Test av 14 lette dunposer

Soveposene som duger i sommervarmen

Vi har testet 14 lette dunposer. Se vinneren her.

BEST I TEST: Denne soveposen fra Ajungilak kom til topps i vår test av sommersoveposer.
BEST I TEST: Denne soveposen fra Ajungilak kom til topps i vår test av sommersoveposer.
Sist oppdatert

Når du kjøper dunpose

Vekt, isolasjonsevne, dunkvalitet og pris henger sammen.

Om absolutt laveste vekt og pakkevolum ikke er et viktig tema for deg, kan du spare en del penger på å velge en pose med noe lavere dunkvalitet enn de beste posene, men fortsatt få god komfort og høy isolasjonsevne.

Slik leser du tabellen

Hver dunpose har fått en totalkarakter, men også fem delkarakterer. Du finner delkarakterene ved å klikke deg inn på de enkelte dunposene. Her er hva de innebærer:

Allroundegenskaper: En pose som skal brukes aktivt på turer i Norge vår, sommer og tidlig høst kan ikke være for varm eller for kald. Temperaturen om natten kan gjerne variere mellom 15 varmegrader til noen minusgrader. Isolasjonsevne og luftemuligheter er vurdert opp mot dette. Vektlagt med 20 %.

Beste allrounder er Ajungilak Altitude Spring.

Soliditet: Generell slitestyrke på posene er vurdert. Dunlekkasje er også tatt med på dette punktet. Vektlagt med 20 %.

RAB Ascent får 6 poeng for soliditet.

Praktiske- og tekniske løsninger: Hvordan fungerer de ulike løsningene i praksis? Beskyttelse mot fukt, lommer, glidelås, ulike stramminger osv. er sjekket og prøvd. Vektlagt med 20%.

RAB Ascent får også 6 poeng for praktiske/tekniske løsninger.

Egenvekt og pakkevolum: Vi har også sett på egenvekt opp mot isolasjonsevne på dette punktet. Vektlagt med 20%.

Ajungilak Sphere 3 Season er beste lettvekter i testen. Sir Joseph Koteka veier bare 520 gram.

Dunkvalitet: Dunkvaliteten har mye å si for hvordan dunposen oppleves og fungerer. Vektlagt med 20 %.

The North Face Hightail får 6 poeng for dunkvalitet.

Totalt: Summen av resultatene, uavhengig av pris.

Testvinneren er Ajungilak Altitude Spring.

Dun er det materialet som gir best isolasjonsegenskaper i forhold til egenvekt, og det komprimeres veldig godt sammenlignet med kunstfiber.

Del på Facebook Share

Les også: Tursenga du kommer til å elske

- Komprimeringsevnen gjør at duna blir trykket sammen når du ligger i posen. Det er derfor viktig med et skikkelig underlag som gir god isolasjon ned mot bakken når du bruker en dunpose. Det er også viktig å lufte posen så godt det lar seg gjøre hver dag mens du er på tur. Det skal imidlertid godt gjøres om du klarer å tørke en klissvåt dunpose i felten. En dunpose som blir våt mister så godt som all isolasjonsevne, opplyser testansvarlig John-Arne Tungen i Aktivt Testteam.

Vær påpasselig

Om du får en rift i en dunpose, tømmes dunkammeret ganske raskt. Det er derfor viktig å ha med noen reparasjonssaker, for eksempel bred tape, til å tette hullet så raskt som mulig. Å vaske en dunpose er nødvendigvis ingen enkel affære.

- Det smarteste er nok å være litt påpasselig under bruk. Bruk gjerne en innvendig lakenpose og kontakt et vaskeri eller renseri om posen trenger å rengjøres. Ulempene skal imidlertid ikke overdrives, råder Tungen.

Les også: Friluftsutstyret du har råd til

Dagens dunposer er som regel godt beskyttet mot fukt, og ytter- og innertrekket tåler mye før det slites hull eller revner. At dunposer brukes på mange og lange ekspedisjoner, taler også for at de er egnet for tøffe turer. En dunpose av høy kvalitet koster mer enn en tilsvarende fiberpose.

- Dunkvalitet oppgis i prosent, som et forhold mellom dun og fjær og cuin - «dunspenst» eller «fillpower ». Cuin står for «cubic inches per ounce» som sier noe om hvor stort volum en bestemt mengde dun fyller. Jo høyere tall, desto bedre. De beste kunstfibrene tilsvarer ca. 500 cuin, opplyser testansvarlig.

Les også: Smart drikkeflaske til turen

Jo høyere tall, desto bedre, men dette koster også.

- Skal du kjøpe en dunpose, bør du derfor sjekke at dunspensten helst ligger over 500 cuin. De beste posene har 750+ til 800 cuin og oppover. Man kan oppnå samme isolasjonseffekt med for eksempel en pose som har 650 cuin som en med 850 cuin, men da trengs mer dun, og man får dermed en tyngre pose med et større pakkevolum. Forholdet dun/fjær på en dunpose av god kvalitet ligger som regel på 90 % dun og 10 % fjær, sier Tungen.

Les også: 17 robuste helårstelt for to personer

Posene med absolutt beste dunkvalitet i denne testen har 95 % dun.

Komforttemperaturen som er oppgitt i testen, er etter såkalt EN 13537. Enkelt forklart er den høyeste temperaturen som er oppgitt, komforttemperatur for kvinnelige brukere, mens den laveste er for mannlige brukere. Men man skal ikke se seg blind på disse tallene. Som et eksempel kan vi si at en erfaren kvinnelig soveposebruker tåler lavere temperaturer enn en urutinert, mannlig bruker.

Les også:

Perfekte sekker til helgeturen

Tursko som duger

Glimrende campinglykt

Dette liggeunderlaget får toppkarakter

Denne saken ble første gang publisert 28/06 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også