Kuntze

Harrie Beeker

Egen kommentar: Here some pictures form our first holiday in Norway. We do enjoi the landscape veryyyyyyyy much. Rådyr in Østerdalen.

Vi syns: Beeker har vært på norgesferie, og lagt ut flere bra bilder i forumet vårt. Dette er et artig bilde av litt skremte, men også nysgjerrige rådyr. Se alle bildene fra Harrie Beeker i forumet.

Jan Arild Gundersen

Egen kommentar: Like ved utløpet til Mandalselva står et minne fra den tid elva var en av de beste lakseelver i Norge. Flere tonn laks ble hvert år eksportert til England, Nederland og Frankrike. Til hjelp ble det satt opp leksestiger ved elveutløpet. Her satt en mann på vakt og ropte når laksen gikk opp elva. Da sto de andre klar med nota og trekket var i gang. Laksestigene er restaurert og er et symbol, og et minne, fra den tida da mandalslaksen var å finne selv på kongen av Englands bord. Nå er elva på ny ei god lakseelv og det historiske suset gir igjen gjenklang over elva.

Bildet er tatt en sen julikveld da mørke skyer inntok himmelen akkurat i det sola gikk ned. Det ble et fantastisk lys over vannet og kontrastene på himmelen mellom lyset fra solnedgangen og de mørke skyene.

Foto: Foto: Harrie Beeker

Vi syns: Flott siluettbilde. Takk til Jan Arild for at han gir oss historien bak.

Foto: Foto: Jan Arild Gundersen

Jan Erik Kristiansen

Egen kommentar: Ingen kommentar lagt til.

Vi syns: Herlig bilde med en fin komposisjon og spennende lys.

Kjartan Trana

Egen kommentar: Fra Sørli i Namdalen.

Vi syns: Vi tenker på Kittelsens Soria Moria. To fiskere speider mot nye eventyr bak "de sju blåner". Bildet forteller en historie. Dessuten er det et spesielt godt tatt bilde.

Kjartan Trana

Foto: Foto: Jan Erik Kristiansen

Egen kommentar: Mot Fossdalsfjellet i Lierne kommune.

Foto: Foto: Kjartan Trana

Vi syns: Dette er også en av våre favoritter. Et særdeles godt landskapsbilde som får oss til å glede oss til høsten.

Kjell Hernes

Egen kommentar: Sveindalsnuten på Hamlagrø, Voss. Med utsikt mot Hardangerfjorden og fogefonni.

Vi syns: En velfortjent rast i høyden. Bildet er godt komponert, og blikket blir dratt fra forgrunnen, langt tilbake til horisonten, og tilbake.

"Laus Hel"

Egen kommentar: Frå Oksen (Veten), 1241 moh., innerst i Hardangerfjorden. Me har gått frå Granvin kommune, topp ligg i Ullensvang kommune. (...) I slutten av juni 2007. Klokka 23.30. Nydelig solnedgang.

Foto: Foto: Kjartan Trana

Vi syns: Knalltøff silhuett. Gjennomført bilde. Vi digger at han strekker fingrene i været, etter å ha beseiret fjellet.

Foto: Foto: Kjell Hernes

Sigmund Flydal

Egen kommentar: Dette er utsikten over Geiranger og Geriangerfjorden. sett frå dalsnibba 1500m.o.h.

Vi syns: Et bilde som er annerledes enn de vanligste "Geirangerfjord-bildene". Vi blir litt svimle av å se ned, og aner en tendens til verking i knærne etter oppturen. Bra levert.

Tonje Tornes

Egen kommentar: (...) Bildet er tatt i Mesnali, i Hedmark, Ringsaker i Juli 2008.

Vi syns: Herlig bilde med det vi tror er små villmarkinger ute på tokt. Så flott kan en skogstur være. Trærne gir en fin innramming til dem som er i båten.

Foto: Foto: Forumbruker Laus Hel

Valeska Ruiken

Foto: Foto: Sigmund Flydal

Egen kommentar: Dette bilde tok jeg på en herli fjelltur i juli. Dragen glir så lett gjennom luften at jeg føler meg fri hver gang jeg ser bildet.

Vi syns: Enig med Valeska. I utgangspunktet er bildet et helt ok bilde av en solnedgang. Dragen som flyr gjør det hele dynamisk og vakkert.

Eric Helm

Egen kommentar: (Bildet) er tatt fra toppen av Prekestolen i Rogaland. Er ikke dette en av Norges flotteste utsikter så vet ikke jeg.

Vi syns: Veldig godt bilde fra en av våre mest kjente utsikter. Jenta i forgrunnen setter det hele i perspektiv. Vi blir små der ute.

Are Arctander Vik

Foto: Foto: Tonje Tornes

Egen kommentar: Undrer meg på hva jeg får å se: Forventningene er opplevelsens verste fiende. Men på Eggum i Lofoten har denne gutten fanget en opplevelse han tar med seg videre i livet. Lykken er ikke nødvendigvis store eller dyre ting, men like gjerne enkle opplevelser.

Foto: Foto: Valeska Ruiken

Vi syns: Enig med Are. Morsomt bilde fra en ellers litt grå dag i fjellet. Vi håper gutten fikk en bra opplevelse og fortsetter å bruke fjellet.

Foto: Foto: Eric Helm

Foto: Foto: Are Arctander Vik

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning