Test av lave sko med membran

Denne turskoen skiller seg ut

Én sekser i testen av lave tursko med membran til tur og fritid.

TURSKO: Aktivt testteam har testet 11 par tursko på oppdrag for Klikk Helse.
TURSKO: Aktivt testteam har testet 11 par tursko på oppdrag for Klikk Helse. Foto: Foto: Tungen/Aktivt testteam
Sist oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Slik er testen gjennomført

Vi har hatt de fleste modellene inne til test over en periode på ca fire måneder.

Seks testerne har deltatt.

Vi har hatt to par av de aller fleste modellene og testet både dame og herreutgavene for flere. Skoene har vært rotert innad i teamet der det har vært mulig. Testerne har innrapporter etter fastlagte skjema og de har ikke sammenlignet resultater underveis.

Stabilitet, stivhet og vridningsstabilitet er sammenlignet med alle modellene samlet. Vekt er målt av oss med utgangspunkt i herre skostørrelse 43. Disse tallene kan nok avvike noe fra det leverandørene bruker.

Vedlikehold og andre smarte tips

Vask skoene i lunket vann og tørk av vann og skitt før du setter dem bort etter bruk. Oppbevar skoen i romtemperatur.

Også sko av syntetiske materialer trenger litt stell med reimpregnering. Dette er selvsagt også viktig selv om skoene har membran.

Ta av skoene og ta ut innleggsålene ved enhver anledning når du er ute på tur. Dette kan redusere fuktigheten i skoene med hele 50 prosent.

Bruk gjerne sokker med et fukttransporterende materiale, ikke bruk sokker av bomull.

Denne gangen har vi testet lave sko som skal være godt egnet til tur, fritid og daglig bruk.

Bruksområder for disse skoene er hovedsakelig turer i lett terreng hvor en ikke har med seg all verdens oppakning og som trim- og tursko og til daglig bruk.

Best i test

Én sko når helt opp og får terningkast seks i denne testen, og mens vi triller femmere til fem skomodeller.

Blant de som får terningkast fem er Hagløfs Observe GT, som funker både til hverdags og i marka og fjellet.

Viking Anaconda Boa III GTX er en tøff sko med en design som skiller seg litt ut.

Alfa Capra Evolution Low er en meget slitesterk sko med stabil hælkappe og en såle som takler noe vekt i sekken.

Den eneste som får terningkast seks er Asolo Variant GV MM. Alt i alt en solid og meget god allrounder som passer like godt til daglig bruk som til noe mer krevende turer i fjellet.

Bruksområder

Bærer du tungt og langt blir skoene i denne testen litt for spinkle, men på lettere turer etter grusveier og stier vil mange bli fornøyd med skoene i testen.

Alle skoene er utstyrt med en eller annen form for membran og modellene vi har valgt ut ligger kvalitetsmessig et sted mellom en solid joggesko og en lett og lav fjellsko.

Vi har fått inn et bra utvalg og de aller fleste av de mest anerkjente merkene på det norske markedet er representert.

Inngåing

De fleste av disse modellene behøver veldig lite inngåing, men det er likevel lurt å bruke skoene litt før en legger ut på lengre turer. Bruk skoene på korte turer i starten - på kjapp luftetur med hunden eller lette spaserturer.

Kjøpsråd

Passform er selvsagt førsteprioritet ved valg av fottøy. Om skoene glipper på hælen eller virker trang over vrista kan det være lurt å prøve en annen modell. Vi har vurdert passform i denne testen, men dette må prøves av hver enkelt.

Kvaliteten på sålen er ofte det som skiller gode sko fra de med virkelig topp kvalitet. Rulle- og vridningsstabilitet, friksjon og gripeevne mot underlaget, demping og slitasjestyrke er ting du til dels kan sjekke selv når du ser på sko i butikken. En myk yttersåle vil gi god friksjon, men vil slites forholdsvis raskt. På en sko som skal brukes på variert underlag bør du kunne bevege på gummidetaljene på sålen med tommelfingeren.

Med eller uten membran er en av tingene du må ta stilling til da dette vil ha innvirkning på både pris, bruksområde og utvalg.

Materiale har betydning for vekt, slitasjestyrke og vedlikehold. Generelt vil en sko av tekstil være lettere enn en av skinn, men en skinnsko er generelt mer slitesterk. En sko av tekstil vil igjen generelt tørke raskere enn en skinnsko om de først er blitt våte, men en ren skinnsko er gjerne enklere å holde ren. En skinnsko må som regel gåes inn, mens dette er ofte ikke like viktig på en sko av tekstil eller syntetiske materialer.

Snøring og hemper må fungere godt. Låsekroker/hemper som en del av snøresystemet er etter vår mening så absolutt å anbefale også på denne type sko som er med i denne testen.

Pris er ikke direkte sammenfallende med kvalitet, men en viss sammenheng er det. Er du generelt mye aktiv ute vil du ha mye glede av et par skikkelig gode sko. Ikke vær redd for å legge i noen ekstra hundrelapper for å få det paret som passer deg best.

Dette har vi vektlagt i våre vurderinger

Passform, komfort og snøring: Generelt opplevd passform og komfort. Fungerer snøringen godt og er skoene utstyrt med funksjonelle ringer og hemper? Sammenlignet innbyrdes i testen.

Såle og støtte: Gir skoene tilstrekkelig støtte til variert bruk? Rulle- og vridningsstabilitet, friksjon og gripeevne mot underlaget og demping er vurdert. Sammenlignet innbyrdes i testen.

Slitasje: Viser skoene unormale tegn på slitasje? Sømmer, overgang mellom såle og overdel og slitasjetegn på sålene er vurdert. Sammenlignet innbyrdes i testen.

Vekt: Vekt sammenlignet med de andre skoene som er med i testen

Total: Samlet resultat uten at pris er tatt med i vurderingen.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner

Stor test: 19 termoser

Vi har testet 14 par lette fjellsko

Stor test av dagstursekker

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også