Dykking

Grottedykking i Adriaterhavet

Undersjøiske grotter lokker i Adriaterhavet. Minst 1500 er ennå uoppdaget, og eventyrerne strømmer til.

INNGANGEN: Et stort gapende, undersjøisk hull suger meg til seg.

INNGANGEN: Et stort gapende, undersjøisk hull suger meg til seg. Foto: Foto: Inge Lundereng

Publisert Oppdatert

Jeg ser den store, runde grotteåpningen 20 meter under meg, så krystallklart er vannet i Adriaterhavet utenfor Kroatia. Rundt meg vrimler fisk i alle regnbuens farger.

Grottevakt

Ved grotteåpningen sitter en blekksprut musestille og venter på sitt bytte. Det er jo midt på dagen og lunsjtid. I stedet må den hilse på meg. Han tar et solid grep rundt armen, og jeg må streve for å komme meg løs. Men jeg har bare meg selv å takke. Jeg tok initiativet.

Umulig å snu

MANGEARMET DØRVAKT: Ved inngangen til grotten hilser jeg på en dørvakt. Blekkspruten er ikke bare kraftig i klypa, den har også mange klyper å velge mellom.

MANGEARMET DØRVAKT: Ved inngangen til grotten hilser jeg på en dørvakt. Blekkspruten er ikke bare kraftig i klypa, den har også mange klyper å velge mellom. Foto: Foto: Inge Lundereng

Så suger eventyrlysten meg innover i grotten. Det er som om noe kaller på meg der inne. Passasjen blir trangere og trangere. Så kommer jeg til the point of no return. Det er så trangt at jeg ikke greier å snu.

Jeg må stå på videre innover til grotten vider seg ut. Med jevne mellomrom vrir jeg nakken og gløtter bak meg for å se at jeg fremdeles kan skimte lysningen fra overflaten der ute. Etter cirka 150 meter inn under jorden møter jeg veggen - jeg er ved grottens ende - snur og svømmer ut samme trange sjakt.

Hullete øyer

Det kunne nesten vært Vestlandet, for her i Dalmatia lengst sør i Kroatia stuper fjellene rett i havet, som på norskekysten. Og like utenfor fastlandet ligger øyer, holmer og skjær.

TRANGT: Innover og innover i den 160 meter lange grotten blir det trangere og trangere, snart er det for sent å snu.

TRANGT: Innover og innover i den 160 meter lange grotten blir det trangere og trangere, snart er det for sent å snu. Foto: Foto: Inge Lundereng

Forskjellen er bare at her er fjellene og øyene mer porøse og temperaturen en god del varmere både i vann og på land. Noe som gjør at det både under fastlandet og øyene skjuler seg små og store grotter og huler.

Øya Vis på Kroatia

1185 øyer - bare et fåtall bebodd - ligger strødd langs kysten av Kroatia. Små og halvstore øyer uthulte som sveitseroster utgjør det lille arkipelaget rundt øya Vis, hvor jeg dykker.

Uoppdagede undersjøiske grotter

Og jeg blir gal av eventyrlyst når jeg får høre at det finnes minst 1500 undersjøiske grotter og huler som fremdeles er uoppdaget under øyene langs kysten av Kroatia. Her kan være sjørøverskatter og uoppdagete dyrearter.

Bare de få grottene som er kjent og oppdaget blir brukt til dykkemål av dykkeselskapene som driver butikk på alle de større, bebodde øyene. Mest berømt blant de utforskede grottene er Modra spilja - Den blå grotten. Den ligger på den samme lille øya Bisevo ved Vis som grotten Medvidina spilja.

YRENDE BADELIV: Ikke bare dykkere koser seg i det varme vannet utenfor kysten av Dalmatia.

YRENDE BADELIV: Ikke bare dykkere koser seg i det varme vannet utenfor kysten av Dalmatia. Foto: Foto: Inge Lundereng

SOLNEDGANG: Det er vakkert når solen går ned over grotteøyene i Adriaterhavet.

SOLNEDGANG: Det er vakkert når solen går ned over grotteøyene i Adriaterhavet. Foto: Foto: Inge Lundereng

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning