Test av vinterluer

Disse holder deg varm på ørene

Vi har testet 11 luer til friluftsliv vinterstid.

GODT VALG: Ei vind- og vannavvisende lue er et godt valg til allround friluftsliv.
GODT VALG: Ei vind- og vannavvisende lue er et godt valg til allround friluftsliv. Foto: FOTO: Tungen/Aktivt testteam
Sist oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Varme luer som også er vind- og vannavvisende, går gjerne under betegnelsen fjelluer. Slike luer har imidlertid et mye større bruksområde enn fjell og vidde.

Så sant du ikke skal være ute i ekstrem kulde, er disse luene det beste allroundvalget til generelt friluftsliv.

Testvinneren

Terningen viser seks prikker opp for LoweAlpine Mountain cap. Testvinneren er vind- og vanntett, slitesterk og passe tykk til variert bruk.

Outdoor Research Rando Cap er vind- og vanntett og slitesterk. Den er kanskje litt tynn til de kaldeste dagene, men glimrende valg til aktiviteter med noe intensitet og fart.

Härkila Visent Cap Norrøna er en meget behagelig og anvendelig lue til ulike vinteraktiviteter.

Daglig bruk

Alle luene i denne testen er vindtette, men ikke alle er helt vanntette. De luene som ikke er helt vanntette, bør impregneres jevnlig.

Her har vi gode erfaringer med sprayimpregnering. De er kjappe å bruke og påføres på en slik måte at kun utsiden av luea blir impregnert.

Hvordan en opplever passformen på slike luer, kan variere fra bruker til bruker, så det kan være smart å prøve lua på før en kjøper.

Dette handler ikke bare om å finne riktig størrelse, men også om å finne en modell som passer hver enkelt.

Hvis du skal bruke lua på fjellet eller på lengre turer om vinteren, er det viktig å påse at lua dekker godt nok. Hvis ikke, skal det ikke mange minusgrader til før du kan bli farlig kald på f.eks. øreflippene, spesielt hvis det blåser litt. Det er også viktig at så mye som mulig av bakhodet og nakken beskyttes.

Til daglig bruk, til og fra jobb, noen runder i løysløypa eller til lek ute med barna fungerer de fleste av de luene vi har testet helt greit.

Kjøpetips

Skjerm er kjekt å ha - den beskytter mot snø, regn, sol og vind. Skjermen bør kunne formes og brettes, og den bør tåle å bli brettet slik at lua kan pakkes i en lomme. For store skjermer kan gi dårligere funksjonalitet i sterk vind.

Vindtetthet: En fjellue bør være så godt som 100 % vindtett, men på en lue til daglig bruk eller trening holder det gjerne at lua er vindavvisende.

Vanntetthet: En helt vanntett lue er selvsagt en fordel når det sludder og regner, men det kan bidra til at lua puster dårligere. Til bruk sammen med regntøy kan det være lurt å vurdere en regnhatt isteden.

Justeringer: Stramming bak på hodet er nesten et must for å få lua til å sitte skikkelig. Stramming, eller mulighet til å sette på snor/bånd under haka, kan i enkelte situasjoner være en god sikring mot å miste lua i sterk vind.

Slik utførte vi testen

Vi har testet flere eksemplar av hver modell. Seks testere har deltatt, og luene er brukt til ulike aktiviteter i en periode på minimum tre måneder.

Flere av luene er brukt over en lengre periode. I denne testen har vi satt som krav at luene skal være fôret (isolert), og vi har kun tatt inn luer som er vindtette og vanntette eller vannavvisende.

Luene skal dessuten ha skjerm og være utformet slik at de går ned over ørene.

Slik leser du tabellen

Klikk deg inn på artiklene om hver enkelt lue lenger ned, for å se hvilke delkarakterer de får. To luer som får samme totalkarakter kan ha veldig forskjellige delkarakterer for passform, vind- og vanntetthet og praktisk bruk.

Passform: Vi har vurdert hvordan lua oppleves på under bruk. Vi har også sett på hvordan den dekker på ulike områder som panne, tinning, ører og nakke. Vektlagt med 35 %.

Vind- og vanntetthet: Vind- og vanntetthet er sjekket og vurdert. Både praktiske erfaringer og tester under mer kontrollerte forhold er gjort. Sømmer er sjekket med tanke på teiping. Selv om flere får toppkarakter på vanntetthet, er dette basert på sammenligninger i denne testen. Vektlagt med 35 %.

Praktisk bruk: Vekt, pakkevolum, justeringer, utforming av skjerm, pusteegenskaper og slitestyrke er vurdert. Isolasjonsevne med tanke på variert bruk er vurdert. Vektlagt med 30 %.

Totalt: Samlet vurdering uavhengig av pris.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Her er alle testvinnerne i 2011

Test av 10 lette og varme vintersko

Disse fleecejakkene får terningkast seks

Dette ullundertøyet er best i test

Denne saken ble første gang publisert 09/01 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også