Gummistøvler

Dette bør du vite om gummistøvler

Lure kjøperåd og kjekt å vite om vedlikehold.

Foto: Arne T. Hamarsland
Sist oppdatert

Klikk Helse og Villmarksliv har testet 14 par gummistøvler. Les om testen her.

Det er ingen støvel som passer for alle og som er den suverent beste til alt. Begynn med å finne ut hvilke bruksområde støvelen skal ha. Er det lange turer i rufsete terreng, må støvelen sitte godt på foten, og sålen må være avstivet og formet slik at den skåner foten. Støvelen bør også ha 2-3 cm «tåspreng » dvs. at sålen er bøyd oppover fremme slik undersiden av sålen er 2-3 cm over underlaget helt fremme ved tåa.

Dette bidrar til at støvelen ruller bedre i steget og er mer behagelig å gå med særlig på hardt underlag, og hvis sålene er stive.

Blir det mye sti og vei, bør støvelen også ha geldemping i hælen. En avrundet hæl gjør at støvelen ruller fint i steget, og den er god å gå med på harde underlag. Men kommer du nedover ei bratt li med tung sekk, vil du nok ønske den avrundede hælen dit pepperen gror. Da trenger du en skarp hæl som du kan sette i bakken for å få feste.

Avstiving

En støvel du skal gå langt med, bør ha avstiving i gelenken. Dette er ofte en liten tre- eller glassfiberprofil som er lagt inn i binnsålen og som gjør at sålen er stiv fra hælen og fram til området ved tåballene.

En slik såle bøyer seg på samme sted som foten, og støtter den. En såle uten avstivet gelenk bøyer seg fra hælen og framover og belaster den stive delen (vristen) av foten unødvendig mye. Hvis du kun skal gå korte turer, spiller ikke dette så stor rolle. I testen viste det seg at støvler med myk såle hadde overraskende godt grep på glatt føre i forhold til stive såler. Så skal du på korte turer og ønsker godt grep, kan en myk såle være et godt valg. Ta et tak rundt tåparti og hælparti og bøy sålen. Hvis den bøyer seg fra hælen og helt fram, mangler den gelenk.

Er den stiv fra hælen og først lar seg bøye fra tåballene og fram, har den en korrekt plassert gelenk. En viss stivhet i sålen er også nødvendig for å kunne gå greit i sideskrått terreng. Blir sålen for myk, vrir den seg på fotbladet, og du blir gående og kompensere med fot og ankel, noe som gir høy belastning på sener og ledd. I denne typen terreng er det også viktig at den nedre delen av støvelen har en viss stivhet, slik at foten får støtte sideveis.

En siste sjekk

Når du funnet støvelen som passer deg, kan du ta en siste sjekk. Stikk hånden nedi støvelen og kjenn på sømmene. De skal kjennes, men ikke stikke ut som skarpe kanter. Ta ut innleggssålen og kjenn på binnsålen. Den skal være jevn og fin. Hvis den er ujevn, trenger det ikke å være noe problem dersom innleggssålen er av god kvalitet, men det er et signal om litt slurvete produksjon.

Det samme gjelder dersom du kan kjenne mellomrom mellom binnsålen og støvelveggen når du kjenner rundt kanten med fingrene.

Er du ute etter en støvel du kan gå litt med og så stå i ro uten å fryse i, må sålen og støvelen være godt isolert.

Slike støvler er ofte tunge og stive å gå med, men det er noe en må ta med på kjøpet for å ha det varmt på beina når en står i ro. Skal du kun ha ett par støvlet til hagen eller på småturer, er de korte enkle gummistøvlene som det er lett å tråkke ned i og ut av det rette. Velg en ufôret enkel støvel til sommerbruk, og en fôret utgave eller med neopren som isolasjon når det er kaldt. En gummistøvel vil aldri sitte like godt og stabilt på foten som en snørt lærstøvel, siden du skal kunne trekke den rett av foten.

Fuktighet

Gummi- og neoprenstøvler er 100 % vanntette og lufttette. De «puster» ikke, og for å få fukten vekk, må den slippes ut gjennom skaftet på støvelen eller absorberes i fôr og innersåler.

Hvor lett det er å få ut fuktigheten, avhenger av om du beveger deg slik at luft pumpes inn og ut av støvelen eller om du sitter stille. Støvler med neoprenskaft er lette å brette ned for bedre lufting, mens dette ikke er mulig med stive gummiskaft. Høyden på skaftet betyr mye, jo høyere skaft, desto lenger vei er det for fotsvetten før den når friluft.

Et skaft som til vanlig er åpent og litt romslig rundt ankelen, men som kan strammes til når det er behov, er en fleksibel løsning. Et godt tips når du er ute på lengre turer: Ta med et par lette sandaler eller crocs slik at du kan ta av og lufte/ tørke sokker og støvler når du tar pause.

Støveltørking

Våte støvler tørkes mest effektivt med en støveltørker. Lufta som blåser, må ikke være for varm, da reduseres levetiden på gummien. Uten støvletørker er det mest effektivt å stappe tørkepapir eller avispapir ned i støvelen, la det suge til seg fukt i ett kvarter til en halvtime og så bytte det med nytt tørt papir. Når papiret du tar ut, bare så vidt er fuktig, kan støvelen få stå og tørke av seg selv. Har den høyt skaft, lønner det seg å brette dette ned.

Ta ut innleggssålen; den tåler normalt varme og kan tørkes separat et sted med god tørk.

Naturgummi og neopren

Naturgummi tappes som kautsjuk fra gummitrærne. For å kunne bruke naturgummi i produkter må den vulkaniseres med svovel. Neopren er en av de mange syntetiske gummitypene. Varemerket Neoprene tilhører det amerikanske selskapet DuPont. Neopren er vanntett, men i tillegg varmeisolerende og støtdempende.

Neopren har større elastisitet slik at den former seg mer rundt foten enn gummi. Når det gjelder slitestyrke, er gummi klart bedre enn neopren. Noen produsenter har derfor laget hybridstøvler med både naturgummi og neopren. Naturgummi på utsiden og neopren i skaft og innvendig i støvelen. Skader på neoprenstøvler kan repareres omtrent som når du lapper en gummistøvel.

Stell av gummistøvler

Gummi- og neoprenstøvler er ikke kravstore når det gjelder vedlikehold. Men unngår du dødssyndene og gjør noen enkle grep, kan du forlenge støvlenes levetid betydelig. De verste dødssyndene er sterk varme (varmerister, varmekabler, skotørrere) over lang tid og direkte sollys. Gummistøvler trives best på et svalt rom når de oppbevares.

De rengjøres best med en klut eller svamp med mildt rengjøringsmiddel. Ikke bruk stiv børste, den river opp overflaten på støvelen. Det er heller ingen god løsning å bruke vaskemaskinen for å få støvlene rene. For å bevare overflaten bør støvlene med jevne mellomrom smøres med pleiemiddel for gummistøvler.

Les også:

Stor test: 19 termoser

Vi har testet 14 mellomlagsjakker

Dette er de beste turbuksene

Stor test av dagstursekker

Denne saken ble første gang publisert 07/05 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også