Hengekøyer til turbruk

Du våkner og lurer på hva som tusler ved siden av køya

Hengekøya er et utmerket alternativ til telt. Vi har testet tre modeller.

FORDEL MED HØYDE: I hengekøya er du høyt hevet over dagligdagse problemer som steinete underlag, småkryp og flom...
FORDEL MED HØYDE: I hengekøya er du høyt hevet over dagligdagse problemer som steinete underlag, småkryp og flom... Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland
Sist oppdatert
ØV PÅ FORHÅND: Sjekk at alle delene fungerer sammen og få montering av køya «i fingrene » før du står ute i en nattsvart skog og skal ha opp køya!
ØV PÅ FORHÅND: Sjekk at alle delene fungerer sammen og få montering av køya «i fingrene » før du står ute i en nattsvart skog og skal ha opp køya! Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland

Hengekøyetips

1. Monter hengekøya med alle deler hjemme før du drar på tur første gang.

2. Sjekk hvilke avstander mellom trærne som passer din køye og skriv det på hengekøyeposen.

3. Velg solide trær.

4. Ved risiko for sterk vind fra en retning, f.eks.ver et vann, prøv å få montert køya slik at vinden passerer den på langs.

5. Festepunktene må være i omtrent samme høyde slik at «mønet» på tarpet blir vannrett.

6. Når du setter deg på kanten av køya, skal denne være i stolhøyde.

7. Monter køya stramt, da reduserer du bananformen og unngår å subbe nedi bakken med baken.

8. Regner det når setter opp køya, ha med ekstra snor slik at du kan spenne opp tarpet først og så montere køya.

9. Ha med en liten presenning som gir ly for deg og utstyret når du ikke er i køya, og som beskytter utstyret når du er i køya.

10. Ha med et par crocs som kan stå under køya om natta og en liten pute eller f.eks. et fleeceplagg som du kan plassere under knærne når du ligger på rygg.

Hengekøyas begrensninger

  • Det mest opplagte er at hvis du ikke finner solide trær, har du et problem med hengekøya.
  • I ei hengekøye har du ikke noe fortelt du kan ha utstyret og sekken liggende i.
  • Du har ikke et telt som gir ly når du skal lage mat og spise mat.
  • Du kan ikke bruke varmen fra koking eller fyring til oppvarming og eventuell tørking av klær slik du kan i et telt
  • Er dere flere på tur, blir selve overnattingene mindre sosiale (trenger ikke alltid være en ulempe - men dog).
  • Hvis dere er flere på tur, må dere ha med et enkelt telt eller presenning hvis dere ønsker et skjermet samlingspunkt om kvelden.

Ingenting slår å slappe av i ei hengekøye. Skal du overnatte alene i skogsområder om sommeren, er hengekøye et supert alternativ. Den er lett å bære, og du sover behagelig, enten det er stein eller kvister som dekker bakken. Og sist, men ikke minst, du sover høyt hevet over det som måtte kravle og krype på bakken.

Testresultater

Vi har testet tre hengekøyer til turbruk:

Hennessy Explorer Deluxe A sym Zip: Flaggskipet blant turhengekøyene - romslig og behagelig.

ENO One Link med Doublenest: Fleksibelt køyesystem med mange kombinasjonsmuligheter.

Dovrefjell Wilderness: Enkel budsjettmodell for dem som er små og lette.

Kan bli kaldt

Hengekøya er først og fremst populær i varme himmelstrøk. Men det er ingenting i veien for å bruke hengekøye når det er kjøligere i været. Det du må passe på, er at du har god isolasjon under deg. I hengekøya presses soveposen sammen, og med kun tynt hengekøyestoff mellom deg og nattevinden, blir det fort kuldebruer som gjør det utrivelig og kaldt fra undersiden.

Det er viktig å teste oppsetting og justering av hengekøyesystemet hjemme før du legger ut på tur. Det er mange detaljer som må passe for at overnattingen skal bli behagelig, og dette bør du «ha i fingrene» når du står i skogen og skal slå leir. I tillegg kan det være at du må modifisere litt på løsningene for å få køya til å fungere slik du ønsker.

