Test av stormlightere:

Den beste stormlighteren

Én er best under tørre forhold, og en annen er best når det er vått.

EN NY VERDEN: Er du vant med billiglightere fra kiosken, kan du se fram til en ny verden med en gass-stormlighter. Istedenfor en rolig stearinlysflamme får du temperaturen og kraften til en skjærebrennerflamme.
EN NY VERDEN: Er du vant med billiglightere fra kiosken, kan du se fram til en ny verden med en gass-stormlighter. Istedenfor en rolig stearinlysflamme får du temperaturen og kraften til en skjærebrennerflamme. Foto: Arne T. Hamarsland
Sist oppdatert

En solid, sikker, liten og lett lighter som tenner under alle forhold, er en drøm for alle som er mye ute. Er du lei av fyrstikkesker som har blitt våte og billiglightere som ikke fungerer når du trenger det mest, er kanskje tiden inne for å anskaffe seg en skikkelig allværslighter.

Tatt i betraktning den praktiske nytteverdien av dette hendige, lille redskapet, er det merkelig at det ikke finnes flere produkter på markedet enn de fire vi har testet, for det har jo ikke akkurat sluttet å blåse her i landet.

Testvinneren er Primus stormlighter, som tåler vind godt. Men den er ikke vanntett.

Testens toer, Wenger Clava Lighter Black Rubber, er derimot svært god under våte forhold.

Illeluktende og brannfarlig

Tre av modellene i testen bruker butangass som drivstoff, mens én bruker lighterbensin.

Lighterne leveres tomme, og må fylles opp med jevne mellomrom.

For butanlighterne var dette til tider en både illeluktende, brannfarlig og frustrerende opplevelse.

Det ser ikke ut til å være én standard på koblingen mellom boksen med refillgass og lighteren. De fleste refillboksene leveres derfor med fire-fem ulike adaptere, og du må teste ut hvem som passer på lighterens påfylling.

Hvis det ikke passer, spruter flytende butan ut over lighter og hender, freser, fordamper og fyller lufta med illeluktende butangass.

Utendørsaktivitet

Påfylling av gass er en utendørsaktivitet som må holdes langt unna gnister og flammer. Lette hansker anbefales.

Bokser med butan fås både hos Europris, Clas Olson og i kiosker og på bensinstasjoner, for å nevne noen. En skuffende opplevelse var at adapterne som fulgte boksene ofte var defekte og bare kunne kastes.

Det som fungerte best, var bokser med «Universal gas lighter refill».

Bensin

Bensinlighteren har en vattfylling som mettes med lighterbensin. Det lønner seg å kjøpe «premium lighter fluid» i stedet for å forsøke med vanlig bensin.

Lighterbensinen brenner renere og lukter lite i forhold til standardbensinen.

Butan blir flytende ved høyt trykk. Det gjør den lett å lagre uten at den trenger stor plass. Den er derfor mye brukt til lightere, gasskokeapparater både for camping og kjøkken samt til husoppvarming.

Ved vanlig trykk går butan fra gass til væske når temperaturen kommer ned i minus 0,5. Dette betyr at det er lite fres i butanlightere når temperaturen på butanen kommer ned mot null. I de praktiske testene tente butanlighterne på tre-fire forsøk, selv om lighteren hadde ligget ute i -5 grader C. I 12 minusgrader var det ikke liv i noen av butanlighterne.

Bensinlighteren tente imidlertid på to eller tre forsøk, selv når den var nedkjølt til -20 grader C.

Tåler mer enn nok vind

En stormlighter skal tåle sterk vind, og vår test viser at disse lighterne tåler vind svært mye bedre enn standardlightere. Mens en billig BIC-lighter slukner ved en vindhastighet på ca. 1,0 m/s, tåler den originale stormlighteren (bensin) ca. 4,9 m/s. De tre butanlighterne tålte alle ca. 19 m/s vindhastighet uten å slukne. 19 sekundmeter er kraftig vind, og til sammenligning starter liten storm på 20,8 m/s.

Så konklusjonen er at alle butanlighterne tåler mer enn nok vind.

I storm vil flammene på bålet eller kokeapparatet blåse ut, selv om lighteren fungerer.

Gasslighterne brenner til de er tomme, så er det brått slutt. Det lønner seg derfor å holde et øye med hvor mye gass som er igjen. Etter fylling bør gasslighterne stå i et par minutter for å utjevne seg. Hvis du prøver å tenne med én gang, kan det være vanskelig å få fyr.

Fyr på et par sekunder

Er du vant med billiglightere fra kiosken, kan du se fram til en ny verden med en gassstormlighter. I den blå flammen er temperaturen på ca. 1200 grader C, og du får fyr på sakene i løpet av sekunder. Men den høye effekten koster.

Butanlighterne har plass til ca. ett gram butan i tanken, og på full guffe innebærer det en brenntid på 4-5 minutter. Dette er ikke all verden, så du må beregne hvor mye driftstid du trenger på turen og om du bør ta med refill.

Et alternativ til refill kan være å ta med to ulike lightere, f.eks. Primus med tanke på de kronglete opptenningene og Wenger som sikkerhet hvis det skulle bli bløtt eller primuslighteren går tom.

Fra alle gasslighterne lekket det ut gass i 4-8 sekunder etter at de var slått av, noe det lønner seg å være oppmerksom på før en putter lighteren i lomma.

Primus har et lokk som slukker flammen umiddelbart, så der høres kun gassus i noen sekunder etter at den er slukket.

Gasslighterne skal ikke utsettes for direkte sollys eller temperaturer over 50 grader C.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

En av åtte soveposer får terningkast 6

Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner

Vi har testet 14 par lette fjellsko

Stor test av dagstursekker

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også