Test av hodelykter

Med de beste hodelyktene blir risiko-løping i bekmørket en lek

Vi har testet 10, og særlig én skiller seg ut.

Sist oppdatert

Om testen:

Testen er utført av Fredrik Ölmqvist, Jerry Bernsten og Erik Jurander for det svenske magasinet Träna.

Testerne har prøvd ut hodelyktene i en periode til vanlige aktiviteter som krever hodelykt i mørke, derunder terrengløping, klatring, stivandring og nattorientering.

Testen av hodelykter er gjengitt på Klikk.no med tillatelse fra Egmont Tidsskrifter, Sverige. Artikkelen bearbeidet og tilrettelagt av Morten Solli, testansvarlig i Klikk.no.

Fakta for lysnerder

Lumen

Lysstyrke, den totale mengden lys fra en lyskilde, måles i lumen (Lm), mens lyskildens intensitet måles i candela. De fleste produsenter angir lysstyrke i lumen for sine hodelykter, som gjør det enklere å sammenligne modellene.

Lysstyrke tilsvarer intensiteten i candel multiplisert med vinkelen lyset utstråles i, som måles i steradianer. Lysstyrken fra en hodelykt er derfor avhengig av vinkelen på lysstrålen. Hodelykter der du kan veksle mellom målrettet lysstråle eller bredspektret lys, vil altså ha ulik lysstyrke avhengig av hvilket lys som er i bruk.

Rett lysstyrke til rett aktivitet

15-16 Lumen

Mer enn nok til sakte aktiviteter som gåturer, skogsvandring, boklesing og belysning utenfor et telt. Rekkevidde: ca. 30 meter. Holder ikke til raske aktiviteter i mørket.

60-130 Lumen

For raskere aktiviteter som krever mer lys og rekkevidde opp mot 70 meter. Kan rekke til terrengløping på ujevnt underlag, og definitivt til løping på grusveier.

130 Lumen og mer

Holder til høy løpefart i tøft terreng. Men lysstyrken alene er ikke nok, hvordan lyset opptrer er viktig også. Kantene på lyskjeglen må være myke for at det ikke skal kjennes ubehagelig og ustabilt. Driver du med nattorientering, vil du kanskje etterlyse enda mer styrke, kanskje minst 1000 lumen.

Dagens hodelykter lyser sterkt, takket være enda kraftigere LED-dioder. Og de veier stadig mindre – smartere batterier og festeordninger sørger for det. Også lysspredningen er bedre, rundt føttene, i umiddelbar nærhet og i lengderetningen.  

Dermed er ikke mørket lenger noen hindring, verken for krevende terrengløping i skogen eller andre uteaktiviteter.

Vi deler inn i tre kategorier i denne testen av hodelykter: proff, mellomklasse og lettvekt. Våre favoritter i de tre klassene er Ledx Kaa, Silva Trail Speed Elite og Mammut T-Peak.

Tøft terreng

Vi har testet disse hodelyktene primært i vanskelig terreng.  Skogens bekmørke tydeliggjør forskjellene mellom de ulike modellene – noen gir svak støttebelysning for lett stivandring, de kraftigste lyser opp nok til å bedrive natt-orientering i høy fart.

Alle som har prøvd seg på teknisk krevende underlag i mørket vet hvor viktig det er med sterkt nok lys, men også at lyset fort oppfattes utilstrekkelig eller forstyrrende.

Store krav nå

Kraftigere hodelykter har gjort oss forbrukere mer kresne. Vi er ikke lenger fornøyd med halvskarpt lys, bittesmå lyskjegler, korte brenntider, ulogisk funksjonalitet eller dårlig passform.

Testen viser at det nå finnes mange gode alternativer, om du ønsker deg en lett og smidig hodelykt med god lysstyrke. Trygghet gir det også – det er greit å kunne se elgen du støter på i bekmørket.

Lysstyrke og lysspredning er det som skiller lyktene mest. I tillegg har vi sett på pris, vekt, batteritype og –vekt, kvalitet, vanntetthet, garantier, passform, brukervennlighet og produktdesign.