Det er en stor fordel å ha sjekket hvordan køya oppfører seg i vind og regn, det er da den virkelig settes på prøve. Hvis tarpet (regntaket) hele tiden blåser opp slik at det regner inn i køya, blekner mye av sjarmen ved hengekøyeovernattingen.

Myggnett er et must!

I testen har vi brukt ett eller to 10 mm tykke liggeunderlag av celleplast og soveposer tilpasset temperaturen. Vi har testet modeller med myggnett og tarp (regntak) montert. Hengekøye er for skogsområder, og der finner du normalt mygg og knott det meste av sommerhalvåret.

Tarp (regntak) er helt nødvendig, både mot nedbør og duggfall om natten. I tillegg er tarp også en stor fordel når sola steiker.

Dersom du har med fjellduk i sekken, kan du eventuelt ha med snorer slik at denne kan monteres som tarp.

Ekstra plugger

Det er stor forskjell på romfølelsen i de ulike modellene når myggnettet er montert.

I noen modeller ligger det nedpå nesetippen og «skurer» natta lang. I andre modeller løftes det høyt opp og du får en god romfølelse i køya.

Er du svært lang, eller en skikkelig tungvekter, bør du gå for de kraftige og lange modellene og helst prøve dem på forhånd. Hengekøyene i testen tålte juling fra snø, regn og vind godt.

Noen av tarpene trakk vann, særlig ved festepunkt og langs mønet, men dette ble ikke vurdert å ha store praktiske konsekvenser. Det eneste var at tarpet var litt våtere dersom du skulle pakke det ned på morgenkvisten før det hadde tørket.

Pluggene som leveres med køyene er gjennomgående spinkle. Så rådet er enkelt: Spander på et sett med solide plugger så slipper du å måtte stå opp første natta det blåser og regner for å feste tarpet.

Avstanden mellom tarp og køye er et kompromiss. Jo større den er, desto større må tarpet være for å gi ly når det er nedbør og vind. For å unngå altfor store tarp, henger de fleste køyene nær tarpet.

Dette medfører at utsikten til siden blir dårlig eller mangler helt.

Dette bryr du deg kanskje ikke om - før du våkner på morgenkvisten og lurer på hva det er som tusler like ved siden av køya - et rådyr, en elg eller en bjørn? Da er plutselig utsikt til sidene det viktigste med hele køya!

Praktiske utfordringer

Å sove på ryggen er uten tvil den mest behagelige og stabile stillingen når du skal sove i hengekøya.

De fleste hengekøyer smalner av i begge ender. Dette medfører at når du legger deg og presser bunnen i køya ned, presses sidestoffet i begge ender inn mot kroppen din. I fotenden merker du ikke så mye til det, men er du bredskuldret, kjennes presset godt, iallfall etter to-tre timer. Det er en stor fordel at liggeunderlaget har god friksjon (gummiaktig) mot hengekøya og glatt mot soveposen.

På noen modeller er hengekøye og myggnett sydd sammen til en enhet. Dette er raskt og effektivt når køya skal settes opp eller tas ned. Men hvis du vil ligge i sola og slappe av uten myggnettet midt på dagen, er ikke denne køya den rette. Ønsker du full fleksibilitet til å sette sammen det optimale hengekøyeoppsettet for hver tur, bør du velge ei køye der hver del monteres separat.

Vind og hengekøyer er en utfordring. Heldigvis er «hengekøyeland» normalt i stor skog der vinden ikke er så hard. Men tenk deg at du setter opp køya mellom store furutrær ved bredden av en stor innsjø. Om natten blåser det opp med regn, og vinden kommer med full kraft fra siden. Da må du ha festet tarpet solid for å unngå at det flyr opp i nærmeste furukrone.

Les også:

Stor test: 19 termoser

Dette er de beste turbuksene

Stor test av dagstursekker

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2014, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også