Test av varme vinterstøvler

De veier endel, men holder deg varm

Vi har testet 11 par vinterstøvler som holder føttene varme og tørre.

TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet 11 par vinterstøvler som skal holde føttene varme og tørre.
TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet 11 par vinterstøvler som skal holde føttene varme og tørre. Foto: FOTO: Aktivt testteam
Sist oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Kjøpetips

Isfiskere og posteringsjegere bør sette høy isolasjonsevne, god høyde på skaftet og vanntetthet som de viktigste parameterne.

Jegere som går mye, bør se etter støvler som sitter godt på foten og som ikke er for tunge.

Truger sliter på skoene - velg en slitesterk sko med relativt stiv såle.

Skuterkjørere kan gjerne se etter støvler uten åpne hemper som kan ødelegge setet på skuteren. Disse bør også ha en støvel som beskytter foten noe mot slag og støt.

Uttagbar innersokk/innersko gir meget god isolasjonsevne og gjør det enkelt å tørke, men kan gå ut over passform og gåkomfort.

Til trim og raske turer etter veien blir nok de aller fleste i denne testen for tunge og klumpete.

Å holde seg varm på beina betyr veldig mye for komfort og velvære. Om du fryser på beina, hjelper det ikke hvor mye du kler på deg ellers på kroppen - du fryser uansett.

Selv om vi har prøvd å samle ganske like modeller, er det likevel forskjeller på både isolerende egenskaper og bruksegenskaper for vinterstøvlene i denne testen.

Testresultatene

Vi har vurdert støvlene etter isolasjonsevne, støtte og såle, soliditet, komfort og snøring samt praktisk friluftsbruk.

Beste vinterstøvel i testen er Kamik Oslo WP.

Härkila Inuit GTX 15" får terningkast seks for isolasjonsevne.

Beste vandrestøvel er Lundhags Polar Quest.

Beste vinterstøvel til aktiv bruk er Alfa Gaupe Winter.

Mest for pengene får du ved å kjøpe Seeland Musher Pac 15".

Klikk deg inn på hver enkelt vinterstøvel lenger ned på siden for å lese om hvilke delkarakterer støvlene får - for enkelte vinterstøvler spriker karakterene mellom to og seks.

Ulike støvler til ulik bruk

Er du på vinterjakt og er mye i bevegelse, trenger du ikke like varme støvler som på isfiske. Samtidig vil også passform og egenvekt på støvlene bety mye for brukeropplevelsen om du skal gå mye. Vi har prøvd å beskrive de ulike bruksområdene for hver enkel modell.

Hvis du svetter mye på føttene, er det smart å ha med sokkeskift. Skift sokkene regelmessig, og prøv å tørke dem som blir våte. For at du ikke skal begynne å fryse på føttene, er det viktig at det isolerende laget i støvlene ikke blir vått av svette. Om du får vann i støvlene, er det smart å trekke plastposer utenpå tørre sokker, slik at disse ikke blir våte med en gang du trekker de våte støvlene på deg.

Har du store problemer med svette på føttene, kan dampsperreprinsippet være noe å prøve ut. Dette er det samme prinsippet som ofte brukes for å unngå at fukt fra kroppen skal sette seg i soveposene på lange turer under arktiske forhold. Enkelt forklart betyr det at et helt damp- eller vanntett lag brukes mellom kroppen og det isolerende laget. Til føtter og sko brukes det som regel en tynn sokk innerst mot foten, så en tett plastpose som hindrer at svette trekker ut til de tykke sokkene og selve skoen.

Dette fungerer best under kalde forhold, men siden føttene ikke får «puste», kreves det at man tar godt vare på føttene under pauser og etter endt dagsmarsj.

Vanntetthet

Under optimale forhold om vinteren opptrer vann i fast form som is og snø, men det fungerer ikke alltid slik. I forbindelse med for eksempel isfiske vil man ofte oppleve overvann, og væromslag kan gi sludd og regn. Selv om støvler med gummiering eller membran puster dårligere enn støvler uten, er det greit at støvler til vinterbruk har én eller annen form for beskyttelse mot fukt.

Gåkomfort

Sko og støvler skal generelt være gode å gå i, men gåkomfort må vektes opp mot isolasjonsevne når man skal velge vinterstøvler. I denne testen har vi vektet isolasjonsevne tyngre enn gåkomfort og støtte. Skal du gå kun noen hundre meter fra bilen ned til isfiskevannet eller bruke støvlene til hundekjøring, vil dette sette andre krav til støvlene enn om du trenger et par varme jaktstøvler som du skal gå mye med.

Isolasjon

Det er viktig at støvlene er passe isolert i forhold til aktivitet. Ved rolige aktiviteter kan man vel si at jo tykkere, desto bedre, men dette går selvsagt ut over vekt. I tillegg tar det lang tid å tørke sko med tykt fôr.

Mange av de støvlene i denne testen har uttagbar innersokk eller innersko, noe som gjør at tørkingen går raskere. Disse innerskoene er også gode å bruke inne i teltet eller nede i soveposen som varmesokker.

En av de enkleste og rimeligste måtene å «oppgradere » vinterstøvlene når det gjelder isolasjon, er å gå til anskaffelse av skikkelige innleggsåler av ull eller ullfilt. For å oppnå best mulig isolasjon er det også viktig at selve sålen på støvlene er relativt tykk. Skal du stå på isen en hel dag, er det like viktig at du ikke får kuldegjennomslag gjennom sålen som at skaftet på støvlene er fôret. Stå gjerne på et liggeunderlag for å øke avstanden til bakken og dermed hindre unødig varmetap.

Slik er testen gjennomført

Teamet har disponert støvlene over en periode mellom tre og fire måneder. Seks testere har deltatt i gjennomføringen. Vi satte som krav minimum 25 cm skafthøyde, én eller annen form for isolasjon og at alle støvlene skulle ha membran eller gummiering på nedre del av støvelen. Vi har ikke tatt med rene gummi- eller neoprenstøvler.

Når det gjelder vanntetthet, har vi, i tillegg til praktisk bruk, testet støvlene i vanntank for å sjekke blant annet sømmer. Alle modellene er brukt til varierte aktiviteter høst og tidlig vinter.

Høyde og vekt som er oppgitt, er målt av oss i str. 43. Disse resultatene kan avvike noe fra det produsentene oppgir. Når det gjelder isolerende egenskaper, har vi i tillegg til praktisk utprøving satt en pose med oppvarmet vann i skaftet og målt hvor raskt dette avkjøles. Alle testerne har vurdert støvlene hver for seg før dataene er samlet og sammenlignet.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Dette ullundertøyet er best i test

Test av elektriske hansker og såler

Disse luene holder deg varm på ørene

Her er alle testvinnerne i 2011

Denne saken ble første gang publisert 26/01 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også