Dette undertøyet holder deg varm
Vi har testet ti sett ullundertøy. Testvinneren får 6.

Det finnes mange bra allroundsett på markedet, men ingen passer like bra både i sommervarmen og vinterkulda. Hva du velger, avhenger av bruken. Er du aktiv hele året, er det fornuftig å ha flere sett.
Vi har testet lette og middels tunge undertøysett som kun inneholder ull. Med tanke på vekt (gram/pr. m²) varierer modellene fra ca 150 g/m². til ca. 250 g/m².
Testvinner
Best i test er Lundhags merino. Den får full pott for både isolasjon, utforming, komfort og passform.
Beste lettvekter er Devold Multisport.
Aclima warm wool gir mye for pengene: 948 kroner og terningkast 5. Men Norheim Norli gir deg mest for pengene. 698 kroner og 4 på terningen.
Ulvang Colibri er best til trening.
Mer behagelig ull
De aller fleste modellene i denne vektgruppen kan brukes til ulike aktiviteter året rundt, men du må selvsagt ta hensyn både til temperatur og type aktivitet. For dem som er aktive gjennom hele året, er det et godt tips å kjøpe både et av de letteste og et av de tyngste settene i denne testen. Da har man mulighet til å variere.
I dag er det stort sett merinoull som brukes i undertøy, og omkring halvparten av verdens ullproduksjon kommer fra merinosauen eller krysninger av den. Merinoull er tynnere og mykere enn ulla fra sauen her hjemme. Den er derfor mer behagelig å ha inn mot kroppen. Vanlig saueull er billigere og brukes gjerne i mellom- og ytterplagg.
Fordeler og ulemper
Ull har god motstand mot smuss, og den beholder isolasjonsevnen selv om den er fuktig.
Selv om ull holder på fukt, kan den ta opp mye før den kjennes våt. En annen kjærkommen effekt er at ullplagg ikke lukter like vondt som undertøy av kunstfiber når man har hatt det på en stund.
Ull har imidlertid dårligere slitestyrke enn kunstfiber og kan som regel ikke vaskes på like høy varme. I tillegg har plagg av ren ull en tendens til å krympe noe og etter hvert miste fasongen.
Det er viktig å følge vaskeanvisningen på plagget. Ifølge merkingen skal alle plaggene i denne testen kunne vaskes i maskin på 40 grader. En test utført av SIFO i 2003 - vi har ikke funnet noe nyere - viser også at en relativt ny vaskemaskin med ullprogram er mer skånsom til ullvask enn håndvask.
Etter hvert har det kommet en del spesialvaskemidler beregnet på ull. Ut fra samme test fra SIFO kom Milo best ut. Da var vaskeeffekt, dimensjonering og pris tatt med i vurderingen.
Det har altså ingen hensikt å betale i dyre dommer for spesialvaskemidler!
Slik er testen gjennomført
I denne testen har vi kun testet plagg i 100 % ull med egenvekt på 150 g/m² til 250 g/m². Alle modellene skulle være tilgjengelig i lange bukser og topp med lange ermer.
Testen har gått over fem - seks måneder, og vi har testet to - tre sett av de fleste modellene. Enkelte av de nyeste modellene har vi disponert noe kortere tid, men de er da brukt mer intensivt. Seks erfarne testere har deltatt.
Når du kjøper ullundertøy
Disse egenskapene må du se etter når du kjøper ullundertøy:
HOLDE VARMEN: Hvis førsteprioritet er å holde seg varm, fungerer ull meget bra. Skal du være aktiv og svette mye, kan et blandingsprodukt eller syntetisk produkt være et bedre valg. I skikkelig varmt vær kan undertøy av tynn ull bidra til å regulere kroppstemperaturen.
SLITESTYRKE: Hvis slitestyrke er viktig, kan det være smart å velge plagg med en andel kunstfiber. Ull slites ganske raskt på utsatte områder som knær og albuer og etter sekkereimer og trekkseler.
DESIGN: Vær obs på at du gjerne må betale ganske mye mer for modeller med pen design!
BEHOV: De som er aktive hele året, trenger to-tre ulike sett. Gjerne et sett i netting (ull eller syntetisk), et sett tynt ullundertøy (under 200 g/m²) og et mellomtykt (rundt 250 g/m²) eller et tykt sett (rundt 400 g/m²). Hva du trenger, avhenger av type aktivitet og om du vil kombinere to lag istedenfor ett.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Stor test av hodelykter i 3 priskategorier