Brenntid skiller

Brenntiden, hvilket lys lyktene gir etter en time eller to, er også av betydning, Lumen-tall eller rekkevidde forteller ikke alt.

– Hvordan lyset oppfattes er særlig viktig for aktiviteten, sier Joel Engfeldt, produktutvikler i Silva, som bruker begrepet ”Intelligent light”.

For deres del betyr det en distribusjon av lyset gjennom en eller to bredstrålende LED-dioder med retning nedover, såkalt flomlys, slik at man ser føttene og de nære omgivelsene, samt en smal og sterkere lysstråle framover i lengderetningen.

Hjernen må jobbe på høygir dersom du må anstrenge deg seg for å se. Hodelykten er ment å lette aktiviteten du holder på med.

Siden lumen betegner lysstyrken i LED-lyspærer, men også utgjør et mål på lyskildens samenlagte lys i alle retninger, kan man ikke uten videre sammenligne Silvas produkter med lykter som bare har én LED-pære, eksempelvis Led Lenser-modellene.

USB-lading vanligere

Hodelyktene har varierende grad av støv- og vanntetthet (IP-kategori) - dette er oppgitt under spesifikasjonene for hvert enkelt produkt. De fleste sportslykter er utviklet for å tåle nordisk miljø og klima, uavhengig av vær og terreng.

Mange hodelykter har nå batterier som kan lades med en USB-kabel. Det gir god fleksibilitet, siden lyktene da kan lades både på jobben via pc-porten, hjemme eller i bilen.

Oppladbare batterier vil generelt tape 20-30 prosent brenntid etter 300-500 ladesykluser.

Lad alltid før bruk

Uansett er det smart alltid å lade lykten før man skal ut i mørket. Batteriet bør oppbevares svalt, ikke over romtemperatur, og helst ikke mer enn halvveis utladet.

I vanlige alkaliske batterier går effekten gradvis ut, mens i oppladbare litium-polymerbatterier (Li-Po) er det alltid makslys helt til batteriet tar slutt. Fordelen med Li-Po-batterier, sammenlignet med litium-ion-batteriene (Li-Ion), er at vekta er lavere i forhold til effekten.

Også lysdiodene har blitt mer effektive og kraftigere i relasjon til vekta.

Lyset kan bli for kraftig

Lyktene i proffkategorien har svært kraftig lyseffekt, og kan brukes av proffe orienteringsløpere og skiløpere, enduro-førere, og scooterkjørere.

Lupine Piko X4 og LEDX Kaa tilhører denne kategorien.

Sistnevnte er den minste i en ny serie hodelykter fra LEDX, men lyseffekten er likevel langt over nivået i testens øvrige kategorier. Testvinner totalt og vår favoritt i proffklassen er LEDx Kaa. Den lyser faktisk for sterkt til å anbefales til noe annet enn aktiviteter som krever veldig mye lys. Dette gjelder også Lupine Piko.

Til vanligere bruk, for eksempel om du er ute i 1 til 2,5 time, vil du i mellomklassen finne hodelykter med mye lumen og lav vekt, uten at det trenger å koste skjorta:

Silva Trail Speed Elite skiller seg lite prismessig fra Lupine og LEDX, men for en normalbruker er denne et smidig løft, med 660 lumen og bare 182 gram vekt.

For rundt en tusenlapp får du lykter som Petzl RXP, Petzl R+, Silva Trail Runner II USB og Led Lenser-modellene. Blant de mer prisgunstige i testen er Black Diamond Spot et godt kjøp med mange gode egenskaper.

Alle hodelyktene i denne testen fås kjøpt fra norske forhandlere og nettbutikker. Vi anbefaler å søke opp produktene på for eksempel prisjakt.no. Unntaket er testvinneren LEDx Kaa, som du kan bestille fra den svenske butikken Lampspesialisten.

Les også:

De beste sykkelbuksene for menn og kvinner

Stor test av rulleski

Norges grundigste test av langrennsski

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også