Dyreliv

Fjellrevboom på Dovrefjell

Det kryr av små fjellrevvalper på Dovrefjell for tiden. Hele 39 fjellrevvalper er født under avlsprogrammet i sommer.

Publisert Oppdatert
PASSER PÅ: Til sammen 34 valper er klare for på Dovrefjell til høsten, forteller Nina Eide i NINA.

PASSER PÅ: Til sammen 34 valper er klare for på Dovrefjell til høsten, forteller Nina Eide i NINA. Foto: Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Dovrefjell

Det har gått bedre og raskere enn vi hadde våget å håpe på

Avlsprogrammet for fjellrev går så det suser. Seks kull er født i avlsstasjonen på Seterfjellet i Oppdal, i tillegg er det én yngling i en åpen innhegning.

- De fem valpene som er født delvis i det fri, blir værende i det fri på Dovrefjell. De 34 andre valpene er klare for utsetting i ulike områder til høsten, melder Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Ifølge NINA-forsker Nina E. Eide vil det i månedene som kommer bli bestemt hvor det er mest hensiktsmessig å utplassere småtassene. Etter planen vil utsettingen skje i september/oktober.

Den svenske fjellreven som vandret inn til Dovrefjell i april har også slått seg ned i dette området. Med sine gener er «immigranten» et svært velkomment tilskudd.

- Svensken har etablert seg i et av områdene hvor vi satte ut valper i fjor høst, og vi kan bare håpe på at han har etablert seg med én av tispene, sier Eide.

Levedyktig bestand

Avlsprogrammet har som målsetting å bygge en levedyktig bestand av det som kanskje er landets mest utrydningstruede pattedyr. Ifølge Eide ligger prosjektet godt an i løypa.

- 15 fjellrev ble satt ut på Dovrefjell høsten 2007 - av de har minimum halvparten overlevd den første vinteren. Prosjektet har fortsatt jevnlig kontakt med åtte av revene som ble satt ut, men det er også grunn til å anta at flere enn disse fortsatt er i god behold. Av dette kan en si at det har gått bedre og raskere enn vi hadde våget å håpe på, og denne høsten skal vi altså sette ut dobbelt så mange rever som i fjor, sier Eide engasjert.

Spesielt positivt er det kanskje at de tispene som ble satt ut, har klart seg så bra. I skrivende stund er alle i god behold.

Ekstremt truet

Den norske fjellreven er i dag ekstremt utrydningstruet, og listet som kritisk truet i Nasjonal rødliste. Det finnes bare omkring 50 voksne individer fordelt i isolerte restbestander rundt i landet. Siden oppstarten høsten 2005 kan avlsprosjektet vise til én yngling i 2006, fire i 2007 og altså syv nå i år.

Det er NINA, på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning (DN), som står bak prosjektet.

Du kan følge med på prosjektet her

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag