Test av flytevester

Test av 14 flytevester

Vi har testet flytevester beregnet på vanlige friluftsaktiviteter.

BILLIG, ENKEL og LETT: Regatta Pop koster 149 kroner og får terningkast tre i vår test.
BILLIG, ENKEL og LETT: Regatta Pop koster 149 kroner og får terningkast tre i vår test. Foto: FOTO: Produsenten
Sist oppdatert

Slik gjennomførte vi testen

Vi har sjekket at vestene er CE-merket etter gjeldende standarder. Vi har brukt vestene til kanopadling, roing, fisking fra land og fra båt. Teamet har disponert vestene over en periode på ca. to måneder. Vestene har også vært prøvd under kontrollerte former i basseng. Ulike personer i samme vektklasse har prøvd vestene for å kunne si noe om opplevd komfort under bruk. Vi har gått over sømmer, reimer og detaljer med tanke på bl.a. slitestyrke og kvalitet.

Slik leser du tabellen

Komfort og finish: Hvordan oppleves vestene under bruk? Er det noen kanter som gnager eller noe som føles ubehagelig? Er det behagelig å sitte med vesten på? Gir vesten god bevegelsesfrihet? Vi har også vurdert produksjonskvalitet, design og utseende under dette punktet. Vektlagt med 40 %.

Praktiske og tekniske løsninger: Lommer, festepunkt til f.eks. nødstopp, refleks, skrittsnor, justeringer og stramminger er vurdert. Om vesten har andre gode løsninger, som f.eks. håndtak og festepunkt til lys er også vurdert her. Vektlagt med 40 %.

Soliditet: Vi har gått over glidelås, klips, reimer, sømmer og andre detaljer på vestene. Vi har også sett etter slitasjepunkt på selve stoffet. Vektlagt med 20%.

Totalt: Totalvurdering uavhengig av pris.

Når du kjøper flytevest

VESTEN SKAL PASSE: Ulike vektklasser og størrelser er tilgjengelige for alle de modellene som er med i denne testen. Kjøp en som passer - ikke noe som f.eks. barna skal «vokse inn i».

GOD PASSFORM: Selvfølgelig mest viktig for dem som bruker slikt utstyr mye, og koster gjerne litt mer. Prøv f.eks. å sitte med vesten på.

GOD BEVEGELSESFRIHET: Viktig for f.eks. padling, roing og fluefiske. Prøv vesten på, og simuler f.eks. kast med stang eller padlebevegelser før du bestemmer deg for hva du velger.

UTSEENDE: Selvfølgelig ikke det viktigste på sikkerhetsutstyr, men det er kanskje enklere å få f.eks. ungdom til å bruke en vest som ser ok ut. Sikkerhetsutstyr som ikke brukes, har liten verdi.

Tekniske- og praktiske løsninger som f.eks. lommer, festepunkt, justeringsmuligheter og refleks kan være kjekt å ha. Tenk over bruken og kjøp vest ut fra det.

Denne testen omfatter tradisjonelle flytevester som er beregnet på generelt friluftsliv.

Vi har kun tatt inn flytevester med 50 Newton flyteevne og som er CE-sertifisert etter EN 393, noe som betyr at de ikke betegnes som redningsvester.

Slike vester er beregnet på bruk i rolige farvann, at brukeren skal være svømmedyktig og at en har andre i nærheten som kan hjelpe om en f.eks. faller bevisstløs ut i vannet.

Vestene gir en loddrett flytestilling i vannet, og fungerer altså ikke på samme måte som en redningsvest, som snur brukeren på ryggen.

Les også: Smart og stødig helårstelt

Gå rett til testvinnerne:

Share

Et godt valg

Til bruk på sjøen foretrekker mange oppblåsbare vester, men hvis du bare bruker flytevest en gang iblant til generelt friluftsliv, er disse tradisjonelle vestene like bra.

En tradisjonell vest er uhyre enkel i bruk, og den virker alltid.

Bortsett fra tørking og skylling etter bruk i saltvann, trenger den ikke noe vedlikehold.

Les også: Denne soveposen er best i test

Tåler tøff bruk

Den er gjerne relativt billig i innkjøp og tåler tøff bruk.

Setter du fast en fiskekrok i vesten, trenger du ikke å bekymre deg for at den skal punktere.

Her er det ingen tekniske deler som kan svikte. En ulempe er selvsagt at de er nokså stive, og ikke så komfortable i bruk. Vesten må dessuten være tilpasset brukerens størrelse og vekt. Man bør imidlertid gå over også disse vestene en gang iblant for å sjekke at spenner og glidelås er hele og fungerer slik de skal.

Les også: Tursenga du kommer til å elske

Ulike bruksområder

Det er ganske store forskjeller på de ulike vestene som er tilgjengelig på markedet. Selv om vi har styrt unna en del spesialvester som er veldig spisset mot for eksempel bruk i kajakk, vannski og seiling, er det fortsatt en del forskjeller mellom de vestene vi har testet.

Vi har delt vestene opp i kategorier ut fra bruksområde, passform og tekniske og praktiske løsninger, men de fleste av dem kan brukes om hverandre.

Det er viktig at verneutstyr eller sikkerhetsutstyr oppfyller gjeldende krav satt av fagmyndighetene på slikt materiell. Sjekk at vesten du kjøper er CE-merket.

Slike flytevester som vi har med i denne testen, har underspesifikasjonen EN 393 50N.

Les også:

Stor test av gode gummistøvler

Her er det beste regntøyet

Test av havkajakker

Denne saken ble første gang publisert 27/07 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også