Friluftstester

Best utstyr på tur

I løpet av året har vi testet rundt 500 produkter. Her er noen høydepunkter.

TESTET: Jakker, sekker, soveposer og liggeunderlag. Finn det beste utstyret på Klikk Friluft.
TESTET: Jakker, sekker, soveposer og liggeunderlag. Finn det beste utstyret på Klikk Friluft. Foto: Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Mye har skjedd på utstyrsfronten i 2008, og på Klikk Friluft har du kunnet holde deg oppdatert. Siden oppstarten i sommer har vi publisert tester av omtrent 500 produkter. Alt fra vanlig turutstyr som termoser og allværsjakker, til det mer "sære" jakt- og villmarksutstyret, som rådyre kikkerter med avstandsmålere og viltkameraer.

Tur-GPS

Fortsatt er det Magellan og Garmin som regjerer markedet, men det er interessant at andre produsenter kan tenke nytt og levere konkurransedyktige produkter, slik som Satmap har gjort.

For et år siden var tur-GPS-er med kartfunksjoner dyre og langt dårligere enn de er nå. Denne testen ble første gang publisert i Villmarksliv høsten 2007. Utover året har vi testet nye og oppdaterte økonomi-modeller.

Det er blant toppmodellene, altså de dyreste GPS-ene, vi ser hvilken vei utviklingen går. Tøffingen Garmin Colorado 300 satt lista høyere. På tampen av året testet vi lekre Garmin Oregon 300. Magellan Triton 2000 fungerer som en multimedieenhet, i tillegg til å fortelle deg hvor du er.

Nye GPS-kart er underveis. Satmaps nye GPS bruker de vanlige turkartene de fleste kjenner, og har blitt et spennende konsept. Geodata har laget nye kart til Garmin, og sier til Klikk at de vil vurdere å lage tilsvarende løsning for Magellan.

Turdingser

Det ble leven og begeistring i redaksjonen da vi fant ut at vi kunne kjøpe hermetiserte cheeseburgere og rødvinspulver på tyske nettbutikker. Begeistringen gikk raskt over i humring da vi testet produktene. Godt var det ikke. Cheeseburgerne er nå observert i varebeholdningen på XXL. Smak og le. Husk å ta med noe ordentlig turmat også.

Viltkamera til å feste ute i skogen er rett og slett genialt, dersom du driver med naturfoto. Du kan komme tett inn på dyrene uten å selv være til stede. Det krever en del omtanke, men her er både en test og mange gode tips til hvordan du kan bruke kameraet.

Litt nerdete, men ganske nyttig er denne "værstasjonen". Flere av de samme funksjonene kan du få på disse klokkene.

Hodelykter med led-teknologi har blitt både bra og billig. Vi ble imponerte over denne modellen fra Led Lenser.

En av de mest populære testene vi har publisert, handler om noe så enkelt som termoser. Testen ser du her. Testen førte til en livlig debatt om hva som var best - korker med eller uten helletut. Debatten leser du under testartiklene.

Tyske kikkerter med avstandsmålere er superdyrt. Skal du kjøpe en, bør du definitivt ta en titt på våre erfaringer.

Klær og fottøy

Test av allværsjakker, eller skalljakker, er populært. Ikke så rart, for de koster ganske mye, og det er mange som trenger dem. En god oversikt får du i denne testen. Et alternativ kan være å kjøpe en skikkelig jaktdress. En av markedets beste finner du her.

Er du på jakt etter nytt fottøy til turen, kan det være greit å sjekke dette paret. Testteamet vårt melder tilbake at det er noe av de beste vi noen gang har prøvd. For de sprekeste har vi også testet løpesko du kan bruke ute i vinter.

Underøyet er noe av det viktigste du har på deg på tur. Derfor har vi testet produkter fortløpende. En oversikt over 15 aktuelle produkter ligger her.

En god sport-BH er gull verdt for dem som trenger det. Skal vi tro våre kvinnelige nettbrukere, er det vanskelig å finne den rette BH-en. Mange gode tips ligger i denne testen, og ikke minst i debatten under testen.

Hele oversikten

Under finner du alle produktene vi har testet i år. Mange av testene under er sammenlignede tester, hvor du vil finne flere produkter som er prøvd opp mot hverandre. Disse er uthevet.

GPS

Basis turutstyr

Klær

Fottøy

Dingser

Jakt

Fiske

Ski

På vannet

Denne saken ble første gang publisert 23/12 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også