En GPS-klokke er liten og lett, bokstavelig talt alltid "for hånden" og utvilsomt nyttig for alle som ferdes i skog og fjell.

Vi har testet de tre mest aktuelle modellene i et halvt års tid:

Garmin Fenix

Suunto Ambit 2

Garmin Foretrex 401

Håndleddmodellene er utvilsomt et godt hjelpemiddel for mange friluftsfolk, først og fremst i navigasjonssammenheng.

Husker koordinater

Mange jegere og friluftsfolk har lært seg å sette pris på en GPS-mottager (Global Positioning System) som navigasjonshjelpemiddel. Særlig gjelder dette friluftsfolk som ferdes i høyfjellet, og hvor man ferdes i områder man er lite kjent.

På fotturer i ukjent terreng er GPS-en et utmerket hjelpemiddel. Foruten å navigere for å finne veien i vær med dårlig sikt, kan du lett merke av hvor du eventuelt legger fra deg sekken og selvfølgelig andre veipunkter som vadesteder, leiren og så videre.

Til senere turer kan det være nyttig å markere f.eks. hvor stien ned den bratte lia gikk, og du kan naturligvis også merke bålplasser og andre ting.

Til skiløping i fjellet, hvor det meste er hvitt, og til brevandring, kan du også ha stor glede av en GPS-mottager. Det samme gjelder når du ferdes i terreng hvor det ikke finnes kart, f.eks. på jakt i Afrika.

En høydemåler kommer også godt med når du ferdes høyt og lavt, og kanskje særlig under fjellklatring.

Uansett hva slags friluftsliv du bedriver, kan du med en GPS-mottager enkelt vite hvor du er når mørket kommer på eller skodda siger inn. Det er også praktisk å kunne gi den nøyaktige posisjonen din til jaktkompisen eller turkameraten, f.eks. når det er rast. Men framfor alt er dette viktig dersom uhellet skulle være ute og du eller andre får behov for hjelp.

Nye modeller

Det vanligste til nå har vært en håndholdt GPS, og fortrinnsvis en med innebygget kart. Etter hvert har det også kommet noen modeller på størrelse med et armbåndsur.

Selv om de nok er litt større enn ei vanlig klokke, er de vesentlig mindre enn en tradisjonell håndholdt GPS. Ulempen er naturligvis at skjermen nødvendigvis må bli mindre, og dessverre kan heller ikke disse laste inn kart.

Ingen av modellene kan laste inn kart - kanskje en naturlig følge av den lille tegnruta eller «displayet». Fordelen er først og fremst at de er små og lette, og bokstavelig mer «for hånden» enn de større, håndholdte alternativene.

Les også:

Tre drikkebelter får terningkast seks

Fire løpejakker får terningkast seks

Stor test av dagstursekker

Les hele saken

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!