Dyreliv

Fjellrevboom på Dovrefjell

Det kryr av små fjellrevvalper på Dovrefjell for tiden. Hele 39 fjellrevvalper er født under avlsprogrammet i sommer.

Sist oppdatert
PASSER PÅ: Til sammen 34 valper er klare for på Dovrefjell til høsten, forteller Nina Eide i NINA.
PASSER PÅ: Til sammen 34 valper er klare for på Dovrefjell til høsten, forteller Nina Eide i NINA. Foto: Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Dovrefjell

<br/> <small> <a href="http://maps.google.com/?ie=UTF8&amp;t=p&amp;ll=62.34451,9.041748&amp;spn=0.89241,1.098633&amp;z=8&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Vis større kart</a> </small> </p> </div>

Det har gått bedre og raskere enn vi hadde våget å håpe på

Avlsprogrammet for fjellrev går så det suser. Seks kull er født i avlsstasjonen på Seterfjellet i Oppdal, i tillegg er det én yngling i en åpen innhegning.

- De fem valpene som er født delvis i det fri, blir værende i det fri på Dovrefjell. De 34 andre valpene er klare for utsetting i ulike områder til høsten, melder Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Ifølge NINA-forsker Nina E. Eide vil det i månedene som kommer bli bestemt hvor det er mest hensiktsmessig å utplassere småtassene. Etter planen vil utsettingen skje i september/oktober.

Den svenske fjellreven som vandret inn til Dovrefjell i april har også slått seg ned i dette området. Med sine gener er «immigranten» et svært velkomment tilskudd.

- Svensken har etablert seg i et av områdene hvor vi satte ut valper i fjor høst, og vi kan bare håpe på at han har etablert seg med én av tispene, sier Eide.

Levedyktig bestand

Avlsprogrammet har som målsetting å bygge en levedyktig bestand av det som kanskje er landets mest utrydningstruede pattedyr. Ifølge Eide ligger prosjektet godt an i løypa.

- 15 fjellrev ble satt ut på Dovrefjell høsten 2007 - av de har minimum halvparten overlevd den første vinteren. Prosjektet har fortsatt jevnlig kontakt med åtte av revene som ble satt ut, men det er også grunn til å anta at flere enn disse fortsatt er i god behold. Av dette kan en si at det har gått bedre og raskere enn vi hadde våget å håpe på, og denne høsten skal vi altså sette ut dobbelt så mange rever som i fjor, sier Eide engasjert.

Spesielt positivt er det kanskje at de tispene som ble satt ut, har klart seg så bra. I skrivende stund er alle i god behold.

Ekstremt truet

Den norske fjellreven er i dag ekstremt utrydningstruet, og listet som kritisk truet i Nasjonal rødliste. Det finnes bare omkring 50 voksne individer fordelt i isolerte restbestander rundt i landet. Siden oppstarten høsten 2005 kan avlsprosjektet vise til én yngling i 2006, fire i 2007 og altså syv nå i år.

Det er NINA, på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning (DN), som står bak prosjektet.

Du kan følge med på prosjektet her

Denne saken ble første gang publisert 03/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også